Bevallen in HMC

Bevallen in HMC gaat gewoon door, ook in deze tijd van het coronavirus. De voorlichtingsavonden zijn een belangrijke manier voor mensen om zich voor te bereiden op de komende bevalling. Helaas kunnen deze vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom vatten we de belangrijkste zaken over bevallen in HMC hieronder voor u samen. 

Afspraak en contact

Is de bevalling begonnen:
Onder controle bij een verloskundigenpraktijk? Bel de spoedlijn van uw verloskundige
Onder controle bij de gynaecoloog in het HMC: bel 088-979 2104

Deze telefoonnummers zijn 24 uuur per dag bereikbaar

Bevallingen

Verloskamers: HMC Westeinde 12e etage, route rood

Kraamafdeling en triagekamer: HMC Westeinde 12e etage, route groen

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over bevallen in HMC

Bevallen in HMC gaat gewoon door, ook in deze tijd van het coronavirus. De voorlichtingsavonden zijn een belangrijke manier voor mensen om zich voor te bereiden op de komende bevalling. Helaas kunnen deze vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom vatten we de belangrijkste zaken over bevallen in HMC hieronder voor u samen. Ook is er een filmpje beschikbaar met een rondleiding op de verloskamers.
Natuurlijk kunt u met uw vragen altijd terecht bij uw eigen verloskundige of arts tijdens de zwangerschapscontroles. Zo kunt u de bevalling met vertrouwen tegemoet zien.

De speciale regels die gelden tijdens de coronacrisis hebben we in vette tekst gezet.

Welkom

We heten u van harte welkom op de afdeling verloskunde in HMC Westeinde! In onze verloskamers wordt er nauw samengewerkt met collega's van verschillende disciplines, zoals:

 • gynaecologen
 • verloskundeartsen
 • artsen (al dan niet in opleiding tot specialist)
 • verloskundigen die poliklinische bevallingen begeleiden
 • gespecialiseerd verpleegkundigen
 • kraamverzorgenden die assisteren bij poliklinische bevallingen
 • lactatiekundigen
 • coassistenten
 • leerling-verpleegkundigen
 • verloskundigen in opleiding

bevallenhmc6.png

Ons team

Tijdens uw bevalling heeft u een kleine groep van de bovenstaande zorgverleners die u bijstaat, ze zullen niet allemaal tegelijk bij u langskomen. Maar indien nodig zullen zij er zijn.

Normaal gesproken begeleidt een verloskundige een niet-medische bevalling, samen met een kraamverzorgende of een verpleegkundige. De verloskundearts of de gynaecoloog begeleidt de medische bevallingen, samen met een verpleegkundige. We streven ernaar dat u zo min mogelijk verschillende gezichten ziet. We dragen de zorg alleen over aan een andere zorgverlener, wanneer dat noodzakelijk is.

Route naar de verloskamers

Eigen vervoer

Komt u met eigen vervoer? Parkeer dan op de bezoekersparkeerplaats aan de achterzijde van HMC Westeinde. Daar is vrijwel altijd voldoende plek om uw auto neer te zetten. Is er toch geen plek of is er haast geboden? Zet uw auto dan neer op een spoedplek aan de achterzijde van HMC Westeinde: rij dan door voorbij de slagboom aan uw linker hand (ga dus niet de parkeerplaats op), maar rijd rechts om de hoek de slagboom door naar de kleine parkeerplaats. De beveiliging doet de slagboom voor u open. Verplaats uw auto weer naar de reguliere parkeerplaats, zodra de situatie het toelaat.

Taxi

Komt u met de taxi? Dan kunt u uitstappen aan de voorzijde van HMC Westeinde.

Openbaar vervoer

Komt u met het openbaar vervoer? Dan kunt u uitstappen aan de voorzijde van HMC Westeinde.

Gesloten deur?

Staat u voor een gesloten deur? Druk dan op de zwarte knop. Dat geldt zowel bij de ingang van het ziekenhuis als binnen. Vervolgens doen we de deur voor u open.
bevallenhmc5.png

Verloskamers

De verloskamers vindt u op twaalfde etage, aan de kant van de rode lifthal. Op de borden staan de verschillende kleuren lifthallen duidelijk aangegeven.
Let op! Tot nader order gaat u (i.v.m. de Coronacrisis) altijd via de groene lifthal naar de twaalfde etage, ook als de bevalling al is begonnen.

 

bevallenhmc1.png

 Ingang van de verloskamers (rode lifthal)

Triagekamer en opname verloskunde

Als u tijdens de zwangerschap of na de bevalling heeft gebeld voor een spoedcontrole dan zal u via de groene lifthal naar de 12e komen. Op de twaalfde etage vindt u de triagekamer. Op deze kamer wordt u opgevangen door de verpleegkundige en arts. Aan deze kant bevinden zich ook kamers voor een opname tijdens de zwangerschap of de kraamperiode.

Kraamafdeling

De kraamafdeling bevindt zich op de derde etage, aan de kant van de groene lifthal. Hier verblijven moeders na de geboorte van hun kind, bijvoorbeeld na een keizersnede.
Tijdens de corona maatregelen zijn de kamers op de derde etage niet beschikbaar en verblijft u op etage twaalf.

Zie in een video hoe de route loopt in het ziekenhuis en hoe de verloskamers eruitzien. Of bekijk onze pagina over Verloskunde.

Voorbereiden op de bevalling

U kunt zich op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling:

 • Stel vragen bij uw zwangerschapscontroles.
 • Luister naar de ervaring van andere moeders.
 • Vind informatie in boeken of op websites.
 • Onder aan deze pagina staan onze tips voor betrouwbare websites.
 • Volg een zwangerschapscursus.

In Den Haag en omgeving vindt u veel goede cursussen voor aanstaande moeders én vaders, zoals yoga, zwangerschapsgymnastiek, hypnobirthing en 'samen bevallen'.

Geboorteplan
Als voorbereiding op de bevalling kunt u een geboorteplan maken. Hierin beschrijft u uw wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Het is prettig om dit van tevoren met uw eigen zorgverlener te bespreken. Zo is uw verloskundig zorgverlener op de hoogte van uw wensen en behoeften en bent u op de hoogte van de mogelijkheden in HMC. Bekijk of download het geboorteplan dat we alvast voor je maakten.

Wanneer moet u contact opnemen?

De belinstructies wijken bij de verloskundige soms iets af van de adviezen die u krijgt bij de arts of gynaecoloog. Uw eigen verloskundige of gynaecoloog kent uw situatie en weet wanneer u het beste contact kunt opnemen. Iedere vrouw is tenslotte anders. Belangrijk: bel als u bezorgd bent!

Onder controle bij de verloskundige:

 • Bij zorgen of klachten belt u uw eigen verloskundige.
 • Bent u onder controle bij de verloskundige en de bevalling gaat beginnen? Bel dan uw eigen verloskundige. Zij geeft vervolgens aan wanneer u naar HMC Westeinde moet komen voor de bevalling en stemt dit af met de verloskamers. U hoeft dus niet zelf te bellen naar het ziekenhuis.

Onder controle bij de gynaecoloog:

 • Bent u in het ziekenhuis onder controle (heeft u een medische indicatie) dan belt u direct ons spoednummer 088-9792104 bij klachten/zorgen of als de bevalling begonnen lijkt te zijn.
  Dit telefoonnummer is dag en nacht beschikbaar. U krijgt dan de verpleegkundige van de verloskamers aan de telefoon. Die stemt met u af wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis te komen.
  Belangrijk: houd uw patiëntenpas bij de hand houden wanneer u belt.
 • Kom niet zonder aankondiging naar het ziekenhuis, maar neem altijd éérst contact op! Dan weten we van uw komst en dan staan we klaar om u te ontvangen. Juist als er haast bij is, is het belangrijk om telefonisch te melden dat u eraan komt.

Verloop van de bevalling

Begin van de bevalling

De bevalling kan op veel verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën. Die weeën zijn niet allemaal even krachtig. Eerst komen ze onregelmatig en doen ze weinig pijn. Langzaamaan komen ze vaker, worden sterker en gaan langer duren. Bij regelmatige weeën begint de ontsluiting. Neem dan contact op!

Het kan ook zijn dat uw bevalling begint met het breken van de vliezen. U verliest dan ongecontroleerd vruchtwater, bijvoorbeeld ineens heel veel of telkens een beetje. Vanaf dat moment blijft u vruchtwater verliezen tot de baby is geboren. Na het breken van de vliezen kán de bevalling meteen beginnen, maar het kan dan ook nog een paar uur duren voor het zover is. Kijk wat voor een kleur het vocht heeft dat u verliest. Bel als u denkt dat de vliezen gebroken zijn, u belt uw eigen verloskundige als u geen medische indicatie hebt, en u belt het spoednummer 088-9792104 als u bij de gynaecoloog onder controle bent (een medische indicatie heeft).

Wanneer de bevalling begonnen is, kunt u in het ziekenhuis blijven. Er kunnen ook andere (medische) redenen zijn om u op te nemen in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling verblijft u op uw eigen verloskamer. 

bevallenhmc2.png

Een van onze verloskamers

Faciliteiten

We hebben veertien verloskamers in HMC Westeinde. Elke kamer ziet er een beetje anders uit, maar op elke kamer zijn dezelfde mogelijkheden. Alle faciliteiten voor de zorg aan moeder en baby zijn aanwezig. U kunt zelf het verlosbed op verschillende manieren verstellen, waardoor het voor vrijwel elke baringshouding geschikt is. Elke kamer is voorzien van een eigen douche en toilet.

U kunt op de kamer gebruikmaken van verschillende extra hulpmiddelen. Deze hoeft u niet vooraf te reserveren. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn:

 • Skippybal (yogabal)
  Tijdens de ontsluiting kunt u hierop zitten naast het bed of onder de douche. U kunt er ook overheen leunen of hangen.
 • Bevalbad
  We hebben één kamer met een vast bad. Daarnaast kunnen we op elke kamer een opblaasbaar bevalbad opzetten. Dit kan zowel tijdens de ontsluiting als tijdens de persfase. De kosten voor gebruik van dit bad zijn 80 euro. Zie de folder 'Bevallen in bad' voor meer informatie.
  Let op: het is niet voor iedereen mogelijk om in bad te bevallen. Dit heeft met (eventuele) medische zorg te maken. Als u de wens heeft voor een badbevalling, bespreek dit dan met uw zorgverlener en neem het op in uw geboorteplan.
 • Baarkruk
  U kunt een baarkruk gebruiken tijdens de persfase.

bevallenhmc3.png

Verloskamer 2 (de enige met vast bad)

Hartregistratie

Als u bevalt onder leiding van de gynaecoloog, is er continu hartregistratie van het kindje. Daarvoor is een CTG-apparaat aanwezig. Daarmee heeft u normaal gesproken voldoende bewegingsruimte om van houding te wisselen.
We hebben in HMC Westeinde ook een draadloze CTG, als u meer bewegingsruimte wenst. Deze apparatuur is waterdicht, dus hiermee kunt u ook onder de douche of in bad.

bevallenhmc4.png 
Een CTG-registratie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Als u iets wenst tegen de pijn, kunt u hier op elk moment naar vragen. We kijken dan samen wat het meest wenselijk is voor uw situatie op dat moment. Van uw verloskundig zorgverlener krijgt u bij het gesprek over de bevalling informatie over de verschillende vormen van pijnbehandeling. Als u wil kunt u uw pijnstillingswensen in uw bevalplan zetten maar dat hoeft niet. Er zijn een aantal opties voor pijnbehandeling:

 • Ruggenprik (epidurale analgesie)
  Deze vorm van pijnbestrijding is meestal erg effectief tegen de pijn en is werkzaam tot het einde van bevalling. Vaak duurt het dertig minuten tot een uur voordat een ruggenprik effectief is. U krijgt hierbij een katheter in de blaas, omdat u niet zelf kunt plassen. De anesthesist plaatst de ruggenprik. Dat gebeurt op de derde etage.
  Als u een ruggenprik krijgt, bestaat er een iets grotere kans op een langdurige bevalling, ontwikkeling van koorts en een kunstverlossing. Soms treedt een bloeddrukdaling op. Daarom dienen we u vocht toe via een infuus in de arm of hand. Er is een zeer kleine kans op langdurige complicaties zoals hoofdpijn of rugpijn.
 • Pethidine-injectie
  Dit is een injectie in het been of in de bil. Pethidine is een soort morfine die na ongeveer 24 uur is uitgewerkt. Met dit middel blijven de weeën nog wel voelbaar, maar ervaart u ze als minder scherp. Het middel maakt u slaperig, zodat u in de weeënpauze beter kunt ontspannen en meer energie heeft om de volgende wee op te vangen. Soms leidt het middel tot misselijkheid of duizeligheid, of maakt u gedeeltes van de bevalling minder bewust mee. Omdat de baby goed alert en wakker moet zijn bij de geboorte, geven we geen Pethidine meer als de verwachting is dat de bevalling snel gaat vorderen.
 • Lachgas (Entonox)
  Dit middel is vooral geschikt voor het laatste deel van de ontsluiting. Entonox bestaat voor 50% uit zuurstof en voor 50% uit lachgas. Dit is niet hetzelfde als de partydrug, die 100% lachgas bevat. Hierdoor is het gebruik van lachgas veilig tijdens de bevalling. U dient het middel bij uzelf toe, met een mondkapje tijdens de wee. Met dit middel blijven de weeën wel voelbaar, maar zijn ze beter te verdragen. Het gebruik van lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling of op de gezondheid van de baby. Na het stoppen van lachgas is het vrijwel direct uitgewerkt, wel krijgt u nog 15 min een kapje onder uw kin om de uitgeademde lucht weg te zuigen.

  Let op! Bovenstaande informatie over lachgas geldt niet tijdens de corona maatregelen! Het gebruik van lachgas is helaas niet mogelijk vanwege het potentiele risico op besmetting met het coronavirus via de druppeltjes uitgeademde lucht in het gezichtsmasker.

In de folder Pijnbestrijding tijdens de bevalling vind u verdere informatie over de mogelijkheden.

Direct na de bevalling

Direct na de geboorte leggen we de baby op uw buik en mag u of uw partner de navelstreng doorknippen als u dat wilt. We bieden dan ook de eerste voeding aan. Als u borstvoeding wilt geven, helpen we u geholpen bij het aanleggen van de baby aan de borst. We helpen u om een prettige houding aan te nemen. Geeft u flesvoeding? Dan kunt u het flesje ook huid-op-huid geven. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zorgen wij voor de babyvoeding, die hoeft u niet mee te nemen van thuis.

Als u hechtingen nodig heeft, dan krijgt u deze meestal direct nadat de placenta geboren is. De verloskundige of de arts kijkt uw baby na en weegt uw kindje. De baby blijft bij u in de verloskamer.
U krijgt hulp met douchen of we wassen u op bed. Hierbij gaan we uit van uw conditie en uw wensen.

Extra medische hulp tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zijn we op elke medische situatie voorbereid. Daarom zijn in HMC Westeinde 24 uur per dag medisch specialisten aanwezig, zoals een verloskundearts, gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en een operatieteam. Soms is het voor de gezondheid van moeder of kind nodig om de baring te bespoedigen. In HMC Westeinde zijn hiervoor alle middelen en faciliteiten aanwezig. In geval van een medische indicatie dragen we de verantwoordelijkheid van de medische zorg over van de verloskundige naar de gynaecoloog.

Bijzondere situaties

Hieronder staan een aantal bijzondere situaties en handelingen die kunnen voorkomen tijdens een bevalling. Deze handelingen verrichten we alléén als ze medisch noodzakelijk zijn.

Bijstimulatie
Wanneer de weeën niet goed op gang komen of de ontsluiting onvoldoende vordert, dan kunnen we via een infuus weeënopwekkers geven.

Keizersnede
Soms besluit de arts tot een keizersnede om de bevalling te bespoedigen. De keizersnede vindt plaats op de operatiekamer (OK) op de derde etage. U krijgt een ruggenprik, zodat u wakker bent tijdens de geboorte van uw baby. Een enkele keer vindt een keizersnede plaats onder algehele narcose. Uw partner mag bij de keizersnede aanwezig zijn. Uw partner mag niet aanwezig zijn als u of uw partner (misschien) besmet is met het coronavirus.
Heeft u een geplande keizersnede afgesproken? Lees dan de folder 'Gezinsvriendelijke keizersnede'.

Kunstverlossing
Wanneer de arts besluit om de baring te bespoedigen tijdens de persfase, dan kan deze kiezen voor een kunstverlossing. Dit gebeurt meestal met een vacuümpomp. De arts plaatst dan een kleine cup op het hoofdje van de baby, waardoor de arts kan helpen met de geboorte. Ook zet de arts dan meestal een 'knip' (episiotomie).

Placentaverwijdering
Wanneer de placenta (deels) vast blijft zitten in de baarmoeder, kan het nodig zijn de placenta op de operatiekamer onder algehele narcose te verwijderen. Dit heet een 'manuele placentaverwijdering'.

Totaalruptuur
Een enkele keer gebeurt het dat na de geboorte de kringspier (anus) is geraakt. In dat geval kan het beter zijn om onder algehele narcose de hechtingen te laten plaatsen. Dit doet de gynaecoloog in de operatiekamer.

Opvang baby
Soms heeft een baby na de geboorte extra hulp nodig bij het op gang brengen van de ademhaling. Op elke verloskamer is hiervoor een speciale opvangtafel voor de baby beschikbaar. De kinderarts is snel ter plaatse om hierbij hulp te bieden. Soms is het nodig dat de kinderarts aanwezig is bij de bevalling om het kindje direct op te vangen, zoals bij een te vroeg geboren kindje.

Na de bevalling

Na de bevalling blijft u gemiddeld twee tot drie uur op de verloskamer. Als alles goed gaat, kunt u dan naar huis, of naar het kraamhotel, ook als dat 's nachts is. Soms is het nodig dat u of de baby langer in het ziekenhuis blijft. In dat geval verhuizen we naar de kraamafdeling of de kinderafdeling. We proberen de ouders en hun kind natuurlijk zoveel mogelijk samen op één kamer te plaatsen. Tijdens de coronacrisis is het helaas niet mogelijk om de partner op de kraamafdeling te laten verblijven.

Wanneer u naar huis gaat, geven we u een aantal papieren mee:

 • een uitrijkaart, als u met de auto bent
 • papieren voor de geboorteaangifte bij de gemeente

Binnen drie werkdagen na de bevalling moet u de geboorteaangifte doen bij het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken.

Kraamzorg

Neem telefonisch contact op met de kraamzorg vóór u het ziekenhuis verlaat. Een medewerkers van kraamzorg is in de eerste week na de geboorte enkele uren per dag bij u thuis aanwezig. Deze doet thuiscontroles bij moeder en kind en helpen en adviseren u in de eerste week.

Verloskundige nazorg

De verloskundige houdt gedurende de eerste tien dagen het medische toezicht over de kraamvrouwen en baby's die thuis verblijven. Zij komt in de eerste week verschillende keren thuis langs en is telefonisch bereikbaar bij klachten of zorgen over moeder of baby. Zij bezoekt u meestal de dag na thuiskomst. Als u bij de gynaecoloog bent bevallen, neemt de verpleegkundige contact op met de verloskundige op, zodra u naar huis mag.
Tijdens de coronacrisis moeten verloskundigen het aantal bezoeken aan huis tot een minimum beperken. De hielprik krijgt het kindje wel gewoon thuis.

Kraamhotel HMC

In het Ibis hotel, vlakbij HMC Westeinde, is Kraamhotel HMC gevestigd. Als u wilt, kunnen u, uw partner en de baby kiezen voor een verblijf in het kraamhotel in plaats van naar huis te gaan. In het kraamhotel is 24 uur per dag, zeven dagen per week een kraamverzorgster aanwezig. Zie voor meer informatie de website van Kraamhotel HMC.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Spullen voor de moeder

 • Prettig shirt of hemdje om te dragen tijdens de bevalling
 • Ruim zittend ondergoed (voor de kraamverbanden)
 • Gemakkelijk zittende kleding voor na de bevalling
 • Nachthemd of pyjama
 • Extra sokken
 • Toiletartikelen (onder andere douchegel, tandenborstel, tandpasta)
 • Slippers

Spullen voor de baby

 • Twee kledingsets voor de baby (maat 50 en 56): sokjes, rompertje, truitje en broekje of slobpakje
 • Twee mutsjes voor de baby (waarvan er één een beetje vies mag worden)
 • Jasje voor de baby en/of een wikkeldoek
 • Wanneer u kiest voor kunstvoeding: het eigen zuigflesje

Andere zaken

 • Een muntstuk van één euro voor een rolstoel, als je die misschien nodig hebt
 • Patiëntenpas HMC
 • Camera of telefoon om foto's mee te maken
 • Let op: filmen mag alleen na uitdrukkelijke toestemming van de betrokken zorgverleners
 • Portemonnee
 • Opladers voor telefoon/camera
 • Maxi-Cosi/autostoeltje

Optioneel

 • Een kruik of pittenzak
 • Wat snacks zoals Liga's, mueslirepen of een banaan
  Op de verloskamers hebben op elk moment van de dag een (brood)maaltijd beschikbaar.
 • Lippenbalsem
 • Massageolie
 • Ochtendjas
 • Bevalplan

Niet meenemen

 • Kostbare spullen, zoals sieraden

Niet nodig om mee te nemen

 • Luiers, babymelk, kraamverband en dergelijke. Die spullen hebben we in het ziekenhuis

Meer informatie

KNOV
NVOG

Handige websites

Bevallen in HMC

Waarom HMC?

 • Persoonlijke aandacht
 • Goede samenwerking met verloskundigen