Over een bijtwond
U bent op de spoedeisende hulp (geweest) voor de behandeling van een bijtwond. Bijvoorbeeld omdat u bent gebeten door een hond, kat of mens. Hieronder leest u wat een bijtwond is en wat u thuis moet doen.
Wat is een bijtwond?
Door een bijtwond krijgt u meestal een kneuzing. De huid wordt dan dik en u krijgt blauwe plekken. Meestal is de wond niet ernstig en geneest vanzelf.
Wel is er na elke bijtwond een kans op een infectie door bacteriën. De kans op een infectie is groter als de wond dieper is. Heel soms kunt u bloedvergiftiging krijgen.
In Nederland komt hondsdolheid bijna niet voor. Daar hoeft u zich daarom meestal geen zorgen over te maken als u in Nederland bent gebeten door een hond.
Behandeling van een bijtwond
U moet met een bijtwond altijd naar de huisarts of de spoedeisende hulp gaan. Dit is belangrijk omdat u een infectie kunt krijgen door de bijtwond. Maar er kunnen ook pezen of botten beschadigd zijn. Dit kan zelfs gebeuren bij kleine bijtwonden.
Op de spoedeisende hulp maken we de wond schoon. Ook doen we er verband om als dat nodig is. Meestal krijgt u geen hechtingen in de wond. Hechtingen maken de kans op een infectie namelijk groter. We vragen aan u of u de afgelopen 10 jaar bent gevaccineerd tegen tetanus. Als dat niet zo is, krijgt u een tetanusprik. Zo zorgen we ervoor dat u geen infectie met de tetanusbacterie krijgt.
U krijgt medicijnen (antibiotica) als de wond ontstoken is. Mensen met meer kans op een infectie of met een grote wond krijgen meestal ook antibiotica.
Adviezen bij een bijtwond
Direct nadat u gebeten bent, moet u de wond goed schoonspoelen met kraanwater. Dep de wond daarna droog.
Ook nadat u bij de spoedeisende hulp bent geweest, moet u de wond elke dag spoelen met water en daarna droogdeppen.
Wanneer gaat u naar een arts
Gaat de wond ontsteken? Bel dan meteen uw huisarts. U kunt merken dat de wond gaat ontsteken als:
- u koorts krijgt, of
- de huid rond de wond rood wordt, of
- er pus komt uit de wond
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige. U kunt ook bellen met de spoedeisende hulp van HMC Westeinde. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 23 80.