Buigpeesletsel

Herstel na de operatie

U bent geopereerd aan uw hand: aan de pezen die de vingers buigen. Na de operatie legt de arts of de gipsverbandmeester direct een tijdelijke spalk aan. De eerste periode na de operatie is het belangrijk de hand goed hoog te houden. Dit omdat als gevolg van de operatie de hand en vingers dikker kunnen worden. Deze webpagina informeert u over de oefeningen die u moet gaan doen met uw hand in de spalk.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:

15.000 patiënten

Over buigpeesletsel: Herstel na de operatie

U bent geopereerd aan uw hand: aan de pezen die de vingers buigen. Na de operatie legt de arts of de gipsverbandmeester direct een tijdelijke spalk aan. De eerste periode na de operatie is het belangrijk de hand goed hoog te houden. Dit omdat als gevolg van de operatie de hand en vingers dikker kunnen worden. Deze webpagina informeert u over de oefeningen die u moet gaan doen met uw hand in de spalk.

De behandeling

Het doel van de behandeling is het voorkomen van het verkleven (het vast gaan zitten) van de geopereerde pees om zo weer een volledig functionerende hand te krijgen.

buigpeesletsel1.png

Fig. 1

Nabehandeling wordt gedaan met behulp van een spalk (Fig. 1). In de spalk wordt de vinger in een gebogen stand gehouden. Dit komt door het trekken van een elastiekje dat aan de spalk en aan de nagel vastzit. Dit trekken is nodig omdat u de vinger niet zelf mag buigen. De gehechte pees is erg kwetsbaar en kan dan scheuren. U mag de vinger wel zelf strekken in de spalk. Het is zelfs belangrijk dat u de vinger volledig strekt. Op deze wijze beweegt de gehechte pees zonder dat er te veel kracht op komt te staan. Als u de pees laat bewegen (glijden), voorkomt u verklevingen. Voor een zo optimaal mogelijk herstel is het belangrijk de instructies en oefeningen nauwkeurig op te volgen.

Revalidatie (herstelperiode)

Het herstel duurt ongeveer drie maanden en beslaat drie periodes:

 • Eerste periode: vanaf de operatie tot en met vier à zes weken na de operatie;
 • Tweede periode: van vier à zes weken na de operatie tot en met acht weken na de operatie;
 • Derde periode: van acht weken na de operatie tot en met twaalf weken na de operatie.

In elke periode vragen wij u verschillende oefeningen te doen. Er is hierbij begeleiding van een gespecialiseerde (hand)fysiotherapeut nodig. In deze webpagina staan de oefeningen voor de eerste periode, die u direct moet gaan uitvoeren. De (hand)fysiotherapeut zal de rest van de oefeningen met u doornemen.

Eerste periode: tot vier à zes weken na de operatie
Na de operatie legt de chirurg of gipsverbandmeester een tijdelijke gipsspalk aan (Fig. 1), waarin u direct moet gaan oefenen. Neem vooraf pijnstillende medicijnen in die de arts aan u voorschrijft. Dit maakt het oefenen makkelijker.
Bij uw eerste poliklinische afspraak, binnen een paar dagen na de operatie, maakt de gipsverbandmeester de definitieve spalk. Ook hiermee gaat u oefenen om verklevingen te voorkomen. Deze spalk moet u dag en nacht dragen.

Oefening

U begint in de volgende positie: ontspannen houding van de hand, waarbij de vinger(s) door het elastiek gebogen wordt/worden.

 1. Strek de vingers volledig en zorg dat de nagels tegen de spalk aankomen (Fig. 2).
 2. Houdt deze stand vijf tellen vast.
 3.  Ontspan de vingers; de elastiekjes buigen de vingers vanzelf terug (Fig. 3).

buigpeesletsel2.png

Fig. 2 en 3
Vingers strekken tegen de spalk Het elastiek trekt de vingers weer terug

Oefeningen in de spalk

De oefeningen doet u (overdag) elk uur. Iedere oefening herhaalt u tien keer.

Aandachtspunten in de eerste periode

 • De spalk dient u altijd te dragen, dus dag en nacht.
 • U mag de geopereerde hand absoluut niet gebruiken, behalve dan voor de oefeningen.
 • U mag niet fietsen, autorijden, motorrijden en sporten.
 • De spalk mag tijdens het douchen en wassen niet afgedaan worden. Wel moet u de spalk droog houden.
 • U mag niet proberen de vingers aan te spannen door een vuist te maken. Het elastiek zorgt ervoor dat de vingers gebogen blijven.
 • De (hand)fysiotherapeut zorgt voor het schoonmaken van spalk en huid.
 • Het is belangrijk dat de hand en de pols niet dik worden. Om dit te voorkomen, moet u bij het staan en lopen de arm niet laten hangen, maar zoveel mogelijk hoog houden. Ook de duim, elleboog en schouder moet u regelmatig bewegen. ’s Nachts kunt u de hand en de onderarm hoog houden door ze op twee kussens te leggen.
 • Hechtingen worden meestal twee weken na de operatie verwijderd.
 • Neem de eerste tijd regelmatig (verspreid over de dag) medicijnen tegen de pijn in. Dit maakt het oefenen makkelijker.

De (hand)fysiotherapeut bepaalt wanneer de spalk af mag. Dit is meestal na drie weken. Na deze periode blijft u onder behandeling van de (hand)fysiotherapeut en de plastisch chirurg. U moet blijven oefenen. Als de revalidatie goed verloopt, mag u in overleg met de (hand)fysiotherapeut na 12 weken uw hand weer normaal gebruiken. Alleen bij zware activiteiten moet u dit eerst met de (hand)fysiotherapeut of plastisch chirurg overleggen.

Complicaties

Bij de volgende complicaties kunt u met de Gipskamer of met de afdeling Fysiotherapie contact opnemen:

 • Koorts;
 • Een probleem met de spalk;
 • Heel veel pijn.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

 • HMC Bronovo:        088 979 81 30
 • HMC Westeinde:        088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Buigpeesletsel: Herstel na de operatie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis