Borstverkleining/borstversteviging

U overweegt een borstverkleinende/borstverstevigende/liftende operatie te ondergaan of heeft hier al toe besloten. Op deze webpagina vindt u informatie over de voorbereiding, de ingreep zelf en het herstel ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over borstverkleining/borstversteviging

U overweegt een borstverkleinende/borstverstevigende/liftende operatie te ondergaan of heeft hier al toe besloten. Op deze webpagina vindt u informatie over de voorbereiding, de ingreep zelf en het herstel ervan.

Waarom een borstverkleinende operatie?

Grote en zware borsten zijn voor veel vrouwen een probleem: zowel lichamelijk als psychisch. Maar het leidt ook bij veel vrouwen tot psychische problemen als de borsten minder zwaar zijn, maar wel verslapt. Vrouwen die een borstverkleinende operatie laten uitvoeren, doen dit dus over het algemeen niet om cosmetische redenen.

Lichamelijke problemen zijn onder andere:

 • pijn in schouders, rug en hals;
 • hoofdpijnklachten;
 • pijnlijke en gevoelige borsten;
 • knellende bh-bandjes;
 • belemmering bij het sporten;
 • huidirritatie onder de borsten;
 • het moeilijk vinden van passende kleding.
 • Psychisch problemen kunnen zijn:
 • vervelende opmerkingen van de omgeving;
 • een gevoel van schaamte bij grote borsten.

Overgewicht

We voeren een borstverkleining in de regel niet uit wanneer iemand te zwaar is. Onder te zwaar verstaan we een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30. Overgewicht kan leiden tot complicaties bij en na de operatie. We adviseren u in deze situatie om eerst in overleg met de huisarts af te vallen. Zodra het afgesproken gewicht is bereikt, kunt u een nieuwe afspraak maken met de plastisch chirurg.

Voorbereidingen thuis

Gebruikt u bloedverdunners zoals fenprocoumon (marcoumar), acenocoumarol (sintrom(mitis)), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naprosyne, Brufen/ Ibuprofen of Voltaren? Meestal moet u een week voor de operatie stoppen met het innemen van deze medicijnen. Overleg dit vooraf met uw plastisch chirurg. Het gebruik van Paracetamol is geen probleem.

Nicotine heeft een remmende invloed op de genezing van de operatiewonden. Wij adviseren u met klem om minimaal zes weken voor de operatie te stoppen met roken. Na de operatie kunt u ook beter de eerste zes weken niet roken.

Neem pyjama’s met knoopsluiting mee naar het ziekenhuis. We kunnen de wond van de operatie dan makkelijker verzorgen.

Regel vooraf al hulp in de huishouding voor de eerste week na thuiskomst.

Het is raadzaam om twee stevige bh’s aan te schaffen en mee te nemen naar het ziekenhuis voor na de operatie. We zullen u voorafgaand aan de operatie adviseren over de maat en de aanschaf van deze bh’s.

Vlak voor de operatie

Een borstverkleinende operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De plastisch chirurg heeft met u besproken welke techniek voor u het meest passend is. Vlak voor de operatie zal de chirurg het operatiepatroon en begeleidende lijnen op uw huid tekenen met een viltstift. Op de polikliniek zijn bovendien al digitale foto’s van uw borsten gemaakt.

De operatie

De operatie duurt ongeveer twee uur. De plastisch chirurg voert de operatie uit onder algehele narcose.

De plastisch chirurg verkleint de borst door het weghalen van huid, vet en klierweefsel aan de onderkant van de borst. Hij vormt vervolgens een nieuw, kleiner model borst. De plastisch chirurg verplaatst bovendien de tepel. Hierbij verkleint hij de tepelhof enigszins.

Rond beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan. Ook ontstaat er een litteken van de tepel recht naar beneden naar de onderste borstplooi.

De chirurg sluit de wonden met zeer fijn hechtmateriaal.

Na de operatie

De eerste week na de operatie heeft u mogelijk pijn. Uw borsten kunnen strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk.

Normaal gesproken worden er geen drains geplaatst, Als ze wel geplaatst worden om vocht en bloed rond de wond af te voeren, zullen de drains één dag na de operatie verwijderd worden.

U blijft één dag opgenomen en gaat de volgende dag naar huis. U krijgt een afspraak mee voor een poliklinisch controle.

Adviezen voor thuis

U krijgt indien nodig een afspraak mee om de (knoopjes van de) hechtingen te laten verwijderen op de polikliniek Plastische Chirurgie. Deze afspraak is dan meestal 14 dagen na de operatie. De onderhuidse hechtingen zullen overigens vanzelf oplossen.

Op de hechtingen in uw borst zitten hechtpleisters (steristrips). U kunt die laten zitten tot de controle. Raken de pleisters los of irriteren ze? Dan kunt u ze voorzichtig eraf halen.

Het duurt ongeveer drie tot zes maanden voordat de vorm van uw borsten definitief is. Het is raadzaam om de eerste zes weken overdag en ‘s nachts ter ondersteuning de stevige bh te dragen. Daarna kunt u deze tijdens het sporten het beste ook nog dragen.

U mag onder de douche en mag ook uw haren wassen. Doe dit echter niet te lang en te heet. In bad en sauna mag u pas als de wonden goed genezen zijn.

Na het verdwijnen van de hechtingen krijgt u adviezen over het verzorgen van de littekens.

De eerste twee weken mag u niet:

 • de armen/ellebogen boven schouderhoogte brengen;
 • fietsen of autorijden.
 • De eerste vier à zes weken mag u niet:
 • zwaar tillen of zwaar huishoudelijk werk doen;
 • naar de sauna gaan.

De eerste drie maanden mag u niet:

 • op uw buik slapen;
 • een mammografie (=borstonderzoek) laten doen;
 • sporten.

Het eerste jaar mag u niet:

 • naar de zonnebank gaan.

Het bovenstaande zijn algemene richtlijnen. Wanneer er specifieke adviezen zijn, dan geven wij die persoonlijk aan u door.

Het te verwachten resultaat

 • Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger. De plastisch chirurg heeft bij de operatie zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen wat betreft de vorm, grootte en stevigheid van de borsten. Het is in de praktijk echter niet altijd mogelijk om die wensen helemaal te realiseren. Ook absolute symmetrie van de borsten kunnen we niet garanderen.
 • Na de operatie blijven er littekens achter die nooit meer helemaal verdwijnen. Hoe deze littekens er uiteindelijk uit gaan zien, verschilt van patiënt tot patiënt. We kunnen een goed resultaat niet garanderen.
 • Soms zijn kleine na-correcties nodig om een optimaal resultaat te bereiken.
 • Door pilgebruik, zwangerschap of gewichtstoename kunnen de borsten weer groter worden.
 • Door vermagering kunnen de borsten mogelijk wat kleiner worden en verslappen.
 • Verslapping die voorafgaand aan de operatie al was begonnen, zal ook na de operatie doorgaan. Dit kan het aanvankelijke resultaat van de operatie op termijn nadelig beïnvloeden.
 • U kunt na een borstverkleinende operatie over het algemeen geen borstvoeding meer geven.
 • Het kan zijn dat het gevoel in uw tepels blijvend minder wordt na de operatie.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie is er een (geringe) kans op complicaties. De plastisch chirurg zal de belangrijkste complicaties die kunnen optreden vooraf met u bespreken.

Algemene complicaties:

Net als bij andere operaties bestaat er ook bij deze ingreep een risico op nabloeding of wondinfectie. Dit kan een negatief effect hebben op het uiteindelijke resultaat van de operatie.

Specifieke complicaties:

In zeldzame gevallen is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende. Hierdoor kan weefselversterf optreden. Dit kan leiden tot tragere genezing van de operatiewond en bredere littekens.

Na de operatie kan het gevoel in de tepels verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Vaak komt dit weer terug, maar niet altijd volledig.

Het risico op complicaties hangt deels af van de grootte van de borst. Hoe meer borstweefsel de plastisch chirurg heeft verwijderd, hoe groter het risico op complicaties is. Rust en niet roken bevorderen het genezingsproces.

Hulp nodig?

Heeft u na de ingreep last van een abnormale zwelling, nabloeding of andere complicaties? Neem dan contact op met de Polikliniek Plastische Chirurgie. ’s Avonds of in het weekend kunt u de Spoedeisende Hulp bellen. U vindt de contactgegevens achter in deze folder.

Kosten en vergoeding

De verzekeraar zal een borstverkleinende operatie alleen vergoeden als u minimaal een DD-cup heeft of wanneer de borsten uitgesproken ongelijk van grootte zijn (minimaal twee cupmaten verschil). De medisch adviseur van de zorgverzekeraar beslist over het al dan niet vergoeden van de ingreep. Deze verzekeringsarts zal u soms oproepen voor het spreekuur om een goede beoordeling te maken.

Wordt de borstverkleinende operatie niet vergoed door de zorgverzekeraar? Dan krijgt u vooraf een offerte van de plastisch chirurg, gespecificeerd naar gebruik van de operatiekamer, honorarium en verpleegdagen in het ziekenhuis. U kunt hierna besluiten of u de operatie wilt laten doorgaan of niet.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten. Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie via telefoonnummer 088 979 44 99 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur.)

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80

De teksten in deze folder zijn deels gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

bostverkleining1_002.jpg

Borstverkleining/borstversteviging

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis