Biopsie van de borst

Stereotactische mammotome procedure

U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Deze webpagina informeert u over de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. De biopsie vindt plaats op de afdeling Radiologie bij HMC Westeinde. Wilt u zich 10 minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over biopsie van de borst

U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Deze webpagina informeert u over de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. De biopsie vindt plaats op de afdeling Radiologie bij HMC Westeinde. Wilt u zich 10 minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u dan alstublieft uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de patiëntenpas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u in dat geval 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt worden gebruikt. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Biopsie

Bij een biopsie wordt er een stukje weefsel weggehaald op de plek waar een afwijking is te zien. Het afgenomen weefsel wordt door de patholoog onderzocht. Met de uitslag van de patholoog kan de arts een definitieve diagnose stellen. Het duurt een paar dagen voordat u de uitslag van dit onderzoek krijgt.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, wilt u dan ruim voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Radiologie? Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, bijvoorbeeld Sintrom® of Marcoumar®? In overleg met de arts moet u hier enkele dagen voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met de verpleegkundig specialist of het Borstcentrum.

Huidverzorging

Gebruik enkele dagen voor het onderzoek geen talkpoeder op uw borsten en op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème.

Kledingvoorschrift

Voor het onderzoek moet u de kleding van het bovenlichaam uitdoen. Het is voor u prettig wanneer u kleding draagt die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Voor direct na het onderzoek adviseren wij u om een stevige BH te dragen voor ondersteuning en tegendruk van de borst.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing en/of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Het onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en geeft u uitleg over het onderzoek. In de onderzoekskamer neemt u plaats op een stoel voor het röntgenapparaat. De radioloog en de laboranten begeleiden u het hele onderzoek.
De te onderzoeken borst wordt, net als bij de mammografie, tussen twee platen vastgezet. Dit gebeurt zodat de borst niet kan verschuiven. Tijdens het hele onderzoek moet u in deze positie blijven zitten. Er worden eerst verschillende foto’s gemaakt om de juiste plaats voor de biopsie te bepalen. Daarna wordt de borst plaatselijk verdoofd, zodat het afnemen van het weefsel geen pijn doet. Met een speciale naald worden vervolgens kleine stukjes weefsel weggenomen. Op de plek waar een stukje weefsel is weggenomen, wordt een clip geplaatst. Deze clip markeert de bioptlocatie voor volgende onderzoeken. Na het onderzoek wordt de wond met een waterdichte pleister afgedekt.

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis. Uw borst kan na de behandeling pijnlijk en blauw worden. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. U kunt bij pijnklachten twee tabletten paracetamol 500 mg innemen. Dit kunt u eventueel herhalen na enkele uren. Let op, neem maximaal zes tabletten per dag in.

Geen zware inspanning

Doet u het na het onderzoek rustig aan. Vooral met de arm aan de zijde van de borst die is behandeld, denk bijvoorbeeld aan: niet stofzuigen of tennissen. Dit is om de kans op nabloedingen zo klein mogelijk te houden.

Druk op de wond

Wij raden u aan om de nacht na de biopsie een stevige bh te dragen om zo extra druk op de biopsieplaats te houden dit is om onderhuids nabloeden tegen te gaan.

Wondverzorging

De wond mag de komende uren niet nat worden om goed te kunnen genezen. Laat de waterdichte pleister tot de volgende ochtend zitten. De pleister kunt u dan tijdens het douchen het makkelijkst verwijderen.

Complicaties

Er kan een infectie ontstaan. Neem contact op met de afdeling Radiologie of met uw contactpersoon van de Mammapolikliniek, bij:

  • Toenemende roodheid of zwelling van de borst,
  • Koorts of
  • Hevige pijnklachten.

Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp. Geeft u aan de telefoniste door dat er bij u een biopsie van de borst is gedaan. U wordt dan met iemand doorverbonden die uw vraag kan beantwoorden.

De uitslag

Van de radioloog hoort u of het onderzoek technisch gelukt is. Het weefsel uit de borst gaat naar het laboratorium en wordt door de patholoog onderzocht. Dit duurt enkele dagen. De radioloog beoordeelt het onderzoek samen met de uitslag van de patholoog en geeft dit door aan uw behandelend arts. Uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist zal de uitslag met u bespreken tijdens uw volgende afspraak.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00. Ook voor, tijdens of na het onderzoek kunt u uw vragen stellen.

U kunt voor andere vragen bellen met uw contactpersoon van het Borstcentrum. Het telefoonnummer van het Borstcentrum is 088 979 47 80. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 uur.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Biopsie van de borst Stereotactische mammotome procedure

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis