Centrum voor slaap- en waakstoornissen

U heeft zich bij het Slaapcentrum van het HMC (Haaglanden Medisch Centrum) aangemeld met slaap- en/of waakproblemen. Op deze webpagina vindt u algemene informatie over de soorten slaapproblemen en de verschillende onderzoeken die in het Slaapcentrum worden uitgevoerd.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over centrum voor slaap- en waakstoornissen

U heeft zich bij het Slaapcentrum van het HMC (Haaglanden Medisch Centrum) aangemeld met slaap- en/of waakproblemen. Op deze webpagina vindt u algemene informatie over de soorten slaapproblemen en de verschillende onderzoeken die in het Slaapcentrum worden uitgevoerd.

HMC-patiëntenpas

U moet bij uw bezoek aan het Slaapcentrum de oproepbrief en uw HMC-patiëntenpas meenemen. Bent u nog niet in bezit van een HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Meldt u zich dan voor de afgesproken tijd bij het inschrijfbureau in de centrale hal van HMC Westeinde. Neem daarvoor het volgende mee:

 • een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort of rijbewijs;
 • een geldig verzekeringsbewijs.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór de afspraak) met het Slaapcentrum om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kunnen we dan gebruiken voor een andere patiënt. Niet of te laat afgemelde afspraken brengen wij in rekening.

Slaapproblemen

Waarschijnlijk heeft 20 tot 25 procent van alle volwassenen problemen met het slapen of is overdag vermoeid door onvoldoende nachtrust. Er is sprake van (chronische) slaap- of waakstoornissen als de klachten langer dan drie weken bestaan en minstens drie keer per week voorkomen.

Er zijn vier groepen slaap- of waakstoornissen. Deze lichten wij hieronder toe:

 • slecht slapen ’s nachts (insomnie);
 • overmatig slapen overdag (hypersomnie);
 • biologische klok- en ritmestoornissen (circadiane slaap-waakstoornis);
 • stoornissen tijdens de slaap (parasomnie).

Slecht slapen ’s nachts

Hoe komt het dat mensen slecht slapen ‘s nachts? Er zijn verschillende oorzaken. Denk aan verdriet in bijvoorbeeld een periode van rouw, zorgen bij bijvoorbeeld werkloosheid of ziekte, stress bij ruzie of een te zware baan/examen/sollicitatie. Er zijn ook lichamelijke aandoeningen die het slapen kunnen belemmeren. Bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten, onregelmatige hartslag, brandend maagzuur of overmatig transpireren. Soms komen de oorzaken van buitenaf, zoals geluid van verkeer of overlast van buren.

Ook een oud of slecht bed, een te benauwde slaapkamer, huilende kinderen of een snurkende partner kunnen u uit de slaap houden en ervoor zorgen dat u ’s morgens niet fit bent. Veel mensen die lijden aan chronische slapeloosheid proberen hier van alles aan te doen. Ze proberen bijvoorbeeld zelf hun slaapgedrag te verbeteren, gaan slaapmiddelen gebruiken of doen overdag een dutje. In veel gevallen zal het echter niet lukken om zonder gespecialiseerde hulp weer zo goed te slapen als vroeger.

Overmatig slapen overdag

Er zijn mensen die grote moeite hebben om overdag wakker te blijven. Dit wordt hypersomnie genoemd. De oorzaak ligt vaak in slecht slapen ’s nachts, bijvoorbeeld als gevolg van het slaapapneu-syndroom (ademstops) tijdens de slaap. Ook het hebben van rusteloze benen ’s nachts kan een oorzaak zijn. Soms is de overmatige slaperigheid overdag het gevolg van narcolepsie. Dit is een slaapstoornis die al bij kinderen kan optreden en waar mensen hun hele leven last van houden.

Mensen die lijden aan hypersomnie kunnen overdag niet meer goed functioneren omdat ze vermoeid, slaperig en gedeprimeerd zijn. Vaak hebben ze ook nog last van hoofdpijn. De overmatige slaperigheid kan bovendien tot vervelende en gevaarlijke situaties leiden, zoals in slaap vallen tijdens het werk, bij feestjes of tijdens het autorijden.

Biologische klok- en ritmestoornissen

Onze biologische klok stuurt ons slaap- en waakritme aan. De biologische klok bestaat uit een aantal cellen in de hersenen, die verschillende processen aansturen. Ze zorgt ervoor dat ons slaap- en waakritme gelijk loopt met het dag- en nachtritme. Om die reden is de biologische klok van groot belang voor de slaap. Wanneer het biologische klokritme niet in de pas loopt met het dag- en nachtritme (bijvoorbeeld door jetlag en nacht- of ploegendiensten), kan de slaap verstoord raken. Dit wordt een circadiane slaap-waakstoornis genoemd. Blinden en slechtzienden kunnen hier ook mee te maken krijgen doordat zij het verschil tussen dag en nacht moeilijker kunnen registreren.

Stoornissen tijdens de slaap

Ongewenste verschijnselen of ongewenst gedrag tijdens de slaap of tijdens de overgang van waken naar slapen worden parasomnieën genoemd. De meest bekende parasomnie is slaapwandelen. Parasomnieën ontstaan meestal in de kindertijd en verdwijnen vaak op latere leeftijd. De aan de droomslaap gebonden parasomnieën vormen daar een uitzondering op. Zij treden meestal pas op latere leeftijd op.

Klachten die kunnen voorkomen, zijn:

 • bedplassen;
 • nachtmerries;
 • nachtelijke verwardheid;
 • nachtelijke epileptische aanvallen;
 • kortdurende verlamming;
 • benauwd wakker worden;
 • agressief gedrag;
 • plotseling rechtop in bed gaan zitten met hartkloppingen, transpireren en snelle ademhaling.

Eerste afspraak

Voor het maken van een afspraak bij het Slaapcentrum heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Nadat het Slaapcentrum de verwijsbrief heeft ontvangen, maakt een medewerker van het Slaapcentrum een afspraak voor een intakegesprek. U krijgt per post een brief met daarin de afspraak voor het intakegesprek en een slaap/waak-dagboek. In dit dagboek noteert u een week lang uw slaappatroon. Het ingevulde dagboek neemt u mee naar uw eerste afspraak.

Tijdens het intakegesprek en bespreekt de slaapdeskundige met u of aanvullend onderzoek nodig is.

Vervolgonderzoek

Voor een eventueel onderzoek naar uw slaapproblemen krijgt u een brief met afspraak thuisgestuurd. Sommige onderzoeken vinden thuis plaats en voor andere onderzoeken kan het zijn dat u een nacht in het ziekenhuis slaapt. Voor een betrouwbaar beeld van uw slaapritme is het belangrijk om het slaaponderzoek niet in vakantietijd te doen of in een perioden waarin u op andere tijden opstaat of naar bed gaat.

Afspraak slaaponderzoek thuis

Als het slaaponderzoek bij u thuis gaat plaatsvinden, kunt u het volgende verwachten:

 • U krijgt een brief met een afspraak voor een datum en dagdeel (ochtend of middag). We houden hierbij rekening met uw woonplaats en de aard van uw klachten.
 • U krijgt in het ziekenhuis een voorlichtingsvideo te zien waarin we u uitleggen hoe de verschillende slaaponderzoeken in hun werk gaan.
 • Heeft u in het Slaapcentrum geen intakegesprek gehad, maar bent u rechtstreeks doorgestuurd voor onderzoek? Dan vragen wij u om een vragenlijst in te vullen en een concentratie- en reactietest te doen.
 • Een laborant zal de meetapparatuur en elektroden bevestigen. De laborant legt uit waar de apparatuur voor dient en wat er gaat gebeuren. U gaat hierna met de apparatuur naar huis.
 • De volgende ochtend of middag wordt u terugverwacht op het Slaapcentrum. De afspraak hiervoor maakt u in overleg met de laborant die alle elektroden bevestigt. Tijdens deze afspraak verwijderen wij de meetapparatuur en elektroden weer. Dit zal ongeveer een half uur duren.

Afspraak slaaponderzoek in het Slaapcentrum

In sommige gevallen is het wenselijk dat het slaaponderzoek in het Slaapcentrum plaatsvindt. Hierbij wordt tevens uw slaapgedrag met een speciale nachtcamera vastgelegd. U kunt dan het volgende verwachten:

 • U krijgt een brief met een afspraak voor een bepaalde datum. U wordt dan ’s avonds verwacht in het Slaapcentrum.
 • Als u een afspraak heeft i.v.m. een slaapapneu-syndroom dan krijgt u een voorlichtingsvideo te zien met uitleg over het slaapapneu-syndroom en de behandeling daarvan.
 • Een laborant zal de meetapparatuur en elektroden bevestigen. De laborant legt uit waar de apparatuur voor dient en wat er gaat gebeuren.
 • We starten de registratie om 22.00 uur. We vragen u dan om naar uw slaapkamer te gaan, zodat we de apparatuur kunnen aansluiten. Daarna vragen wij u om te gaan slapen.
 • We maken u tussen 06.00 en 06.30 uur wakker. Daarna verwijderen we de elektroden en de meetapparatuur weer.
 • Tussen 07.30 en 08.00 uur bent u klaar om weer naar huis te gaan.

Vervolgafspraak

Het onderzoeken en verwerken van alle geregistreerde gegevens kan enkele weken duren. Daarna komt u voor de uitslag bij de neuroloog. De medewerkers van de polikliniek maken deze afspraak voor u en sturen deze naar u op.

De neuroloog bespreekt de resultaten van het slaaponderzoek met u op de polikliniek en doet u een voorstel voor behandeling.

Route

Het Slaapcentrum bevindt zich in HMC Westeinde, route rood, 1e etage.
Daar kunt u zich melden bij de receptie Functieafdelingen. Zij zullen u naar de juiste kamer verwijzen.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met het Slaapcentrum.
Vragen over de eerste afspraak, vervolgafspraak of slaaponderzoek: 088 979 27 22 Kies 1 (maandag tot en met donderdag van 08.00-16.30 uur en vrijdag van09.00-12.00 uur).
Of stuur een e-mail naar: knf.slc@haaglandenmc.nl.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op: www.haaglandenmc.nl/specialismen/afdeling/slaapcentrum.

Uw ervaringen maken ons beter!

Wij willen onze zorg blijven verbeteren! Deel uw ervaring over uw bezoek aan onze polikliniek door deel te nemen aan ons tevredenheidsonderzoek: website: www.haaglandenmc.nl/patienttevredenheid

qr kwaliteit
Scan de QR-code met de camera van uw telefoon.

Centrum voor slaap- en waakstoornissen

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Behandeling van alle slaapproblemen
 • Behandeling van slaapproblemen bij kinderen
 • Expertisecentrum rusteloze benen (RLS)
 • Moderne technieken
 • Slaaponderzoek thuis mogelijk
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden