Bloedneus

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) met een bloedneus. Hieronder vertellen we u meer over de (oorzaak van) de bloedneus, onze behandeling en wat u thuis moet doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een bloedneus

U bent op de spoedeisende hulp (geweest) met een bloedneus. Hieronder vertellen we u meer over de (oorzaak van) de bloedneus, onze behandeling en wat u thuis moet doen.

Wat is een bloedneus?

Bij een bloedneus loopt er bloed uit de neus. Het bloed kan uit één neusgat komen, maar ook uit allebei. Als u een bloedneus heeft, komt er vaak ook een beetje bloed in de mond. Dit komt doordat de neus en de mond met elkaar in verbinding staan. U proeft dan de smaak van bloed.

Als u een bloedneus heeft, kan er flink wat bloed uit uw neus stromen. Hierin kunnen ook stolsels (klonten bloed) zitten. Dit ziet er misschien erg uit, maar een bloedneus is bijna nooit gevaarlijk.

Oorzaak van een bloedneus

Het slijmvlies aan de binnenkant van de neus is dun en kwetsbaar. Door dit slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Wanneer zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan u een bloedneus krijgen.

Een klap of peuteren in de neus kan een bloedvaatje beschadigen. Bij kleine kinderen kan het komen doordat zij iets in hun neus hebben gestopt. Sommige mensen krijgen een bloedneus zonder dat er een reden lijkt te zijn.
Het slijmvlies wordt extra kwetsbaar als de lucht erg droog is of als u verkouden bent. U krijgt dan sneller een bloedneus. Oudere mensen hebben zwakkere bloedvaatjes. Die gaan daardoor eerder stuk.

Bloedverdunnende medicijnen maken een bloedneus soms erger. Zij zorgen ervoor dat het bloed minder snel stolt. Een kapot bloedvaatje bloedt dan langer door dan normaal.

Behandeling van een bloedneus

De arts onderzoekt op de spoedeisende hulp waar het bloed vandaan komt. U moet uw neus daarna 10 minuten dichtknijpen. Daardoor stopt het bloeden. Soms krijgt u een neusspray, zoals Otrivin. Die maakt de bloedvaatjes nauwer. Het bloeden stopt daardoor eerder.

Het kan ook zijn dat u een neustampon in uw neus krijgt. Dit doen we alleen als het bloeden op een andere manier niet stopt. U moet dan na 2 dagen naar de polikliniek KNO in het ziekenhuis. Daar halen ze de neustampon er weer uit.

We meten op de spoedeisende hulp ook uw bloeddruk. Is die te hoog? Dan geven we u adviezen en soms ook medicijnen om de bloeddruk lager te krijgen.

Wat u thuis moet doen

Gaat uw neus weer bloeden als u thuis bent? Volg dan de volgende stappen:

 • U gaat rustig zitten en snuit uw neus 1 keer goed uit. Als u neusspray heeft gekregen, spuit u die in uw neus.
 • Daarna knijpt u uw neus minstens 10 minuten lang dicht. Dit doet u door met uw vingers op de neusvleugels te duwen. Duw dus niet op het neusbot.
 • Ga voorover zitten en adem rustig door uw mond.
 • Komt er na 10 minuten nog bloed uit uw neus? Dan kunt u een plastic zak met (fijngestampte) ijsklontjes tegen uw neus houden. Meestal stopt hierdoor de bloedneus.
 • Gaat de bloedneus toch niet over? Neem dan contact op met de spoedeisende hulp.

Adviezen om een nieuwe bloedneus te voorkomen

De adviezen hieronder kunnen voorkomen dat uw neus weer gaat bloeden. Volg ze de eerste paar dagen na het krijgen van de bloedneus op:

 • Probeer de eerste 4 uur nadat de bloedneus is gestopt, niet uw neus te snuiten en te niezen.
 • Span u niet te veel in. Als u zich inspant of opwindt, gaat uw bloeddruk omhoog. Hierdoor is er kans dat u weer een bloedneus krijgt.
 • Zorg dat uw neus niet te warm wordt. Door warmte worden de bloedvaten wijder. U krijgt dan eerder een bloedneus. Neem daarom:
  • géén warm eten of warme dranken (koffie/thee)
  • géén sterk gekruid eten
  • géén hete baden of douches
 • Verder is het belangrijk dat u niet rookt.
 • Probeer niet te hard te persen (bijvoorbeeld op het toilet) of voorover te buigen. Drink ook geen alcohol.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Bloedneus

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis