Chirurgische kaakcorrectie

Een kaakcorrectie is een operatiemethode om een afwijkende stand van de kaak te corrigeren. Met deze operatiemethode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de rij tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.

Afspraak en contact

088 979 23 39
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectieEen kaakcorrectie is een operatiemethode om een afwijkende stand van de kaak te corrigeren. Met deze operatiemethode wordt een functioneel evenwicht bereikt tussen de kauwspieren, de rij tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak, de luchtwegen en de gelaatsuitdrukking.

Om dit resultaat te krijgen, worden vaak eerst de tanden en kiezen ‘op een rij’ gezet door enige tijd een beugel te dragen. Deze beugel wordt door de orthodontist aangebracht en blijft gedurende de hele behandeling zitten. Ook na de operatie moet de beugel vaak nog 6 tot 9 maanden worden gedragen totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Bij de behandeling zijn een orthodontist en een kaakchirurg betrokken. Deze behandeling wordt dus in teamverband voorbereid en uitgevoerd. De gehele orthodontisch- chirurgische behandeling duurt ongeveer twee jaar.

Operatiemethoden

De operatiemethode die bij u gebruikt gaat worden, is afhankelijk van de stand van uw kaak. In alle gevallen moet daarbij een botsnede gemaakt worden voordat uw kaak of een deel ervan kan worden verschoven. Deze operatiemethodes worden uitgevoerd via de binnenkant van de mond, waardoor uitwendig geen litteken achterblijft.

De verschillende operatiemethodes zijn:

  • Operatie bij een te kleine onderkaak
  • Operatie bij een te grote onderkaak
  • Operatie voor het verplaatsen van de bovenkaak
  • Operatie voor het verbreden van de bovenkaak
  • Operatie van de kin 

Operatie bij een te kleine onderkaak

Om een te kleine onderkaak te verlengen, wordt de onderkaak zo gespleten dat deze als het ware kan uitschuiven (zie figuur 1). Nadat de onderkaak naar voren is geschoven, bestaat er contact tussen de botdelen. Zo kunnen ze weer aan elkaar groeien. Er hoeft geen stukje bot tussen te worden gezet.

chirurgische_kaakcorrectie_image2.png

Figuur 1

De zenuw, die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt langs de botsnede. Dat kan na de operatie een tijdje een vreemd gevoel in de onderlip tot gevolg hebben. Dit vreemde gevoel is niet ‘zichtbaar’ en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen kan dit herstel van het gevoel enkele maanden duren. Een enkele keer blijft er een ‘verdoofd’ gevoel bestaan, zonder dat dit de functie van de lip benadeelt.

Tijdens de operatie wordt de onderkaak in de juiste stand gezet. Daarna worden de beide kaakdelen van de onderkaak met plaatjes en/of schroefjes aan elkaar gezet. Dit materiaal bestaat uit titanium en hoeft in principe niet verwijderd te worden. De mond kan na de operatie tijdelijk beperkt worden geopend door het plaatsen van enkele elastieken. Dit betekent dat er gedurende 4 tot 6 weken een aangepast dieet geldt.

In sommige gevallen bemoeilijkt een nog niet doorgebroken verstandskies het maken van de botsnede. In dat geval wordt de verstandskies óf geruime tijd van tevoren (langer dan zes maanden) verwijderd óf tijdens de operatie.

Risico’s: een onbedoelde botsnede =“bad split”, schade aan de onderlip- en kinzenuw, nabloeding en infectie.

Operatie bij een te grote onderkaak

Een te grote onderkaak wordt naar achteren geplaatst door een verticale botsnede te maken in uw onderkaak (zie figuur 2). Hierna wordt het deel waar het kaakkopje aan vastzit een beetje naar buiten gehouden. Dan kan de onderkaak naar achteren worden geplaatst, waardoor de botstukken elkaar gedeeltelijk overlappen. Er wordt dus geen stukje bot uitgehaald.

De zenuw, die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt langs de botsnede. Dat kan na de operatie een tijdje een vreemd gevoel in de onderlip tot gevolg hebben. Dit vreemde gevoel is niet ‘zichtbaar’ en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen kan dit herstel van het gevoel enkele maanden duren. Een enkele keer blijft er een ‘verdoofd’ gevoel bestaan, zonder dat dit de functie van de lip benadeelt.

chirurgische_kaakcorrectie_image1.png

Figuur 2

Na deze ingreep worden de boven- en onderkaak aan elkaar bevestigd met elastiekjes. Deze worden na ongeveer zes weken weer verwijderd.

Risico’s: een onbedoelde botsnede =“bad split”, schade aan de onderlip- en kinzenuw, nabloeding en infectie.

Operatie voor het verplaatsen van de bovenkaak

Hierbij wordt een horizontale botsnede aangebracht door uw neusbijholten in de bovenkaak en door het neustussenschot (zie figuur 3). Tijdens deze operatie wordt de bovenkaak in de gewenste richting verplaatst. De bovenkaak wordt met schroefjes/plaatjes van titanium of staaldraadjes bevestigd. Dit materiaal hoeft niet verwijderd te worden.

chirurgische_kaakcorrectie_image3.png

Figuur 3

In zeldzame gevallen ontstaat er een tekort aan bot. In dit geval wordt er tijdens de operatie een stukje bot uit de onderkaak of uit de bekkenkam genomen. Dit stukje bot wordt geplaatst waar het tekort is ontstaan.

De mond kan na de operatie tijdelijk beperkt worden geopend door het plaatsen van enkele elastieken. Dit betekent dat er gedurende 4 tot 6 weken een aangepast dieet geldt. Na de operatie mag de neus gedurende 3 weken niet gesnoten worden, dit is noodzakelijk om de neus en bijholtes te laten herstellen.

Risico’s: neusbloedingen, tijdelijk verdoofd gevoel van de bovenlip, nabloeding en infectie.

Operatie voor het verbreden van bovenkaak

Soms is de bovenkaak te smal ten opzichte van de onderkaak en lukt het de orthodontist niet om de tanden en kiezen in de goede positie te krijgen. Bij de operatie ter verbreding van de bovenkaak wordt aan beide zijden een botsnede in de bovenkaak gemaakt. Ook in het midden van de bovenkaak, achter de bovenlip, wordt een kleine botsnede gemaakt (zie figuur 4).

h0781 grijs fig4

Figuur 4

De verbreding van de bovenkaak kan alleen gedaan worden nadat de orthodontist hulpmateriaal voor de verbreding aan de kiezen van de bovenkaak geplaatst heeft. Zodra u de datum van operatie weet, maakt u direct een afspraak met de orthodontist om het hulpmiddel te plaatsen. Ook van deze operatie heeft u de eerste tijd een dikker gezicht en kan het gevoel van de bovenlip, net als bij andere ingrepen, de eerste weken verminderd zijn. Na de operatie mag de neus gedurende 3 weken niet gesnoten worden. Dit is noodzakelijk om de neus en bijholtes te laten herstellen.

Verstandskiezen die nog verwijderd moeten worden, kunnen ook gelijktijdig getrokken worden. De verbreding van de bovenkaak, en later het verwijderen van de apparatuur, wordt door de orthodontist begeleid.

Risico’s: neusbloedingen, tijdelijk verdoofd gevoel van de bovenlip, nabloeding en infectie.

Operatie van de kin

Wanneer de beet goed is, maar de kin te groot of te klein is, wordt alleen de kin verplaatst. (zie figuur 5). De zenuw, die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt langs de botsnede. Dat kan na de operatie een tijdje een vreemd gevoel in de onderlip tot gevolg hebben. Dit vreemde gevoel is niet “zichtbaar” en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen kan dit herstel van het gevoel enkele maanden duren. Een enkele keer blijft er een “verdoofd” gevoel bestaan, zonder dat dit de functie van de lip benadeeld.

Risico’s: schade aan de onderlip- en kinzenuw, nabloeding en infectie.

chirurgische_kaakcorrectie_image4.png

Figuur 5

Plannen operatiedatum en voorbereidend lichamelijk onderzoek

De afdeling Opname zal de operatiedatum met u plannen. U wordt hierover gebeld of gemaild. Zorg ervoor dat uw telefoonnummers en mailadres bekend zijn bij het ziekenhuis.

Voor de operatie dient u een lichamelijk onderzoek te ondergaan. Hiervoor krijgt u een oproep van onze polikliniek POS (Pre Operatieve Screening) wanneer de operatiedatum bij hen bekend is.

Na de operatie

De meeste mensen hebben na de operatie weinig last van pijn. Vaak is er een gevoel van ongemak wanneer de kiezen strakker op elkaar vastzitten. Veel mensen ervaren lichte keelpijn door de beademingsbuis die tijdens de operatie nodig is.

Na de operatie is uw gezicht gezwollen. De zwelling wordt vaak na vier dagen langzaam minder. Het is belangrijk dat u bezoekers van tevoren op de hoogte brengt van deze zwelling, zodat zij hiervan niet vreemd opkijken.

Soms komt er na de operatie een beetje bloed uit uw mond. Ook uit uw neus kan de eerste dagen wat bloed komen. U mag de neus niet snuiten. Uw neus ophalen mag wel.

De duur van uw opname in het ziekenhuis is 2 á 3 dagen. Tijdens deze dagen heeft u een controle afspraak op de polikliniek en wordt er een controlefoto gemaakt.

Na ontslag uit het ziekenhuis vinden er nog een paar poliklinische controles plaats om te kijken hoe de genezing verloopt. Eén jaar na de operatie is de laatste controle.

Mondverzorging

Na de operatie begeleiden de mondhygiëniste en kaakchirurg u. De kaakchirurg controleert uw wond en kijkt of u de tanden en kiezen goed op elkaar zet. De mondhygiëniste helpt en adviseert u bij de mondverzorging. Daarnaast krijgt u een spoelmiddel voor de mondreiniging.

De lippen kunt u het beste goed vet houden met lippencrème of gewone vaseline. Een goede mondverzorging is na de operatie erg belangrijk. Hierdoor wordt de genezing versneld.

Voeding

De eerste dagen kan het eten en drinken heel lastig zijn, doordat uw gezicht gezwollen is. Dan is vloeibaar voedsel het makkelijkste. Daarna zal dit langzaam makkelijker gaan en kunt ook minder vloeibaar voedsel innemen. Dit betekent: alles wat u zonder kauwen door kunt slikken.

Het voedsel kan worden fijngemalen met behulp van een keukenmachine, blender, staafmixer of zeef. Als het fijngemalen voedsel nog te dik is, kan dit dunner worden gemaakt door kookvocht, melk, bouillon of jus toe te voegen.

In uitzonderingssituaties zitten uw kiezen echt met staaldraadjes aan elkaar vast. Dan kunt u alleen vloeibaar voedsel gebruiken. U krijgt dan soms nog extra advies van onze diëtist. Zo nodig krijgt u een recept mee voor energierijke drank.

Innemen medicijnen

Gebruikt u medicijnen, dan is er meestal wel een kleine ruimte tussen uw tanden om deze in te kunnen nemen. Sommige medicijnen mogen worden gemalen en kunnen in een glas water worden opgelost.

Antibiotica

Heeft u een recept antibiotica van de arts gekregen en krijgt u bijwerkingen zoals jeuk, huiduitslag, rode vlekjes, bulten, blaren, blauwe plekken, zwelling van gezicht/lippen/tong of problemen met ademhalen. Neemt u dan direct contact op met uw arts. Ook bij twijfel kunt u contact opnemen.

Het is van groot belang indien u andere medicijnen gebruikt of enige vorm van allergie heeft dit bij uw arts te melden. U kunt dit navragen bij uw apotheek. De apotheek weet welke medicijnen u gebruikt en of er allergieën zijn.

Tot slot

Bij vragen kan altijd contact opgenomen worden met de polikliniek Kaakchirurgie: 088 979 23 39.

Chirurgische kaakcorrectie

Waarom HMC?

  • Gespecialiseerde chirurgen
  • Nauwe samenwerking met andere specialismen
  • Polikliniek op 3 locaties