Bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid

Behandeling door de oogarts

De oogarts heeft bij u een bovenooglidcorrectie geadviseerd omdat u een hangend bovenooglid heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid

De oogarts heeft bij u een bovenooglidcorrectie geadviseerd omdat u een hangend bovenooglid heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Hangend bovenooglid

In het bovenooglid loopt een spier die het ooglid omhoog houdt. Een hangend ooglid wordt meestal veroorzaakt doordat de spier geleidelijk loslaat van het ooglid of slapper wordt. De belangrijkste oorzaak is veroudering. Op jongere leeftijd kan de spier ook loslaten. Meestal wordt dit veroorzaakt door het langdurig dragen van harde contactlenzen. Andere, zeldzame oorzaken zijn onder andere een spierziekte of een ernstige oogontsteking.

Bij de bovenooglidcorrectie wordt onder plaatselijke verdoving via een kleine snee in het bovenooglid de spier weer vastgezet of strakker gemaakt. Als het nodig is, wordt overtollige huid in het bovenooglid verwijderd.

Operatietechnieken

Een hangend bovenooglid kan op twee manieren worden gecorrigeerd:

 • Met een techniek aan de binnenkant van het ooglid. Hierbij verwijdert de arts aan de binnenkant van het ooglid een kleine hoeveelheid van het slijmvlies en een spiertje (m. muller)
 • Met een techniek aan de buitenkant van het ooglid. hierbij hecht de arts de spier in het ooglid vast aan de kraakbeenplaat en kort de spier – indien nodig – in

Onder het kopje De operatie leest u wat de operatietechnieken precies inhouden.

Wanneer er ook een teveel aan huid in het bovenooglid aanwezig is, kan dit meestal tegelijkertijd worden gecorrigeerd. Deze operaties kunnen het beste onder plaatselijke verdoving worden verricht, omdat tijdens de operatie de hoogte van het ooglid moet worden beoordeeld. Zeer ervaren oculoplastische chirurgen voeren de operatie uit.

Voor de operatie

Medicijnen

De oogarts zal een afweging maken van de risico’s van het stoppen van bloedverdunners en dit met u bespreken.
Als u Aspirine en aanverwante medicijnen (onder andere Alka-Selzer, Antigrippine, Aspro, Aspro bruis, APC, Coldrex, Dolviran N, Rhonal) gebruikt als pijnstillers, dan vragen wij u met deze medicijnen te stoppen vanaf vijf dagen vóór de operatie tot twee dagen na de operatie. Dat vermindert de kans op bloedingen. Hetzelfde geldt voor ibuprofen, diclofenac en aanverwante medicijnen uit de groep NSAID-pijnstillers.
Bloedverdunnende medicijnen zoals carbasalaatcalcium (Ascal), acetylsalicylzuur (Aspirine) en dipyridamol (Persantin) kunnen doorgaans gebruikt worden bij ooglidoperaties. De nadelen van stoppen kunnen namelijk groter zijn dan de nadelen van een nabloeding. Als u een combinatie gebruikt van Ascal en Plavix, kunt u beter wachten met de operatie tot de Plavix gestopt is. Dit is meestal nadat u deze medicijnen een jaar heeft gebruikt.
Als u de bloedverdunnende medicijnen fenprocoumon (Marcoumar) of acenocoumarol (Sintrom/Sintromitis) gebruikt, moeten deze medicijnen zodanig worden ingesteld dat er een goede balans is tussen veiligheid bij de operatie en voldoende werkzaamheid van de antistolling.
Vanaf twee weken voor de operatie mag u bij eventuele pijnklachten alleen paracetamol gebruiken.

IJsblokjes

Na de operatie moet u de oogleden direct koelen. Wij raden u daarom aan om vóór de operatie ijsblokjes te maken of een zak diepvriesdoperwten in huis te hebben.

Eten en drinken

U kunt vooraf gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Indien u erg nerveus bent voor de operatie, geef dit dan aan bij de verpleegkundige bij aankomst op de SurgiCube (oogheelkundige operatiekamer). U krijgt dan een rustgevend tabletje, waardoor u minder angstig bent tijdens de operatie.

De operatie

Voorbereiding

U meldt zich op de dag van de behandeling op de polikliniek Oogheelkunde. De doktersassistent brengt u naar de behandelkamer. Tijdens de operatie ligt u in een verstelbare stoel. Uw gezicht wordt gereinigd met zeep. U krijgt steriele doeken over u heen, maar uw gezicht wordt niet afgedekt. U krijgt een verdovingsdruppel in beide ogen. Deze druppel prikt even. Vervolgens wordt de huid rond de ogen schoongemaakt met een verdunde jodiumoplossing. Met een viltstift wordt de plek van de snee in het ooglid bepaald. Wanneer er een teveel aan huid is, wordt aangetekend hoeveel huid er moet worden verwijderd. Hierna krijgt u plaatselijke verdovingsprikken aan de binnenzijde en aan de buitenzijde van het ooglid. Deze prikken zijn gevoelsmatig te vergelijken met verdovingsprikken bij de tandarts. Na de verdoving zult u weinig tot niets meer van de operatie voelen. Uw gezicht wordt gesteriliseerd met verdunde jodium (en bij een allergie met chloorhexidine – dit brandt wel even) en u krijgt steriele doeken over u heen. Uw gezicht blijft vrij.

Operatietechnieken

In HMC hanteren we twee operatietechnieken: een uitwendige techniek en een inwendige techniek. De inwendige techniek kent twee varianten: een variant met een oplosbare hechting en een variant zonder een hechting. In overleg met uw oogarts wordt besloten welke techniek voor u van toepassing is.

Reïnsertie van de m. levator palpebrae
Bij deze uitwendige techniek wordt een snede gemaakt aan de buitenkant van het ooglid. Nadat de huid geopend is, wordt de aanhechting van de pees van de levatorspier opgezocht en losgemaakt van de bindweefselplaat in het bovenooglid. Tijdens de operatie merkt u dat er licht door het ooglid heen schijnt. Met een oplosbare hechting wordt de pees van de levatorspier vastgehecht aan de bindweefselplaat. De oogarts zal u tussentijds vragen uw oog te openen, zodat hij/zij de hoogte van het ooglid kan beoordelen. De wond wordt gesloten met een doorlopende hechting. We gebruiken hiervoor geen zelfoplossend hechtmateriaal, omdat het dan langer duurt voordat het litteken mooi genezen is.

Muller Muscle Conjunctival Resection (MMCR)
Bij deze inwendige techniek wordt een snede gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid. De voordelen zijn dat er geen uitwendig zichtbaar litteken is en de operatietijd korter is. Nadat het ooglid is verdoofd, wordt aan de binnenzijde een klem geplaatst. Er wordt een doorlopende hechting geplaatst en het ooglid wordt ingekort. Hierbij wordt een afgemeten hoeveelheid (enkele millimeters) slijmvlies (conjunctiva) en spier (m. muller) verwijderd. De hechting wordt aan de binnenzijde geplaatst en lost vanzelf op na enkele weken. Er wordt een bandagecontactlens geplaatst om het hoornvlies te beschermen. Na enkele dagen tot een week wordt deze contactlens verwijderd. Tevens krijgt u beschermende antibiotische oogdruppels. Deze operatietechniek kan bij zeer angstige patiënten onder algehele verdoving worden uitgevoerd.

Sutureless Muller Muscle Conjunctival Resection (MMCR)
Deze inwendige techniek is de nieuwste operatie techniek voor een hangend bovenooglid. Hierbij wordt een snede gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid. De voordelen zijn dat er geen uitwendig zichtbaar litteken is en de operatietijd korter is. Nadat het ooglid is verdoofd wordt aan de binnenzijde een klem geplaatst. Er wordt géén doorlopende hechting geplaatst en het ooglid wordt ingekort. Hierbij wordt een afgemeten hoeveelheid (enkele millimeters) slijmvlies (conjunctiva) en spier (m. muller) verwijderd. De voordelen hiervan zijn:

 • Een snellere operatie
 • Geen last van de hechting
 • Geen bandagecontactlens nodig

U voelt weinig of niets van de operatie. Tijdens de operatie merkt u dat er licht door het ooglid heen schijnt. Deze operatietechniek kan bij zeer angstige patiënten onder algehele verdoving worden uitgevoerd. De behandeling duurt 45 minuten tot een uur voor één ooglid en anderhalf tot twee uur voor een operatie aan beide oogleden.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u minimaal 15 minuten een koud kompres op het ooglid om het te koelen. De oogarts of de doktersassistent controleert of er geen nabloedingen zijn. Wanneer alles goed is, kunt u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen.

 • De napijn is in het algemeen gering. Pijnstillers zijn vrijwel nooit nodig. Gebruik zo nodig paracetamol. Gebruik geen Aspirine – dat mag pas weer vanaf twee dagen na de operatie.
 • Wij adviseren u de eerste twee dagen rustig aan te doen, dus niet te sporten of zwaar te tillen. Wij adviseren u ook om twee weken lang geen intensieve sporten te beoefenen en op te passen met bukken, tillen en persen.
 • Het kan zijn dat u na de operatie wazig ziet. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg.
 • Vermijd wrijven in het wondgebied.
 • De oogleden zijn de eerste week blauw en gezwollen. Soms zakken de blauwe plekken naar de wangen. Dit is normaal. De zwelling en de blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na een week zijn de blauwe plekken al aardig afgenomen en na twee weken zijn de blauwe plekken grotendeels verdwenen.
 • De zwelling van het ooglid en het gevoel van ongemak kan beperkt worden door het ooglid te koelen met ijs. Hiervoor bestaan speciale ijsbrillen. U kunt de wond ook koelen door plastic zakjes te vullen met fijngemaakte ijsblokjes of diepvriesdoperwten. Leg deze zakjes niet direct op het ooglid, maar altijd met een tussenlaag van een dubbelgevouwen papieren tissue.
 • Als u een operatie via de buitenzijde van het bovenooglid heeft gehad, raden we u aan de hechtingen vet te houden met vaseline. Dit vermindert klachten van jeuk en irritatie. Na een week kunt u littekencrème gaan gebruiken voor de genezing van de wond.
 • Bij de inwendige techniek is het gebruik van kunsttranen of -gel aan te bevelen. Dit om een zanderig gevoel te verminderen.
 • Enige afscheiding uit de wond is normaal. Dit kunt u verwijderen met een schone zakdoek of een gaasje. Korstjes kunt u verwijderen door het ooglid met een vochtige, schone zakdoek of gaasje heel voorzichtig te deppen.
 • Probeer roken te beperken, dit heeft een nadelig effect op de wondgenezing.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd op de behandelkamer van de polikliniek. Wanneer de reisafstand naar het ziekenhuis een bezwaar is, kunt u de hechtingen ook door uw huisarts laten verwijderen. U krijgt dan een brief voor de huisarts mee.

Mogelijke klachten en complicaties

Verreweg de meeste mensen zijn tevreden met het resultaat. Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij een operatie aan de bovenoogleden onverwachte complicaties optreden. De volgende complicaties kunnen voorkomen:

Blauwe plekken

De verdovingsvloeistof die we gebruiken bevat een vaatvernauwend middel. Dit beperkt het bloeden tijdens de operatie. Maar wanneer de verdoving is uitgewerkt, kunnen (kleine) nabloedingen optreden. Meestal leiden deze hooguit tot blauwe plekken in het ooglid. De mate waarin blauwe plekken optreden verschilt sterk per persoon. Soms zakken de blauwe plekken uit in het onderooglid en treedt er tijdelijk zwelling op van het onderooglid.

Bloeding uit de wond

Wanneer er na de operatie een bloeding uit de wond optreedt, kunt u met een schone (zak)doek of een schoon gaasje gedurende een kwartier tegen de wond drukken. Meestal stopt hierdoor de bloeding. Zo niet, neemt u dan direct contact met ons op.

Dichtgeplakt oog

Het oog kan de eerste week na de operatie ‘s ochtends dichtgeplakt zitten. Dit wijst niet op infectie. U kunt uw ogen schoonmaken door te deppen met een vochtig gaasje of met een vochtige, schone zakdoek.

Te hoog of te laag hangend bovenooglid of een afwijkende vorm van het ooglid

Soms kan na de operatie het ooglid te laag of te hoog staan of wijkt de vorm van het geopereerde ooglid af van het niet-geopereerde ooglid. Door de verdovingsvloeistof en bloedingen tijdens de operatie kan de oogarts soms niet de juiste hoogte van het ooglid bepalen. Er kan dan een vervolgoperatie nodig zijn om de hoogte van het bovenooglid te herstellen.

Zwelling van het ooglid

De ooglidcorrectie leidt tot een tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor een deel van het ooglid na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak een paar maanden voor het ooglid volledig normaal is.

Ongevoeligheid

De huid in de lidrand (onder het litteken) is gedurende enige maanden minder gevoelig. Het normale gevoel komt geleidelijk terug.

Blaasjes (cystes)

Op de plek waar de hechtingen zijn geplaatst, kunnen soms kleine, met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Meestal verdwijnen deze blaasjes na het verwijderen van de hechtingen.

Kleurverschillen tussen de huid boven en onder het litteken

Sommige mensen hebben een geleidelijk verloop in de kleur van de huid in de oogleden. Normaal valt dit niet op. Wanneer echter een deel van de huid wordt verwijderd, kan het zijn dat dit kleurverschil duidelijk te zien is.

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, maar ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u mooi genezen, heeft u meer kans dat het litteken mooi geneest. Stoppen met roken bevordert een mooie genezing. Pas na een jaar is het eindresultaat zichtbaar.

Het bovenooglid van het andere oog gaat hangen

In 10% van de operaties waarbij één ooglid is geopereerd, gaat na de operatie het andere bovenooglid hangen. De spieren in beide bovenoogleden worden vanuit de hersenen aangestuurd. Als er één bovenooglid hangt gaan de spieren in beide bovenoogleden harder werken. Als uw andere ooglid gaat hangen kan er een operatie aan het andere bovenooglid gedaan worden.

Droge ogen, irritatie en/of zandgevoel

Na de operatie kunnen klachten ontstaan van irritatie, last van het licht en een zandgevoel. Deze klachten ontstaan meestal doordat het oog de eerste paar dagen niet helemaal sluit. Om uitdroging van het oog te voorkomen, kan de oogarts u voor een bepaalde periode kunsttranen of een gel voorschrijven. Houden de klachten aan of krijgt u pijn aan het oog, neemt u dan contact op met de polikliniek van de oogheelkunde.

Minder gaan zien

Na een correctie van een hangend ooglid kan de vorm van het hoornvlies veranderen. Door de verandering in vorm van het hoornvlies kan de bril- of contactlenssterkte veranderen.

Nabloeding

Zeer zelden kan er na een ooglidoperatie een nabloeding optreden. Het is normaal dat er na de operatie wat wondvocht of een paar druppels bloed uit de wond komen. Deze kunt u wegdeppen. Mocht er een bloeding uit de wond ontstaan, drukt u dan 15 minuten met een steriel gaasje of schone zakdoek tegen de wond. Meestal stopt de bloeding hiermee.

Een uitpuilend oog door een nabloeding

Een zeer zeldzame maar ernstige complicatie na een ooglidoperatie is een bloeding in de oogkas. De kans hierop is minder dan 1 op 1000. Wanneer u na een ooglidoperatie een uitpuilend oog krijgt of slechter gaat zien, neem dan onmiddellijk contact op met de polikliniek Oogheelkunde of, buiten werktijden, met de Spoedeisende Hulp. De arts die u onderzoekt mag de behandelend oogarts bellen, ook als deze officieel geen dienst heeft. Een dergelijke bloeding kan namelijk op de oogzenuw drukken en daarmee blindheid veroorzaken.

Infectie

Infectie van de wond is een uiterst zeldzame complicatie. Mocht u merken dat de wond of het bovenooglid rood, pijnlijk, warm en wat dik wordt, neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Ernstige infectie

Een andere zeer zeldzame, maar potentieel ernstige complicatie na een ooglidoperatie is een infectie door een ziekmakende bacterie. De kans hierop is eveneens minder dan 1 op 1000. Dit wordt gekenmerkt door een pijnlijk fors gezwollen rood ooglid. De infectie kan zich binnen enkele uren tot dagen uitbreiden. Neem dan onmiddellijk op met de polikliniek Oogheelkunde of, buiten werktijden, met de Spoedeisende Hulp. De arts die u onderzoekt mag de behandelend oogarts bellen, ook als deze officieel geen dienst heeft. Een dergelijke infectie kan namelijk in zeldzame gevallen blindheid veroorzaken.

Resultaat

Het duurt ongeveer drie maanden tot alle zwellingen verdwenen zijn en het eindresultaat goed te beoordelen is. In het algemeen is met de correctie geen volledige symmetrie te bereiken, maar wel een zeer forse verbetering. Ongeveer 85% van de patiënten is tevreden na de eerste operatie. Bij ongeveer 15% van de patiënten bestaan er na operatie nog afwijkingen, zoals een ondercorrectie (het ooglid staat nog steeds te laag) of een overcorrectie (het ooglid staat te hoog). Eén of meerdere heroperaties kunnen dan nodig zijn. Uiteindelijk wordt vrijwel altijd een goed resultaat bereikt. Voor iedere heroperatie moet uw zorgverzekeraar opnieuw een toezegging doen om de operatie vergoed te krijgen.

Door een hogere positie van het bovenooglid kan een huidteveel en rimpelvorming ontstaan. Dit probleem kan met een ooglidcorrectie later worden opgelost. Tevens kan de wenkbrauw wat lager gaan staan doordat er geen neiging meer is om te fronsen.

Het resultaat van het litteken is meestal pas na een jaar te beoordelen en ook afhankelijk van uw eigen genezingsproces. Het litteken wordt zoveel mogelijk in de huidplooi van het bovenooglid geplaatst, zodat dit zo min mogelijk zichtbaar is.

Kosten

De behandeling wordt mogelijk (deels) vanuit uw aanvullende zorgverzekering vergoed. Zorgverzekeraars hanteren verschillende criteria, maar meestal komt het erop neer dat het teveel aan huid uw pupillen voor meer dan de helft moet bedekken voordat u in aanmerking komt voor een vergoeding (minder dan 1 millimeter boven de oogreflex). Wanneer u een aanvullende verzekering heeft, kan de oogarts een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar. Zij zullen, op basis van deze gegevens en het zorgpakket dat u heeft, beslissen of de operatie wel of niet wordt vergoed. Soms moeten er ook foto’s worden opgestuurd. U ontvangt hierover bericht van uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring wordt u automatisch opgeroepen door het ziekenhuis. Bij afwijzing nemen wij contact met u op om te bespreken of u de operatie voor eigen kosten wilt laten verrichten. Deze kosten worden via het Refractiecentrum Haaglanden (RCH) verrekend. Het RCH staat juridisch apart van het ziekenhuis. Er is wel een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis en de het RCH. U wordt door eigen oogarts/oculoplastisch chirurg behandeld in het vertrouwde ziekenhuis.

Informatie over de kosten kunt u vinden op www.refractiecentrum.nl. In het Refractiecenturm Haaglanden werken dezelfde ervaren oculoplastisch chirurgen als in HMC.

Opleiding tot oogarts in Haaglanden Medisch Centrum

HMC is een topklinisch ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid voor het specialisme oogheelkunde. Ervaren arts-assistenten Oogheelkunde uit het LUMC, die zich in het laatste jaar van de opleiding tot oogarts bevinden, voeren in HMC ook (delen van) oogoperaties uit. De arts-assistenten staan altijd onder directe supervisie van een van de oogartsen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Contact

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen. Neem in ieder geval contact op met de polikliniek Oogheelkunde als:

 • De bloeding niet stopt
 • Er een forse zwelling op het bovenooglid komt
 • Het oog begint uit te puilen

Maandag tot en met vrijdag

U kunt bellen met de polikliniek Oogheelkunde: van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Telefoonnummer 088 979 29 30.

Buiten kantooruren

De oogartsen van HMC werken buiten kantooruren samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis:
HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar
(070) 210 20 60.

Wanneer u Spoedeisende Hulp (SEH) nodig heeft, kunt u terecht in het HagaZiekenhuis.

Bovenooglidcorrectie bij een hangend ooglid

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis