Borstvoeding in HMC

In HMC bieden wij ouders en kinderen graag de beste start daarom vinden wij het belangrijk om ouders voor de bevalling en in de tijd erna goed te informeren en ondersteunen bij het geven van borstvoeding.

HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Cijfers

Over borstvoeding in HMC

In HMC bieden wij ouders en kinderen graag de beste start. Daarom vinden wij het belangrijk om ouders voor de bevalling en in de tijd erna goed te informeren en ondersteunen bij het geven van borstvoeding.

Onze artsen en verpleegkundigen worden regelmatig geschoold in vaardigheden die nodig zijn om moeders die borstvoeding geven zo goed mogelijk te begeleiden. In HMC zijn 4 lactatiekundigen werkzaam, in principe is er 6 dagen per week overdag altijd een van hen aanwezig.

Voorlichtingsavond

Elke 6 weken organiseren de lactatiekundigen samen met HMC verloskundigen een voorlichtingsavond over het geven van borstvoeding. Deze avonden zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

Gedurende de zwangerschap

Indien u onder controle bent in HMC kunt u de lactatiekundigen inschakelen voor informatie en advies gedurende de zwangerschap en/of als u specifieke vragen of zorgen hebt over het geven van borstvoeding aan uw baby. Via de polikliniek of uw behandelaar kunt u contact met ons opnemen.

Verblijf in het ziekenhuis

Gedurende de opname in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum kunt u de lactatiekundige inschakelen voor begeleiding bij het geven van borstvoeding. U krijgt uitleg over het voeden van uw baby en het op gang brengen van de melkproductie. Dat is bijvoorbeeld bij baby’s die te vroeg geboren zijn, te klein zijn of om andere redenen moeite hebben het drinken aan de borst goed op te pakken.

Hoe werkt dit?
U mag dag en nacht samen zijn met uw baby en - als de situatie het toelaat - geeft u borstvoeding op verzoek, dit betekent zo vaak en lang als uw baby wil drinken. Meteen na de geboorte komt de baby bloot bij de moeder te liggen, u kunt dan de tijd nemen om kennis te maken met uw baby. Als de baby op zoek gaat naar de borst ondersteunt de verpleegkundige u bij het geven van borstvoeding.

Lukt het drinken aan de borst niet? Dan ondersteunen we u om uw baby zelf op een andere manier voeding te kunnen geven. Als u bijvoorbeeld, door omstandigheden, uw baby nog niet aan de borst kunt voeden kunt u moedermelk gaan afkolven. Zo zal er snel moedermelk beschikbaar zijn om uw baby mee te gaan voeden. Materialen om af te kolven zijn beschikbaar in het HMC, u hoeft daarvoor niks mee te nemen naar het ziekenhuis.

Bijvoeding wordt alleen gegeven op medische indicatie. Baby’s die gezond en op tijd geboren zijn hoeven geen fopspeen.

Weer thuis
Als u (weer) thuis bent en u heeft vragen of problemen rondom de borstvoeding kunt u een lactatiekundige bij u in de buurt inschakelen voor informatie of hulp. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten vanuit een aanvullend pakket.

Meer informatie 

Voor meer informatie over borstvoeding kunt u terecht op de volgende websites:
www.lalecheleaque.nl 
www.borstvoeding.com 
www.voedingscentrum.nl 

 

 

Borstvoeding

  • Elke zes weken een voorlichtingsavond
  • Vier lactatiekundigen werkzaam, 6 dagen per week aanwezig