Biopsie van de borst onder echogeleide

U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC. Als u de datum en tijd van het onderzoek heeft ontvangen, wilt u deze afspraak dan telefonisch bevestigen? De afdeling Radiologie is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 979 46 00. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over biopsie van de borst onder echogeleide

U heeft een afspraak voor een biopsie van de borst. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van HMC. Als u de datum en tijd van het onderzoek heeft ontvangen, wilt u deze afspraak dan telefonisch bevestigen? De afdeling Radiologie is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 979 46 00. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie.

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de pas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens laten aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, bijvoorbeeld Sintrom® of Marcoumar®? In overleg met de arts moet u hier enkele dagen voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts of met de mammacareverpleegkundige.

Huidverzorging

Gebruik enkele dagen voor het onderzoek geen talkpoeder op uw borsten en op de dag van het onderzoek geen bodylotion of crème.

Kledingvoorschrift

Voor het onderzoek moet u de kleding van het bovenlichaam uitdoen. Het is voor u prettig wanneer u kleding aan heeft die gemakkelijk aan en uit gaat.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing en/of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Het onderzoek

In de onderzoekkamer neemt u plaats op de onderzoekstafel. De radioloog en de laboranten zullen u tijdens het hele onderzoek begeleiden. De radioloog bepaalt met echografie de juiste plaats voor het biopt (het wegnemen van weefsel). Daarna wordt de borst plaatselijk verdoofd, zodat het wegnemen van het weefsel bijna geen pijn doet. Met een speciale naald worden kleine stukjes weefsel weggenomen. Op de plek waar het weefsel is weggenomen, wordt een kleine clip in de borst geplaatst. Deze clip markeert de bioptlocatie voor volgende onderzoeken. Om een eventuele bloeduitstorting te verminderen en de huid te laten helen, krijgt u witte hechtpleisters en een drukverband. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u naar huis. Doet u het na het onderzoek rustig aan. Vermijdt zware inspanningen met de arm aan de kant van de biopsie. Wij adviseren u om de nacht na de biopsie een stevige bh te dragen om zo extra druk op de biopsieplaats te houden. Dit helpt om een grote bloeduitstorting te voorkomen.

Drukverband

De wond mag niet nat worden om goed te kunnen genezen. Laat u het drukverband 24 uur zitten. Na 24 uur mag u douchen en het drukverband onder de douche verwijderen. De hechtpleisters kunt u laten zitten, die vallen er vanzelf af.

Complicaties

Uw borst kan na de biopsie pijnlijk en blauw worden. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. U kunt bij pijnklachten twee tabletten paracetamol 500 mg innemen. Dit kunt u eventueel herhalen na enkele uren. Let op, neem maximaal zes tabletten per dag in.

Als uw klachten verergeren, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw contactpersoon van het Borstcentrum. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende hulp. De telefoonnummers vindt u terug aan het eind van de webpagina.

Geeft u aan de telefoniste door dat u voor een biopsie van de borst bent geweest. U wordt dan met iemand doorverbonden die uw vraag kan beantwoorden.

De uitslag

De radioloog vertelt u na afloop van het onderzoek of het onderzoek technisch is gelukt. De patholoog beoordeelt in de volgende dagen de stukjes weefsel en geeft de uitslag door aan de behandelend arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag tijdens een volgende afspraak.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie. Ook voor, tijdens en na het onderzoek kunt u vragen stellen.

Afdeling Radiologie

088 979 46 00
De afdeling is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

U kunt voor andere vragen bellen met uw contactpersoon van het Borstcentrum. het Borstcentrum is bereikbaar via telefoonnummer 088 979 47 80. De afdeling is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Biopsie van de borst onder echogeleide

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis