Chalazion

Gezwollen talgkliertje in het ooglid

U heeft last van een chalazion. Dit is een gezwollen talgkliertje in het ooglid. De oogarts heeft met u besproken dat het met een kleine ingreep verwijderd kan worden. Op deze webpagina leest u hoe dit verloopt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over Chalazion

U heeft last van een chalazion. Dit is een gezwollen talgkliertje in het ooglid. De oogarts heeft met u besproken dat het met een kleine ingreep verwijderd kan worden. Op deze webpagina leest u hoe dit verloopt.

Gezwollen talgkliertje in het ooglid

Een chalazion is een bultje op het ooglid. Een chalazion ontstaat als de uitgang van een talgklier verstopt is geraakt. De talg kan dan niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Soms kan hierdoor een ontsteking ontstaan. Bij het groter worden van het bultje kunnen er pijnklachten ontstaan. Het ooglid kan in korte tijd rood en dik worden. Doordat het bultje op het hoornvlies gaat drukken, kunnen er ook andere klachten ontstaan, zoals irritatie, pijn, een tranend oog en wazig zien.

De behandeling

De ingreep vindt plaats in de behandelkamer van de polikliniek
Oogheel¬kunde. U ligt tijdens de behandeling op een behandelstoel. De oogarts verdooft eerst de huid rondom het chalazion door middel van kleine injecties. Dit kan pijnlijk zijn. Het ooglid wordt met een klemmetje naar buiten gedraaid. Vervolgens maakt de oogarts een klein sneetje aan de binnenzijde van het ooglid en verwijdert de inhoud van het bultje. Omdat het sneetje aan de binnenkant van het ooglid zit, zijn er geen hechtingen nodig. Er is geen litteken te zien. Daarna krijgt u een drukverband op het oog. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u door de assistente begeleid naar de wachtkamer. Na 15 minuten wordt het drukverband door de assistente verwijderd. Als alles goed gaat, kunt u weer naar huis. Het is mogelijk dat u na het verwijderen van het drukverband een korte tijd wazig ziet. Wij raden u daarom aan om niet zelf auto te rijden. Vaak bloedt het sneetje nog een beetje na. Dit gaat vanzelf over.

Klachten in de avonduren en weekenden

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Opleiding tot oogarts in HMC

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme Oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten Oogheelkunde die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Chalazion

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis