Bronchoscopie

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Westeinde
maag-, darm-, leverziekten
088 979 43 37
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:
10.000 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.200 onderzoeken door longartsen

Over bronchoscopie

Uw afspraak

U heeft een afspraak op:

___________________ dag ___________________ om ___________________ uur.

Wij vragen u om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Endoscopie van:
☐    HMC Antoniushove, vierde verdieping, te bereiken via lifthal ROOD
☐    HMC Westeinde, tweede verdieping, te bereiken via lifthal ROOD

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de afdeling Endoscopie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30-17.00 uur op onderstaand telefoonnummer. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Afdeling Endoscopie

HMC Antoniushove en HMC Westeinde: 088 979 43 37.

In overleg met uw longarts krijgt u een bronchoscopie. Een bronchoscopie is een inwendig onderzoek van de luchtwegen (bronchiën). Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Endoscopie van HMC Westeinde of HMC Antoniushove. Op deze webpagina vindt u uitleg over dit onderzoek.

Wat is een bronchoscopie

De longarts bekijkt uw longen met een zogenoemde bronchoscoop. Dit is een buigbare slang met een cameraatje erop. De longarts brengt deze slang via uw neus of mond naar de luchtwegen. Als dat nodig is, neemt de longarts met de bronchoscoop hele kleine stukjes weefsel weg voor onderzoek. We noemen dit biopten. Het onderzoek duurt ongeveer tien tot dertig minuten.

bronchoscopie.jpeg

Voorbereiding op het onderzoek

Belangrijk om door te geven

Wilt u van tevoren aan uw longarts doorgeven of u:

 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
 • Een longziekte heeft;
 • Zwanger bent.

Medicijnen

 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u hier een week van tevoren (tijdelijk) mee stoppen. Uw longarts bespreekt dit met u.
 • Medicijnen voor uw hart, bloeddruk, epilepsie of de anticonceptiepil mag u met een klein slokje water gewoon innemen.
 • Heeft u diabetes? Overleg dan met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd over eventuele aanpassing van uw medicijnen.

Heeft u nog vragen over de aanpassing van uw medicijnen? Overleg dan met de arts die u heeft verwezen voor het onderzoek.

Eten en drinken

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn.

 • Is het onderzoek in de ochtend, vóór 13.00 uur, dan mag u vanaf 00.00 uur ’s nachts niets meer eten en drinken.
 • Is het onderzoek in de middag, na 13.00 uur, dan mag u ’s ochtends vóór 07.00 uur een licht ontbijt gebruiken (een beschuitje met een kopje thee). U mag verder heldere dranken drinken (water, thee, appelsap) tot drie uur voor het onderzoek.

Gemakkelijke kleding

Trekt u iets gemakkelijks aan. Het is vooral belangrijk dat u geen strakke kleding draagt.

Wat neemt u mee

Op de dag van het onderzoek neemt u het volgende mee:

 • Uw HMC-patiëntenpas: Bent u uw patiëntenpas vergeten of kwijt, meld dit dan bij de receptie.
 • Eventueel uw medicatielijst.

Het onderzoek

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd op de afdeling Endoscopie van HMC Westeinde of HMC Antoniushove. Waar u moet zijn, staat bovenaan op deze webpagina aangekruist.
De endoscopieverpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. U gaat op een bed liggen. We meten uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed. U krijgt tijdens het onderzoek extra zuurstof via een slangetje in uw neus. U krijgt een knijpertje op uw vinger. Dit knijpertje meet tijdens het onderzoek het zuurstofgehalte in uw bloed.

U krijgt een vernevelvloeistof om de luchtwegen te verdoven. Dit is een verdovingsmedicijn dat u inademt via een kapje op uw neus en mond. Dit zorgt ervoor dat hoestreflexen onderdrukt worden tijdens het onderzoek. We verdoven uw keel met een spray. De spray zorgt ervoor dat uw braakreflex wordt onderdrukt als de longarts de slang inbrengt. Als de longarts de bronchoscoop - de dunne buigbare slang - via uw mond inbrengt, krijgt u een bijtringetje. Als u een gebitsprothese heeft, doet u deze uit. Met de bijtring kunt u uw mond beter openhouden en het voorkomt beschadigingen van uw kaken. Via de bronchoscoop wordt een verdovingsvloeistof ingespoten in de luchtwegen. Hier merkt u niets van. De verdovingsvloeistof onderdrukt de hoestreflexen tijdens het onderzoek. U kunt gewoon blijven ademen. Probeert u zo min mogelijk te hoesten. Moet u toch hoesten, dan krijgt u een extra verdoving.
U kunt tijdens het onderzoek niet praten. Als dat nodig is, neemt de longarts ook kleine stukjes weefsel (biopten) of slijm weg voor onderzoek. U voelt hier niets van. Soms spoelt de longarts een deel van uw long met een zoutoplossing. U merkt hier niets van.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengt de endoscopieverpleegkundige u naar de uitslaapkamer om bij te komen. De uitslaapkamer bevindt zich op de afdeling Endoscopie. Als dat nodig is, wordt er nog een longfoto gemaakt. Heeft u nog geen afspraak voor controle en de uitslag op de polikliniek Longziekten, dan krijgt u deze mee.

Na een half uur mag u naar huis. Wij adviseren u om niet zelfstandig te reizen. De verdovingsmedicijnen die gegeven zijn tijdens het onderzoek kunnen namelijk de rijvaardigheid beïnvloeden. U mag weer eten en drinken als de verdoving uitgewerkt is. Dit is na ongeveer twee uur.

Klachten na het onderzoek

Als de verdoving uitgewerkt is, kan het zijn dat u:

 • Moet hoesten;
 • Keelpijn heeft;
 • Wat bloederig slijm opgeeft (dit komt door het eventueel wegnemen van kleine stukjes weefsel);
 • Koorts heeft.

Duren deze klachten langer dan 24 uur na het onderzoek? Neem dan contact op met het ziekenhuis:

 • De afdeling Endoscopie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 37.
 • buiten deze tijden belt u de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde, telefoonnummer: 088 979 23 80.

Complicaties

Uw specialist zal de complicaties van het onderzoek met u bespreken. In het algemeen zijn deze complicaties:

 • Bloeding in de longen tijdens het onderzoek;
 • Koorts na het onderzoek.

De uitslag

Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek Longziekten krijgt u de uitslag van de specialist die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Endoscopie. De afdeling Endoscopie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 43 37.

 

Bronchoscopie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis