Blaasontsteking

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege een blaasontsteking. Op deze webpagina leest u hoe een blaasontsteking kan ontstaan en wat u ertegen kunt doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier.

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend.

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over blaasontsteking

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest vanwege een blaasontsteking. Op deze webpagina leest u hoe een blaasontsteking kan ontstaan en wat u ertegen kunt doen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder. Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik. De plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Bij een blaasontsteking heeft u geen koorts, hooguit wat verhoging.

Oorzaken

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Daar groeit hun aantal snel. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.

Adviezen

U kunt enkele maatregelen nemen om te voorkomen dat bacteriën zich in uw blaas ophopen. Zorg dat u veel drinkt. Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als u aandrang voelt naar het toilet. Plas de blaas helemaal leeg. Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden na het vrijen direct te plassen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plast u dan snel weer uit. Zorg dat u bij het wassen of afvegen de anus altijd van voor naar achter schoonveegt. Zo voorkomt u dat darmbacteriën in de buurt van de plasbuis komen. Vitamines en het dragen van warm ondergoed helpen niet om een blaasontsteking te voorkomen.

Medicijnen

U krijgt een antibioticakuur om de bacteriën te bestrijden. Na de kuur kan het nog enkele dagen duren voordat de ontsteking genezen is. U kunt dus nog wat langer klachten houden. Maak de kuur af, ook als de klachten al eerder zijn verdwenen. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken.

Het herstel

Meestal zijn de klachten na enkele dagen verdwenen. In dat geval hoeft u de urine niet meer te laten controleren. Als de klachten aanhouden of als u zwanger bent, moet u de urine wel laten controleren. Breng in dat geval een potje verse urine naar de huisartspraktijk. Zorg dat u “het middelste deel” van uw plas opvangt: plas eerst een beetje urine in het toilet en vang vervolgens wat urine op in een schoon potje. De rest mag weer in het toilet. Terwijl u dit doet, moeten vrouwen de schaamlippen gespreid houden, zodat hiervan geen bacteriën in de urine terechtkomen. Mannen moeten voor het opvangen van de urine de voorhuid terugtrekken. Breng het potje urine binnen twee uur naar de huisarts. Bewaar het potje in de koelkast als u het pas later kunt brengen, maar breng het altijd binnen een dag.

Als uit het urineonderzoek blijkt dat de bacteriën te weinig op de kuur reageren, krijgt u een ander antibioticum voorgeschreven. Als u vaak blaasontstekingen heeft, bespreekt de huisarts met u of u de antibiotica dagelijks of telkens na het vrijen kunt innemen. Zo kan dan een ontsteking worden voorkomen.

Meestal is het niet duidelijk waarom iemand steeds opnieuw een blaasontsteking krijgt. Soms kan met specialistisch onderzoek een oorzaak worden gevonden.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Krijgt u ondanks de antibiotica koorts boven de 38º C en/of pijn in uw zij? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ook de website sehzorg.nl.

Blaasontsteking

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis