Bindvliesontsteking van het oog

De oogarts heeft bij u een bindvliesontsteking van het oog vastgesteld. Op deze webpagina leest u meer over een bindvliesontsteking van het oog en de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over bindvliesontsteking van het oog

De oogarts heeft bij u een bindvliesontsteking van het oog vastgesteld. Op deze webpagina leest u meer over een bindvliesontsteking van het oog en de behandeling.

Bindvliesontsteking van het oog

Bindvliesontsteking van het oog (conjunctivitis) is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit is bedekt met een dunne laag slijmvlies dat veel kleine bloedvaatjes heeft. Als er irritatie in het oog is, zetten deze vaatjes uit, waardoor het oog rood wordt. Een bindvliesontsteking van het oog wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of een allergie. Ook droge ogen of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog geven.

Verschijnselen

Bij een bindvliesontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie ontstaat er geelgroene pus in het oog. Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus is er meestal ook sprake van een verkoudheid of griep. De ontsteking kan dan één tot twee weken duren. De verschijnselen zijn dan meestal slijm en waterige afscheiding. Een ontsteking door een allergie geeft vaak jeuk en een waterige afscheiding. Een ontsteking door droge ogen geeft pijnlijke, rode slijmvliezen en soms het niet kunnen verdragen van licht. Een ontsteking door irriteren stoffen zorgen voor veel waterige afscheiding, soms een rood oog.

Onderzoek

De oogarts of huisarts kan onderzoek doen om te bepalen welke soort bindvliesontsteking u heeft. Soms is het nodig een kweek te maken van de afscheiding in het oog. De oogarts of huisarts gaat voorzichtig met een wattenstaafje langs het oogslijmvlies. Dit wordt onderzocht om te bepalen of de ontsteking door een virus of bacterie wordt veroorzaakt.

Behandeling

Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie kan het behandeld worden met een antibiotica in de vorm van oogdruppels, zalf of een gel. Bij een ontsteking door een virus heeft een antibiotica geen effect. Soms is het nodig om een ontstekingsremmende oogdruppel te gebruiken. Een ontsteking door een allergie kan behandeld worden met oogdruppels die tegen een allergie in het oog werken. Een ontsteking door droge ogen wordt behandeld met kunsttranen.
Een bindvliesontsteking door een bacterie of virus is besmettelijk. Het is belangrijk regelmatig uw handen te wassen en niet in uw ogen te wrijven zo lang u last hebt van bindvliesontsteking.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Bindvliesontsteking van het oog

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis