Blaaskanker

Heeft u misschien blaaskanker? De urologen van HMC onderzoeken snel wat er aan de hand is en geven u de behandeling die u nodig heeft.

Afspraak en contact

Polikliniek Urologie
088 979 41 44
ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over blaaskanker

Als u hoort dat u misschien blaaskanker heeft, dan wilt u snel duidelijkheid. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van blaaskanker. Ze onderzoeken snel wat er aan de hand is. Daarna geven ze u de behandeling die u nodig heeft.

Wat doet de blaas?

Uw plas komt vanuit de urineleiders in uw blaas. De blaas slaat uw urine tijdelijk op. Hierdoor hoeft u niet de heel dag naar de WC. U hoeft alleen te plassen als de blaas vol is. In de blaas zitten slijmvlies en spieren. Kanker ontstaat meestal in het slijmvlies van de blaas.

Oorzaken van blaaskanker

Er zijn meerdere redenen waardoor u een groter risico kunt hebben op blaaskanker. Roken is een van de belangrijkste. Het kan ook zijn dat u de aanleg voor blaaskanker heeft geërfd.

Klachten bij blaaskanker

U merkt niet altijd dat u blaaskanker heeft. De klachten hieronder kunnen een aanwijzing zijn dat u misschien blaaskanker heeft:

  • vaak moeten plassen
  • pijn in de onderbuik
  • bloed plassen
  • steeds weer blaasontstekingen hebben

Onderzoeken bij blaaskanker

Heeft u misschien blaaskanker? Dan kijken we eerst uw plas na. Ook onderzoeken we uw blaas van binnen. Dit gebeurt met een soepele dunne slang, waarin een kleine camera zit. Deze slang noemen we de cystoscoop. We brengen de cystoscoop via uw plasbuis naar binnen. Hier leest u meer over dit onderzoek.
Welk onderzoek we verder doen, hangt af van uw klachten. Meestal krijgt u een echo of CT-scan van de nieren en de urinewegen. Met deze onderzoeken kunnen we zien of er (ook) kanker is in uw nieren en/of urinewegen.

Behandeling van blaaskanker

Welke behandeling u krijgt, hangt af van de plek waar de kanker zit. Hieronder leggen we de verschillende behandelingen uit.

Blaaskanker die niet is ingegroeid in de spieren van de blaas

Is de tumor niet ingegroeid in de spieren aan de buitenkant van de blaas? Dan brengen we opnieuw de cystoscoop in uw blaas. Dit gebeurt met verdoving in de operatiekamer. De verdoving is een ruggenprik of narcose. Als u narcose krijgt, dan gaat u even slapen.
De uroloog haalt de tumor daarna helemaal of voor een deel weg. Dit gebeurt met instrumenten die de uroloog via de cystoscoop in uw blaas brengt. Het weggehaalde weefsel gaat naar de patholoog-anatoom. Die onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Hier leest u meer over deze behandeling.
Blijkt uit het onderzoek van de patholoog-anatoom dat u geen verdere behandeling nodig heeft? Dan blijven we u enkele jaren controleren met behulp van de cystoscoop. Zo kunnen we meteen ingrijpen als de tumor terugkomt.

Blaasspoelingen

De kans dat de blaaskanker op een andere plek in de blaas terugkomt, is groot: ongeveer 60%. We geven u vaak een serie blaasspoelingen om deze kans kleiner te maken. De uroloog zal het met u bespreken als dit ook bij u nuttig is.
Bij een blaasspoeling brengen we via een katheter (slangetje) een medicijn in uw blaas. Dit medicijn moet daar twee uur blijven zitten. We halen de katheter meteen na het inbrengen van het medicijn weer weg. U kunt het medicijn thuis uitplassen.
Onze casemanagers Urologie/Oncologie begeleiden u en geven u voorlichting zolang u blaasspoelingen krijgt.

Blaaskanker die is ingegroeid in de spieren van de blaas

Bij ongeveer 10% van de patiënten met blaaskanker groeit de tumor wel in de spierlaag van de blaas. U krijgt dan een intensieve behandeling. Die kan bestaan uit:

  • Bestraling op de blaas, gecombineerd met chemotherapie (medicijnen tegen kanker): Deze behandeling gebeurt in HMC Antoniushove. De afdeling Radiotherapie geeft u daar bestraling op de blaas, de internist-oncoloog begeleidt de chemotherapie. Beide afdelingen werken nauw samen voor uw behandeling.
  • Een operatie, waarbij uw blaas wordt weggehaald. U krijgt dan een stoma. Dit is een kunstmatige uitgang waardoor de urine uit uw lichaam kan lopen. Het kan ook zijn dat u in plaats van een stoma iets anders krijgt om de urine buiten uw lichaam te brengen. Soms geven we u voor de operatie een aantal chemokuren. Die maken de kans dan groter dat de kanker helemaal weg is na de operatie. De operatie gebeurt in het LUMC in Leiden. Tot aan de operatie begeleiden onze urologen en casemanagers u. Zij geven u ook voorlichting.

Blaaskanker met uitzaaiingen in het lichaam

Zit de tumor niet alleen in de blaas, maar zijn er uitzaaiingen ergens anders in uw lichaam? Dan krijgt u een behandeling om de ziekte te remmen en klachten minder erg te maken. U wordt dan niet meer beter. De behandeling bestaat uit chemotherapie of bestraling. We noemen dit een palliatieve behandeling. We behandelen u in HMC Antoniushove.

Meer informatie

Meer informatie over blaaskanker vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. U kunt ook kijken op de website van KWF Kankerbestrijding.

Gerelateerde behandelingen

Blaasspoeling met BCG
Blaasspoeling met mitomycine
Verwijderen van een blaastumor via de plasbuis
Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Blaaskanker

Waarom HMC?

  • Goede samenwerking met het LUMC
  • Goede en snelle behandeling
  • Gespecialiseerde casemanagers die u begeleiden en ondersteunen