Cardioversie

Een cardioversie is een behandeling om uw hartritme te herstellen. Dit gebeurt met een elektrische schok of door medicijnen te geven via een infuus.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
Ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Planningssecretariaat Cardiologie
088 979 31 61
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar:

5274 polikliniekbezoeken voor boezemfibrilleren
805 cardioversies

Over de cardioversie

Een cardioversie is een behandeling om uw hartritme te herstellen. Dit gebeurt met een elektrische schok of door medicijnen te geven via een infuus.

Het terugbrengen naar een normaal hartritme noemen we ook wel een reset van het hart(ritme).
U krijgt een cardioversie bijvoorbeeld als u last heeft van boezemfibrilleren of een boezemflutter. Een cardioversie is een tijdelijke oplossing. We verrichten de cardioversie direct op de afdeling Eerste Hart Hulp (EHH) of op een later moment.

Voorbereiding

Afspraak

De cardioloog, physician assistant of arts-assistent geeft u uitleg over de behandeling en de risico's van een cardioversie. U bespreekt samen welke vorm van cardioversie het beste past bij uw situatie.

Verdoving

Als u een elektrische cardioversie krijgt, brengen we u kort in slaap. De verdoving vindt plaats met of zonder een anesthesist. Dit hangt af van uw gewicht en eventueel andere ziekten die u heeft, zoals hartfalen of een longziekte.

Allergie

Heeft u een allergie? Laat dit dan weten aan de cardioloog of de verpleegkundige.

Eten en drinken

Vanaf 6 uur voor de ingreep moet u nuchter zijn. Dit betekent dat niets meer mag eten of drinken. U mag tot 2 uur voor de behandeling wel uw medicijnen met een slokje water innemen. Als uw medische situatie hierom vraagt, wijken we hier soms van af.

Medicijnen

Neem alle medicijnen die u gebruikt mee naar het ziekenhuis.

Bloedverdunners
Door boezemfibrilleren verandert de bloedstroom in de boezems. Dit zorgt voor een grotere kans op bloedstolsels. Als een stolsel met het bloed meestroomt, kan dit leiden tot een beroerte of herseninfarct. Tijdens en na een cardioversie is de kans op een bloedstolsel groter.

 • Bloedverdunners verkleinen de kans op bloedstolsels. Daarom is het belangrijk dat u bloedverdunners gebruikt, 3 weken vóór en 4 weken ná de cardioversie.
 • De meeste patiënten gebruiken de rest van hun leven bloedverdunners.
 • Stop nooit zelf met bloedverdunners. Overleg altijd met uw cardioloog.
 • Gebruikt u zogenoemde vitamine K-antagonisten, zoals Fenprocoumon of Acenocoumarol? Dan moet de stollingstijd van uw bloed goed en constant zijn geweest, in de drie weken voor de cardioversie. De stollingstijd meten we in INR. Deze moet groter zijn dan 2,0. We vragen dit voor u na bij de trombosedienst.
 • Gebruikt u een DOAC, zoals Dabigatran, Rivaroxaban of Apixaban? Dan moet u deze middelen zonder onderbreking hebben ingenomen, in de 3 weken voor de cardioversie. Heeft u in deze periode een tablet vergeten? Laat dit dan weten aan uw behandelaar.

Medicijnen voor suikerziekte (diabetes)
Op de ochtend van de behandeling:

 • kunt u tabletten die de bloedsuiker verlagen, gewoon innemen
 • moet u een halve dosis insuline spuiten

Plasmedicijnen (diuretica)
Plasmedicijnen mag u ná de ingreep innemen.

Vervoer

Zorg voor vervoer na een cardioversie met elektrische schok. U mag dan namelijk niet zelf naar huis rijden. De verdoving is dan nog niet helemaal uitgewerkt.

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl – graag uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Opname

Voor een cardioversie verblijft u één dag in het ziekenhuis. Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis. We vertellen u van tevoren waar u zich moet melden.
Lees meer over uw verblijf op de verpleegafdeling

We adviseren om vóór de behandeling naar het toilet te gaan. Op de afdeling heeft u eerst een opnamegesprek met de verpleegkundige. Deze meet uw bloeddruk en zuurstofgehalte. We maken een hartfilmpje om te controleren of de hartritmestoornis nog bestaat. U krijgt een infuus in uw arm. Hieruit neemt de verpleegkundige wat bloed af voor onderzoek naar:

 • de nierfunctie
 • (eventueel) de stolling
 • (eventueel) de functie van de schildklier

Als de uitslag niet goed is, stellen we de cardioversie soms uit.

U krijgt twee plakkers op uw borstkas of op uw rug. De verpleegkundige sluit u aan op de monitor van de hartbewaking en aan de defibrillator.

Behandeling

Cardioversie met elektrische schok

U krijgt een slaapmiddel kort voor de cardioversie. Wanneer we u in slaap hebben gebracht, dient de cardioloog de schok toe. Soms is het nodig een sterkere schok te geven of om extra medicijnen te geven via het infuus. De elektrische cardioversie duurt enkele minuten. Als uw hartritme zich heeft hersteld, maken we een hartfilmpje om het ritme te controleren.

Cardioversie met medicijnen

Via het infuus krijgt u een medicijn waardoor uw hartritme kan veranderen. We dienen steeds een beetje meer toe. Tijdens de behandeling maken we regelmatig hartfilmpjes. Ook meten we uw bloeddruk en zuurstofgehalte. Een cardioversie met medicijnen noemen we ook wel een chemische cardioversie.

Na de behandeling

Naar huis

Na de cardioversie mag u bezoek ontvangen. Na een geplande cardioversie kunt u meestal na enkele uren weer naar huis. Het kan enkele uren duren voor het slaapmiddel is uitgewerkt.

Vervolg

Het lukt niet altijd om het hartritme te herstellen. Soms komt de hartritmestoornis snel terug. De cardioloog maakt dan samen met u een plan voor uw behandeling, bijvoorbeeld:

 • andere (ritme)medicijnen
 • een nieuwe cardioversie
 • een ablatie
 • accepteren van de ritmestoornis

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij iedere behandeling bestaat de kans op een complicatie, dus ook bij een cardioversie. Gelukkig komen complicaties bij een cardioversie niet vaak voor. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties:

 • Soms treden hartritmestoornissen op. Deze behandelen we met medicijnen of met een elektrische schok.
 • Soms komt het eigen hartritme vertraagd op gang. Dit zorgt korte tijd voor een langzame hartslag. Meestal gaat dit vanzelf weer over.
 • Eén tot drie van de honderd patiënten die een cardioversie krijgen zonder bloedverdunners, hebben kans op een beroerte. Daarom krijgt u vooraf bloedverdunners, als de ritmestoornis langer dan 24 tot 48 uur bestaat.

Wanneer neemt u contact op met HMC?

Heeft u problemen buiten kantoortijden ('s avonds, 's nachts of in het weekend)? Ga dan voor controle naar de Eerste Hart Hulp in HMC Westeinde. Er is altijd een arts aanwezig om u te onderzoeken.

Heeft u vragen over de planning of heeft u een medische vraag over de cardioversie? Neem dan contact op met het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur) of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl.

Cardioversie

Waarom HMC?

 • Specialistisch team met
  persoonlijke zorg
 • Veel ervaring met hartritmestoornissen
 • Team staat 24/7 voor u klaar