Borstkanker (mammacarcinoom)

Als u te horen krijgt dat u misschien borstkanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Afspraak en contact

Borstcentrum
088 979 47 80
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
355 patiënten met borstkanker

Over borstkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien borstkanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Snel duidelijkheid

U kunt vaak binnen 1 werkdag bij ons terecht voor een vervolgonderzoek. Wij hebben een speciale polikliniek voor patiënten met (mogelijk) borstkanker: het Borstcentrum. U krijgt dezelfde dag de uitslag. Soms is er nog aanvullend onderzoek nodig. Gelukkig blijkt bij de helft van de vrouwen niets aan de hand te zijn. Is de uitslag helaas kanker? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen.

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Een van onze specialisten bespreekt dit plan met u en geeft u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of kunt u aanpassingen voorstellen. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past.

Eigen aanspreekpunt

Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld.

Nieuwste behandeling en medicijnen

Wij maken gebruik van de nieuwste behandelingen en medicijnen. Door de samenwerking met het LUMC kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen. Ook doen we zelf wetenschappelijk onderzoek en werken we mee aan het onderzoek van het LUMC .

Alle zorg op 1 locatie

Wij bieden de zorg aan patiënten met borstkanker bij het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag in HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen, vinden onderzoeken plaats en is het radiotherapiecentrum gevestigd waar u terecht kunt als bestraling onderdeel is van uw behandeling. Het radiotherapiecentrum is voorzien van de allermodernste apparatuur. Uiteraard is het gebouw patiëntvriendelijk ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de tuin.

Look Good Feel Better

Naast behandeling en emotionele ondersteuning bij kanker geven we ook tips en adviezen over uiterlijke verzorging aan patiënten met kanker. Daarvoor organiseren we regelmatig de Look Good Feel Better workshops in HMC Antoniushove. Tijdens de workshops krijgen maximaal 12 deelnemers in een ontspannen sfeer professionele adviezen over huid- en haarverzorging. Na de workshop krijgen de deelnemers een tasje met cosmeticaproducten mee naar huis. De workshops zijn mogelijk dankzij een gift van de American Woman's Club of The Hague.

Wat is borstkanker?

Bij borstkanker is er sprake van een ongecontroleerde deling van cellen in het borstweefsel. Hierdoor ontstaat een kwaadaardig gezwel (tumor of carcinoom). Borstkanker is niet bij iedereen hetzelfde: er zijn verschillende soorten. Borstkanker komt zowel bij vrouwen als mannen voor.
Informatie over borstkanker bij mannen is soms lastig te vinden. De website mannenmetborstkanker.nl kan worden gebruikt als een ‘wegwijzer’ voor patiënten, naasten, medische professionals en onderzoekers die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen.

Behandeling

Kwaadaardige cellen hebben de neiging zich te verspreiden. Als de kankercellen niet gestopt (kunnen) worden, komen ze uiteindelijk terecht op andere plekken in het lichaam. In dat geval spreken we van uitzaaiingen. De behandeling van kanker is er op gericht om de kwaadaardige cellen te verwijderen uit het lichaam of te vernietigen of het delen van de kwaadaardige cellen af te remmen.

Bestralen en opereren op 1 dag (IORT)

In HMC is het mogelijk om tijdens borstsparende operaties inwendig te bestralen. Deze korte behandelmethode wordt toegepast bij (een selectie van) borstkankerpatiënten en heet IORT. Deze manier van bestralen beperkt de last van de patiënt. Bij IORT wordt de benodigde bestralingsdosis in één keer gegeven tijdens dezelfde operatie, waarbij ook de tumor wordt verwijderd (borstsparende behandeling in één dag). Het is daarom ook niet meer nodig om een aantal weken lang elke dag naar het ziekenhuis te komen voor elke keer een lage dosis straling. De last van de behandeling wordt hierdoor beperkt. Dit heeft een positief effect op het verwerkingsproces. Lees meer

Kans op genezing

De kans op genezing bij borstkanker is de laatste jaren gestegen. Dit komt door betere onderzoeken en nieuwe behandelmethoden en doordat vrouwen door goede voorlichting eerder naar de huisarts gaan. Hierdoor is momenteel na 5 jaar 80% van de patiënten met borstkanker nog in leven en na 10 jaar 69%. Blijft de kanker beperkt tot de borst, dan is na 5 jaar zelfs 90 tot 100% van de patiënten nog in leven.

Filmpjes over de behandeling van borstkanker

Patiëntenorganisatie Borstkankervereniging heeft 20 filmpjes gemaakt die u uitleg geven over onderzoek, behandeling en nazorg bij borstkanker.  Dit filmpje helpt u bijvoorbeeld bij de voorbereiding van uw afspraak in het ziekenhuis

Gerelateerde behandelingen

Aanvullende zorg

Borstkanker

Waarom HMC?

 • Snel terecht en dezelfde dag uitslag
 • Persoonlijk behandelplan
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Eenmalige bestraling tijdens de operatie (IORT)
 • Alle behandelingen op 1 locatie
 • Een vast aanspreekpunt
 • Workshops uiterlijke verzorging bij kanker
 • Informatieplein Oncologie
 • Patient Journey App →

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Kankerzorg (oncologie) HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Borstcentrum 1 dag - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 24 juni 2022