Bypass in het been

Er is bij u een vernauwing of verstopping in één van de slagaderen in uw been vastgesteld. Deze afwijking is het gevolg van verkalking van de wand van de slagader. Dit wordt slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd. Hierdoor krijgen de huid en/of de spieren in uw been te weinig zuurstof. Bij vernauwde of verstopte slagaderen in het been kan operatief worden ingegrepen. Uw behandelend arts of physician assistant heeft u een bypass (omleiding) operatie voorgesteld. Deze webpagina geeft informatie over de behandeling.

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 42 86
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 16.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over bypass in het been

Er is bij u een vernauwing of verstopping in één van de slagaderen in uw been vastgesteld. Deze afwijking is het gevolg van verkalking van de wand van de slagader. Dit wordt slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd. Hierdoor krijgen de huid en/of de spieren in uw been te weinig zuurstof. Bij vernauwde of verstopte slagaderen in het been kan operatief worden ingegrepen. Uw behandelend arts of physician assistant heeft u een bypass (omleiding) operatie voorgesteld. Deze webpagina geeft informatie over de behandeling.

Mogelijke oorzaken

Slagaderverkalking kan worden veroorzaakt door:

 • roken;
 • hoge bloeddruk;
 • suikerziekte;
 • te hoog cholesterol;
 • te hoog vetzuurgehalte in het bloed.

Wat zijn de klachten?

 • Pijn in de kuit(en) en/of bovenbenen bij lopen (claudicatio intermittens).
 • Het ontstaan van slecht genezende wondjes aan de voeten en in ernstige gevallen zelfs het afsterven van één of meerdere tenen.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de operaties beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de operatie uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.

De operatie

Tijdens de operatie wordt een bypass (omleiding) aangelegd die het bloed om de verstopping heen leidt.
De bypass wordt boven en onder de verstopping aangesloten op gezonde slagaderen in uw been. Zo kan er weer genoeg bloed in de spieren en de huid van uw onderbeen komen.

Hiervoor maakt de vaatchirurg één of meerdere wonden (incisies) in uw been. De bypass wordt meestal gemaakt van een eigen onderhuids liggende ader in het been, die zonder bezwaar kan worden verwijderd. Als zo’n ader niet bruikbaar is, dan wordt een kunststof bloedvat gebruikt.

De operatie wordt uitgevoerd onder narcose of onder een ruggenprikverdoving. De anesthesioloog zal dit van tevoren met u bespreken.
Waarschuw uw arts van tevoren als u overgevoelig bent voor pleisters, jodium of bepaalde geneesmiddelen!

Hoe lang duurt de operatie?

De operatie duurt twee tot drie uur.

Na de operatie

Na de operatie wordt uw been regelmatig gecontroleerd. dit gebeurt met name om te zien of de bypass goed functioneert en of er geen nabloeding is. Door de verdoving kunt u soms tijdelijk problemen krijgen met plassen. Als plassen niet spontaan lukt, krijgt u tijdelijk een urinekatheter. Deze wordt verwijderd als het plassen geen problemen meer geeft. Afhankelijk van de wondgenezing moet u nog zo’n drie tot vijf dagen in het ziekenhuis blijven.

Weer thuis

Na de operatie krijgt u een bloedverdunner voorgeschreven om de kans op dichtslibben van de bypass zo klein mogelijk te maken. Deze moet u in principe altijd blijven innemen.

In de buurt van het litteken kunnen plekjes zijn met een verminderd gevoel. Dit gevoel komt vaak langzaam weer terug. Soms gebeurt dit slechts ten dele. Uw been kan enkele maanden dik zijn en zwaar aanvoelen. Na deze operatie kan het nog enkele weken duren voor u geheel op krachten bent.

Het is belangrijk om alle oorzaken van slagaderverkalking te vermijden. Dit betekent:

 • Rook niet.
 • Eet gezond.
 • Zorg voor veel lichaamsbeweging.
 • Let op een goede behandeling van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en suikerziekte. Mogelijk heeft u al een afspraak met uw huisarts of internist gemaakt.

Ondanks het aanhouden van bovenstaande leefregels kan de bypass op den duur, meestal pas na jaren, dichtslibben. U merkt dit door het terugkeren van de klachten die voor deze operatie bestonden. Als dit het geval is, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts of het ziekenhuis.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is vrij van de kans op complicaties. Zo is er ook bij deze operatie een kleine kans op algemene complicaties zoals een wondinfectie, een blaasontsteking, een longontsteking, een hartinfarct, een trombosebeen of een longembolie.

Specifieke complicaties kunnen zijn:

 • een nabloeding op de plaats waar de bypass wordt aangesloten aan de eigen slagader;
 • het dicht gaan zitten van de bypass;
 • een afsluiting van een kleine slagader in uw onderbeen of voet door een losgeschoten bloedstolsel (ook wel embolie genoemd).

De kans op deze specifieke complicaties is echter klein. Bij het optreden van een van deze complicaties kan een nieuwe operatie nodig zijn.

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie/Heelkunde. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 43 59.

Bypass in het been

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis