Carpaal tunnel syndroom

De zenuw in uw pols zit bekneld. Hierdoor heeft u pijn of een tintelend gevoel in uw hand en vingers. Dit noemen we het carpaal tunnel syndroom, vaak afgekort tot CTS. In HMC kunnen we u van uw klachten afhelpen.

 

Afspraak en contact

Polikliniek Neurochirurgie HMC Antoniushove 088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Polikliniek Neurochirurgie HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Verpleegafdeling Neurochirurgie HMC Westeinde 088 979 21 67
Spoed, buiten kantooruren

Polikliniek Plastische chirurgie 088 979 44 99
HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over carpaal tunnel syndroom

De zenuw in uw pols zit bekneld. Hierdoor heeft u pijn of een tintelend gevoel in uw hand en vingers. Dit noemen we het carpaal tunnel syndroom, vaak afgekort tot CTS. In HMC kunnen we u van uw klachten afhelpen.

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Oorzaak

De zenuwen in uw lichaam zorgen ervoor dat u dingen kunt voelen. Als een zenuw bekneld raakt, kan dat ervoor zorgen dat u minder voelt. Dat is het geval bij het carpaal tunnel syndroom. Daarbij raakt een zenuw in de pols bekneld. Om precies te zijn: de middelste armzenuw. Deze zenuw ligt in een soort tunnel in uw pols: de carpaal tunnel. In deze tunnel liggen ook de pezen waarmee u uw vingers kunt buigen. Rond die pezen zit een soort bekleding. Die bekleding kan opzetten, waardoor er minder ruimte is in de tunnel. De zenuw raakt dan afgekneld. De bekleding van de pezen kan opzetten om verschillende redenen, bijvoorbeeld:

 • door hormonen – dit zijn de stofjes die uw lichaam aanmaakt tijdens onder meer de zwangerschap en de overgang
 • door een te langzaam werkende schildklier – dit is een orgaan in uw lichaam dat hormonen aanmaakt
 • door extra spanning op uw hand
 • door suikerziekte
 • door reuma
 • door een breuk in uw bot

Klachten

U kunt verschillende klachten krijgen door het carpaal tunnel syndroom:

 • een tintelend of pijnlijk gevoel in uw hand en vingers
 • een verdoofd gevoel van de vingertoppen
 • krachtsverlies, waardoor u makkelijk dingen uit uw handen laat vallen

U voelt meestal pijn in uw duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van uw ringvinger. Deze pijn kan uitstralen naar uw onderarm, elleboog en schouder. 's Nachts nemen de klachten vaak toe. Soms wordt u zelfs wakker van de pijn. Overdag kunt u klachten krijgen als u autorijdt, een boek vasthoudt of fietst.

Behandeling

Uw HMC-arts heeft in overleg met u gekozen voor een operatie aan uw pols om u van uw klachten af te helpen. De wachttijd voor een operatie is gemiddeld twee weken.

Voorbereiding

Afspraak

De neuroloog of huisarts heeft u een verwijzing gegeven om een afspraak te maken. U kunt normaal gesproken binnen één week terecht voor uw eerste afspraak. Deze vindt plaats in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde. U heeft een afspraak met de verpleegkundig specialist, de chirurg of de physican assistant (de medisch assistent van de neurochirurg). Deze praat met u over uw klachten en onderzoekt uw hand. Als er meer onderzoek nodig is, dan proberen we dat op dezelfde dag in te plannen.

De chirurg of de physician assistant voert de operatie uit. De physician assistant verricht vaak kleine chirurgische ingrepen, altijd onder toezicht van de neurochirurg. Als u een voorkeur heeft voor wie u opereert, dan kunt u dit tijdens dit gesprek aangeven.

Kunt u niet naar de afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Neurochirurgie of Plastische chirurgie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen tegen bloedstolling, bijvoorbeeld medicijnen die uw bloed verdunnen? Overleg dan met uw HMC-arts of u moet stoppen met innemen vóór de operatie. Met sommige medicijnen moet u vijf dagen vóór de operatie stoppen. Andere medicijnen mag u gewoon blijven gebruiken, zoals Ascal.

Eten en drinken

U hoeft niet nuchter te zijn vóór de operatie. Dit betekent dat u gewoon mag eten en drinken.

Vervoer

Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.

Operatie

U mag geen sieraden dragen tijdens de operatie. Doe deze dus van tevoren af. De operatie vindt plaats op de poliklinische operatiekamer in HMC Antoniushove of in HMC Bronovo.

De neurochirurg of de plastisch chirurg voert de operatie uit. De operatie duurt ongeveer een kwartier. Vóór de operatie krijgt u als verdoving één of twee prikken in uw handpalm. Dit kan pijn doen. Tijdens de operatie houdt u vaak nog gevoel in uw vingers. Dat is oké.

De chirurg snijdt het weefsel door tussen uw pink en duimmuis. Dit is een soort bandje van weefsel. Daaronder ligt de carpale tunnel met daarin de beknelde zenuw. cts_patientcomm_1.gifOmdat de zenuw nu meer ruimte heeft, voelt u soms meteen al minder pijn of tintelingen. Dat is niet altijd het geval. Omdat de zenuw vaak al langer bekneld zat, duurt het meestal enkele weken voordat u minder pijn voelt. Na de operatie hecht de neurochirurg de wond. U gaat vaak dezelfde dag weer naar huis.

Na de operatie

Herstel

Enkele uren na de operatie is de verdoving in uw hand uitgewerkt. U kunt dan weer naar huis. U kunt niet zelf met de auto naar huis rijden.

De eerste weken na de operatie merkt u dat uw pols zwakker is door de operatie, bijvoorbeeld als u uw hand gebruikt om op te staan uit een stoel. Uw pols en hand herstellen in de loop van enkele weken en worden weer sterker.

In de meeste gevallen nemen de klachten af wanneer uw pols en hand sterker worden. U heeft dan minder pijn, voelt geen tintelingen meer en heeft geen verdoofd gevoel meer in de vingertoppen.
Meestal kunt u binnen enkele weken uw dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Soms duurt het herstel langer en verminderen de klachten pas na enkele maanden. Het litteken in uw hand kan enkele maanden gevoelig blijven. U kunt enkele maanden minder kracht in de hand hebben. Als de kracht in uw hand terugkomt, dan gaat dit vaak heel langzaam. Dat geldt ook voor het verdoofde gevoel in uw vingertoppen. Soms blijft het verdoofde gevoel in uw vingertoppen bestaan.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij een operatie aan een carpaal tunnel syndroom komen complicaties maar heel soms voor. Mogelijke complicaties zijn:

 • roodheid bij de wond
 • een nabloeding
 • een wondinfectie
 • een beschadiging van de zenuw

Wanneer moet u contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met de polikliniek Neurochirurgie of Plastische chirurgie in deze situaties:

 • bij hevige pijn
 • bij koorts
 • bij zwelling
 • wanneer er vocht of pus uit de wond komt

Controle

Anderhalve week tot twee weken na de operatie kunt u de hechtingen laten verwijderen in de polikliniek Neurochirurgie of Plastische chirurgie. Dat kan ook bij uw huisarts.

Ongeveer zes weken na de operatie krijgt u een telefoontje van de chirurg. Deze bespreekt dan met u hoe het met u gaat en of u nog klachten heeft.

Leefregels

 • Na de operatie moet u twee dagen tot twee weken een mitella dragen. Hierover geven we u op de polikliniek informatie mee.
 • Wees voorzichtig met uw hand in de eerste twee weken na de operatie. Belast uw hand niet. Zet geen druk op de wond. Daardoor kunt u pijnklachten krijgen in en om de pols.
 • Zet zes weken geen kracht met uw hand. Maak geen wringende bewegingen met uw hand.
 • Na de operatie heeft u een drukverband op de wond. Na twee dagen tot één week na de operatie mag u dit verband eraf halen en een pleister op de wond plakken. Hierover geven we u op de polikliniek informatie mee.
 • U mag weer douchen nadat u het verband heeft verwijderd.
 • U mag gewoon zeep en shampoo gebruiken.
 • Plak een droge pleister op de wond na het douchen.
 • Laat de pleister één week zitten.
 • Na veertien dagen verwijderen we de hechtingen. Dat gebeurt op de polikliniek.

Medicijnen tegen pijn

Als u pijn heeft, kunt u een paracetamol slikken. Neem maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg. Vaak krijgt u ook een recept mee voor Celebrex of Naproxen.

Oefeningen

Voor het herstel is het goed om geregeld uw vingers te bewegen.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over de operatie? Of heeft u vragen over uw medische situatie? Bel dan met uw polikliniek. Zie de contactgegevens hierboven bij Afspraak en contact.

Regel uw medische zaken online

MijnHMC is een beveiligde online omgeving waar u gegevens over uw behandeling bij HMC kunt inzien en medische zaken kunt regelen. U kunt er onder meer uw medisch dossier bekijken, uitslagen raadplegen, een afspraak inplannen of een beveiligde e-mail sturen naar uw zorgverlener. Meer weten? Kijk op mijnHMC.

Carpaal tunnel syndroom

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week een afspraak op de polikliniek
 • 2 Weken wachttijd voor een operatie
 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Behandeling door een gespecialiseerd team
 • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
 • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van N. Koster-den Dulk

N. Koster-den Dulk

Physician assistant neurochirurgie

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen