Over buikgriep (gastro-enteritis) bij kinderen
Buikgriep ofwel gastro-enteritis is een ontsteking van het maag- en darmslijmvlies. Hierdoor kan uw kind uitdrogen.
Wat is gastro-enteritis?
Oorzaak
Gastro-enteritis is een plotselinge (acute) ontsteking van het slijmvlies in de maag- en darmwand. De oorzaak van de ontsteking zijn bacteriën of virussen, zoals het rotavirus of het adenovirus. Uw kind kan besmet raken via ontlasting of braaksel.
Klachten
Als u kind gastro-enteritis heeft, kan het last hebben van één of meer van deze klachten:
- diarree (soms met bloed en/of slijm)
- braken,
- koorts
- buikpijn
- buikkrampen
Door koorts, braken en diarree kan uw kind veel vocht en zouten verliezen. Hierdoor kan uw kind uitdrogen. U herkent uitdroging aan:
- niet plassen (twaalf uur of langer)
- niet helder reageren
- een droge mond, keel en neus (droge slijmvliezen)
- huilen zonder tranen
- afvallen
- ingevallen ogen
- een ingezonken fontanel (plek boven op het hoofd van uw kind)
Behandeling
Opname op de Kinderafdeling
Als uw kind verschijnselen heeft van (mogelijke) uitdroging door gastro-enteritis, dan nemen we uw kind op voor een behandeling op de Kinderafdeling. Uw kind ligt alleen op een kamer. Zo beschermen we andere kinderen op de afdeling tegen besmetting. We noemen dit isolatieverpleging. Om besmetting van andere kinderen te voorkomen:
- mag uw kind niet van de kamer af
- blijft de deur van de kamer dicht
- dragen verpleegkundigen en artsen handschoenen en een schort bij het contact met uw kind
- wast u regelmatig uw handen
- verlaten bezoekers van uw kind het ziekenhuis meteen na afloop van het bezoek
Als ouder/verzorger mag u altijd bij uw kind blijven. Een van de ouders mag bij het kind op de kamer slapen.
Behandeling van uitdroging
Het doel van de behandeling in HMC is uw kind te laten herstellen van de (dreigende) uitdroging. We geven uw kind daarom ORS. Dit is een vloeistof met de zouten en suikers die uw kind nodig heeft om te herstellen. Eerst proberen we of uw kind de ORS zelf kan drinken. Als dit niet lukt, dan geven we uw kind de ORS via een maagsonde. Dit is een dun, buigzaam flexibel buisje dat we via de neus inbrengen naar de maag. Het verschilt per kind hoe lang we de ORS via de maagsonde geven. Meestal duurt dit enkele uren. De arts bepaalt wat de beste keuze is voor uw kind. Als het beter gaat met uw kind, houden we de maagsonde nog in. Zo kunnen we het tekort aan vocht aanvullen, dat uw kind verloor door diarree en braken. Intussen mag uw kind weer proberen te eten en te drinken. Wanneer uw kind gewoon eten en drinken weer goed verdraagt, halen we de maagsonde weg. Vaak knapt uw kind na enkele uren op. Hoe lang de opname duurt, is per kind verschillend.
Diarree
Uw kind krijgt geen middelen om de diarree te remmen. De diarree zorgt er namelijk voor dat de virussen of bacteriën (de ziekteverwekkers) het lichaam van uw kind verlaten.
Diarreeremmers kunnen ervoor zorgen dat de gastro-enteritis langer duurt. Bovendien kunnen deze middelen bijwerkingen geven.
Na de behandeling
Naar huis
Als het gevaar op uitdroging weg is, mag uw kind naar huis. Dit is het geval, wanneer uw kind zelf weer voldoende kan eten en drinken om het vocht op peil te houden. Soms zijn de diarree en het braken dan nog niet helemaal over.
Goede hygiëne
Gastro-enteritis is besmettelijk. Daarom is een goede (hand)hygiëne heel belangrijk. Was uw handen:
- na elke keer dat u het toilet bezoekt
- na het verschonen van de luier van uw kind
- wanneer u uw kind heeft geholpen op het toilet
Uitdroging voorkomen
Diarree, raken en koorts kunnen nog een paar dagen aanhouden. Zorg daarom dat uw kind goed blijft drinken. Om uitdroging te voorkomen, kunt u uw kind kleine beetjes ORS te drinken geven. U kunt ORS zonder recept bij de apotheek of drogist kopen. Het is belangrijk dat u het precies volgens de gebruiksaanwijzing klaarmaakt.
Vragen
Heeft u vragen? Stel ze dan gerust aan uw arts of verpleegkundige in het ziekenhuis.
Als uw kind weer thuis is, kunt u met eventuele vragen terecht bij uw huisarts.