Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

De oogarts heeft bij u een bovenooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de bovenoogleden heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

De oogarts heeft bij u een bovenooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de bovenoogleden heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Overmatige huid bij de bovenoogleden

Overmatige huid bij de oogleden (dermatochalasis) wordt meestal veroorzaakt door veroudering. De huid verliest elasticiteit en meestal verslapt ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt volle oogleden of een zwelling van het ooglid. Soms verslapt ook de spier die het ooglid omhoog houdt. Dit kan leiden tot een te laag hangend ooglid (ptosis). De behandeling bestaat uit het verwijderen van teveel aan huid. Meestal moet er ook onderliggend vet weggehaald worden om een mooier resultaat te krijgen.

De voorbereiding

Vanaf twee weken voor de operatie mag u bij eventuele pijnklachten alleen paracetamol gebruiken. Andere pijnmedicijnen kunnen bloedverdunnend werken en dit kan leiden tot meer risico’s tijdens de operatie. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u daar tien dagen voor de operatie tijdelijk mee stoppen. De oogarts overlegt dit met de arts die deze medicijnen voorschrijft. Na de operatie moet u uw oogleden direct koelen. Wij raden u daarom aan om voor de operatie ijsblokjes te maken of een zak diepvriesdoperwten in huis te hebben. Hiermee kunt u uw oogleden koelen na de operatie.

De operatie

U meldt zich op de dag van de behandeling op de polikliniek Oogheelkunde. De doktersassistent brengt u naar de behandelkamer. Uw gezicht wordt gereinigd met zeep. U krijgt steriele doeken over u heen, maar uw gezicht wordt niet afgedekt. De oogarts tekent met een viltstift op de oogleden de plaats van de snee aan. Daarna verdooft de oogarts de huid met enkele injecties. Deze injecties kunnen wat pijnlijk zijn. De oogarts maakt een sneetje in het ooglid. De snee komt enkele millimeters boven de wimpers, in de natuurlijke huidplooi. Wanneer het nodig is, verwijdert de oogarts het teveel aan vet. De huid wordt gehecht met een dunne hechting. Doordat het litteken in de natuurlijke huidplooi van het ooglid valt, is het - na genezing - bijna niet zichtbaar. De wond wordt gehecht met een niet-oplosbare hechting omdat het litteken dan mooier geneest.
U voelt weinig of niets van de operatie. Soms is het weghalen van vet wat gevoelig. De behandeling duurt één tot anderhalf uur.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u minimaal 15 minuten een ijskompres op het ooglid om het te koelen. De oogarts of de doktersassistent controleert of er geen nabloedingen zijn. Wanneer alles goed is, kunt u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen.

 • Het kan zijn dat u na de operatie wazig ziet. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg.
 • Als de verdoving is uitgewerkt, kunnen de oogleden gevoelig worden. U mag daar een paracetamol voor innemen.
 • De oogleden zijn de eerste week blauw en gezwollen.
 • U wordt geadviseerd om de eerste twee dagen regelmatig uw oogleden te koelen met een ijskompres. Dit helpt tegen de blauwe plekken en gezwollen oogleden. Soms zakken de blauwe plekken naar de wangen.
 • Dit is normaal, de zwelling en de blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na een week zijn de blauwe plekken al aardig afgenomen en na twee weken zijn de blauwe plekken grotendeels verdwenen.
 • Na een week kunt u littekencrème gaan gebruiken voor de genezing van de wond.
 • Wij adviseren u de eerste twee dagen rustig aan te doen, dus niet te sporten of zwaar te tillen.
 • Enige afscheiding uit de wond is normaal. Dit kunt u verwijderen met een schone zakdoek of een gaasje. Korstjes kunt u verwijderen door het ooglid met een vochtige schone zakdoek of gaasje heel voorzichtig te deppen.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd op de polikliniek Oogheelkunde. U krijgt hiervoor een afspraak.

Complicaties

Verreweg de meeste mensen zijn tevreden met het resultaat. Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij een operatie aan de bovenoogleden onverwachte complicaties optreden. Deze komen echter zelden voor.

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, maar ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u mooi genezen, heeft u meer kans dat het litteken mooi geneest. Stoppen met roken bevordert een mooie genezing. Pas na een jaar is het eindresultaat zichtbaar.

Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de ooglidrand

De ooglidcorrectie leidt tot een tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor een deel van het ooglid na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak een paar maanden voor het ooglid volledig normaal is. Dit geldt ook voor het gevoel in het ooglid. Tijdens de operatie worden de zenuwen in de huid doorgesneden. Ook dit herstelt zich na een paar maanden.

Cysten

Bij de plek van de hechting kunnen soms kleine gele bobbeltjes (cysten) komen. Meestal verdwijnen ze spontaan.

Zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging

Doordat huid uit het bovenooglid wordt verwijderd en door het genezings¬proces van het litteken kan het oog soms niet helemaal goed dicht, vooral de eerste maanden na de operatie. Als u voor de operatie last heeft van droge ogen kan het hoornvlies na de operatie uitdrogen, waardoor u het gevoel kunt krijgen dat er zand in het oog zit. Dit is een zeldzame complicatie die zeer hinderlijk kan zijn. Als u voor de operatie droge ogen heeft, zal de oogarts dit met u bespreken. Ook als u geen droge ogen heeft voor de operatie, is er een kans dat deze complicatie optreedt. Dit kan behandeld worden met kunsttranen.

Asymmetrie van de bovenoogleden

Het kan voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen het rechter en linker bovenooglid. Vaak is deze asymmetrie ook al voor de operatie aanwezig.

Nabloeding

Zeer zelden kan er na een ooglidoperatie een nabloeding optreden. Het is normaal dat er na de operatie wat wondvocht of een paar druppels bloed uit de wond komen. Deze kunt u wegdeppen. Mocht er een bloeding uit de wond ontstaan, drukt u dan 15 minuten met een steriel gaas of schone zakdoek tegen de wond. Meestal stopt de bloeding hiermee. U moet contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde als:

 • De bloeding niet stopt;
 • Er een forse zwelling op het bovenooglid komt;
 • Het oog begint uit te puilen.

Infectie

Infectie van de wond is een uiterst zeldzame complicatie. Mocht u merken dat de wond of het bovenooglid rood, pijnlijk, warm en wat dik wordt, neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Kosten

Een bovenooglidcorrectie wordt niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraar kan altijd (ook na de ingreep) controleren of vergoeding in uw geval gerechtvaardigd is en hiervoor ook de foto’s opvragen die voorafgaand aan de operatie zijn gemaakt. U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoeding en wat hier de voorwaarden voor zijn. Neemt u voor actuele prijsinformatie contact op met de Centrale Kas van HMC.

Opleiding tot oogarts in HMC

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme Oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten Oogheelkunde uit het LUMC, die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van ma t/m vr van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30.

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Bovenooglidcorrectie bij een verslapping van de huid

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis