Over biologische klok- of ritmeproblemen
Wanneer uw biologische klokritme niet in de pas loopt met het dag- en nachtritme, kunt u daar veel last van hebben. U heeft moeite met inslapen en moeite met wakker worden in de ochtend. U loopt kans op slaaptekort en daardoor slaperigheid overdag. In het Slaapcentrum van HMC kan een gespecialiseerd behandelteam u helpen om uw slaapritme te herstellen. Ons doel: u beter te laten slapen.
Biologische klok
Iedereen heeft een bepaald ritme in de uren waarin hij slaapt en wakker is. Dit slaap- en waakritme wordt door een interne biologische klok aangestuurd. Deze biologische klok bestaat uit een aantal cellen in de hersenen, die gevoelig zijn voor licht. Zo zorgt de biologische klok er onder andere voor dat ons slaap- en waakritme overeenkomt met het dag-nachtritme.. De biologische klok is dus van groot belang voor de slaap.
Klachten
Biologische klok- of ritmeproblemen (Circadiane ritmeproblemen) kunnen de volgende klachten geven:
- slapeloosheid, vooral inslaapproblemen;
- vroeg in slaap vallen in de avond en vroeg ontwaken;
- moeite met wakker worden in de ochtend;
- overmatige slaperigheid overdag.
Oorzaken
De biologische klok kan door verschillende oorzaken ontregeld raken. Rondom de puberteit vertraagd de biologische klok, waardoor er ook meer risico is op het ontwikkelen van een vertraagd waak-slaapritme. Wij zien dan ook veel kinderen en pubers met deze biologische klokproblemen. Daarnaast kan de biologische klok ook ontregelen door het werken in ploegendiensten. Ook blinden en slechtzienden kunnen ritmeproblemen krijgen.
Onderzoek
De biologische klok onderzoeken we vaak met een ritmelog. Het ritmelogonderzoek vindt thuis plaats. U houdt 2 weken een dagboekje van uw slaap bij en met 6 keer per dag uw lichaamstemperatuur. Dit geeft aan of u een uitgesproken ochtend- of avondmens bent. De lichaamstemperatuur is niet constant maar verandert over de 24 uur van de dag: overdag is de lichaamstemperatuur normaalgesproken hoog en ’s nachts tijdens de slaap laag. Dit geeft een goede indicatie van uw biologische klok.
Indien een ritmelog niet mogelijk is of onvoldoende informatie geeft kan er ook een actigrafie of een melatonine meting gedaan worden om de biologische klok te onderzoeken.
Behandeling
Bij de behandeling van een biologische klokstoornis proberen we de biologische klok te verschuiven zodat uw slaap- en waakritme weer meer overeenkomt met het dag-nachtritme. Deze behandeling vindt plaats onder begeleiding van de psychologen van het slaapcentrum in samenspraak met uw behandelend neuroloog. In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld. Dit kan uit de volgende elementen bestaan:
- het opnieuw instellen van uw slaap-/waakritme;
- praktische adviezen, voorlichting en begeleiding bij het aanpassen van uw slaapgedrag;
- lichttherapie;
- medicijnen (bijvoorbeeld melatonine).