Bevallen in HMC

Bevallen in HMC gaat gewoon door, ook in deze tijd van het coronavirus. We vatten hieronder de belangrijkste zaken over bevallen in HMC voor u samen. Natuurlijk kunt u met uw vragen altijd terecht bij uw eigen verloskundige of arts tijdens de zwangerschapscontroles. Zo kunt u de bevalling met vertrouwen tegemoet zien.

Afspraak en contact

Als de bevalling is begonnen: 

 • Onder controle bij een verloskundigenpraktijk? Bel de spoedlijn van uw verloskundige
 • Onder controle bij een HMC gynaecoloog: bel 088-979 2104
  Deze telefoonnummers zijn 24 uuur per dag bereikbaar

Geen spoed?
Bel dan 088 979 24 22
ma t/m vrij van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Bevallen in HMC gaat gewoon door, ook in deze tijd van het coronavirus. We vatten hieronder de belangrijkste zaken over bevallen in HMC voor u samen. Natuurlijk kunt u met uw vragen altijd terecht bij uw eigen verloskundige of arts tijdens de zwangerschapscontroles. Zo kunt u de bevalling met vertrouwen tegemoet zien. 

Bekijk ook de mogelijkheden voor een voorlichtingsavond. De voorlichting is een belangrijke manier voor mensen om zich voor te bereiden op de komende bevalling. Helaas kunnen deze vanwege de coronamaatregelen niet fysiek doorgaan, wel digitaal.

Voorbereiden op de bevalling

U kunt zich op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling:

 • Stel vragen bij uw zwangerschapscontroles.
 • Luister naar de ervaring van andere moeders.
 • Vind informatie in boeken of op websites.
 • Onder aan deze pagina staan onze tips voor betrouwbare websites.
 • Volg een zwangerschapscursus.

In Den Haag en omgeving vindt u veel goede cursussen voor aanstaande moeders én vaders, zoals yoga, zwangerschapsgymnastiek, hypnobirthing en 'samen bevallen'.

Geboorteplan

Als voorbereiding op de bevalling kunt u een geboorteplan maken. Hierin beschrijft u uw wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Het is prettig om dit van tevoren met uw eigen zorgverlener te bespreken. Zo is uw verloskundig zorgverlener op de hoogte van uw wensen en behoeften en bent u op de hoogte van de mogelijkheden in HMC. Bekijk of download het geboorteplan dat we alvast voor je maakten.

Wilt u zich voorbereiden op de bevalling in HMC? In onderstaande video nemen verloskundige Tarin, verpleegkundige Jasmine en verloskunde arts Bibi u alvast mee op de route naar de verloskamers. Ze laten onder meer de verloskamers zien én bespreken handzame tips en trucs. 

Bekijk hier de digitale rondleiding:
play_bevallen_mkc.jpg

Verloop van de bevalling

De bevalling kan op veel verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën. Die weeën zijn niet allemaal even krachtig. Eerst komen ze onregelmatig en doen ze weinig pijn. Langzaamaan komen ze vaker, worden sterker en gaan langer duren. Bij regelmatige weeën begint de ontsluiting. Neem dan contact op!

verloskamer.jpg

Het kan ook zijn dat uw bevalling begint met het breken van de vliezen. U verliest dan ongecontroleerd vruchtwater, bijvoorbeeld ineens heel veel of telkens een beetje. Vanaf dat moment blijft u vruchtwater verliezen tot de baby is geboren. Na het breken van de vliezen kán de bevalling meteen beginnen, maar het kan dan ook nog een paar uur duren voor het zover is. Kijk wat voor een kleur het vocht heeft dat u verliest. Bel als u denkt dat de vliezen gebroken zijn: u belt uw eigen verloskundige als u geen medische indicatie hebt, en u belt het spoednummer 088-9792104 als u bij de gynaecoloog onder controle bent (een medische indicatie heeft).

Wanneer de bevalling begonnen is, kunt u in het ziekenhuis blijven. Er kunnen ook andere (medische) redenen zijn om u op te nemen in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling verblijft u op uw eigen verloskamer.

Wanneer moet u contact opnemen?

De belinstructies wijken bij de verloskundige soms iets af van de adviezen die u krijgt bij de arts of gynaecoloog. Uw eigen verloskundige of gynaecoloog kent uw situatie en weet wanneer u het beste contact kunt opnemen. Iedere vrouw is tenslotte anders. Belangrijk: bel als u bezorgd bent!

 • Onder controle bij de verloskundige:
  Bent u onder controle bij de verloskundige en de bevalling gaat beginnen? Bel dan uw eigen verloskundige. Zij geeft vervolgens aan wanneer u naar HMC Westeinde moet komen voor de bevalling en stemt dit af met de verloskamers. U hoeft dus niet zelf te bellen naar het ziekenhuis.
 • Onder controle bij de gynaecoloog:
  Bent u in het ziekenhuis onder controle (heeft u een medische indicatie)? Dan belt u direct ons spoednummer 088-9792104 bij klachten/zorgen of als de bevalling begonnen lijkt te zijn. Dit telefoonnummer is dag en nacht bereikbaar. U krijgt dan de verpleegkundige van de verloskamers aan de telefoon. Die stemt met u af wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis te komen. Houd uw patiëntenpas bij de hand wanneer u belt.

Belangrijk: Kom niet zonder aankondiging naar het ziekenhuis, maar neem altijd éérst contact op! Dan weten we van uw komst en dan staan we klaar om u te ontvangen. Juist als er haast bij is, is het belangrijk om telefonisch te melden dat u eraan komt.

Waar vind ik de verloskamers?

Op onze locatie HMC Westeinde volg je voor het Moeder- en Kindcentrum route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 2e of 3e etage neemt. Vanaf hier loop je via een loopbrug door naar het Moeder- en Kindcentrum, op beide etages is een balie waar je je kunt melden.

Voor de zorg aan moeders (verloskamers, triageplein verloskunde, gezinssuites) kun je terecht op de derde etage. Voor de zorg aan kinderen (kindersuites, kinderdagopname en gezinssuites) kun je terecht op de tweede etage.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Spullen voor de moeder

 • Prettig shirt of hemdje om te dragen tijdens de bevalling
 • Ruim zittend ondergoed (voor de kraamverbanden)
 • Gemakkelijk zittende kleding voor na de bevalling
 • Nachthemd of pyjama
 • Extra sokken
 • Toiletartikelen (onder andere douchegel, tandenborstel, tandpasta)
 • Slippers

Spullen voor de baby

 • Twee kledingsets voor de baby (maat 50 en 56): sokjes, rompertje, truitje en broekje of slobpakje
 • Twee mutsjes voor de baby (waarvan er één een beetje vies mag worden)
 • Jasje voor de baby en/of een wikkeldoek
 • Wanneer u kiest voor kunstvoeding: het eigen zuigflesje

Andere zaken

 • Een muntstuk van één euro voor een rolstoel, als je die misschien nodig hebt
 • Patiëntenpas HMC
 • Camera of telefoon om foto's mee te maken
  Let op: filmen mag alleen na uitdrukkelijke toestemming van de betrokken zorgverleners
 • Portemonnee
 • Opladers voor telefoon/camera
 • Maxi-Cosi/autostoeltje
 • Optioneel
 • Een kruik of pittenzak
 • Wat snacks zoals Liga's, mueslirepen of een banaan
  Op de verloskamers hebben op elk moment van de dag een (brood)maaltijd beschikbaar.
 • Lippenbalsem
 • Massageolie
 • Ochtendjas
 • Bevalplan

Niet meenemen

 • Kostbare spullen, zoals sieraden

Niet nodig om mee te nemen:

 • Luiers, babymelk, kraamverband en dergelijke. Die spullen hebben we in het ziekenhuis

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Tijdens een bevalling heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor pijnstilling. Weeën in bad of onder de douche opvangen werkt al pijn verlichtend, maar mocht dit niet afdoende zijn heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit pijnstilling met medicatie.

Op de pagina Pijnbestrijding tijdens de bevalling vindt u verdere informatie over de mogelijkheden. 

Bevallen in bad

Steeds meer vrouwen kiezen voor bevallen in bad en alle voordelen die daarbij horen. Vrouwen die in bad zijn bevallen, zijn vaak erg enthousiast hierover. In het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum (locatie HMC Westeinde) kunt u onder begeleiding van uw verloskundige of arts* in een van onze luxe bevalbaden bevallen.

Water heeft een rustgevende en ontspannende werking tijdens de bevalling. Wanneer je lichaam ontspant, maakt het endorfine aan. Endorfine heeft een pijnstillende werking. Daardoor kun je je weeën beter opvangen en is er minder behoefte aan pijnstillende medicatie, zoals een ruggenprik. De ontsluiting verloopt sneller in bad. Hierdoor komt een kind bij een bevalling in bad vaak eerder ter wereld dan bij een bevalling in bed.
Daarnaast zorgt het water ervoor dat je makkelijker beweegt. Het aannemen van verschillende houdingen is daardoor veel minder zwaar dan buiten het water. Dit bevordert de bevalling. In veel gevallen gaat de bevalling in water wat geleidelijker.

Ook voor de baby is het warme water prettig. Het water zorgt voor een rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder. Het temperatuurverschil tussen baarmoeder en bad is namelijk veel minder groot dan tussen baarmoeder en bed. Over het algemeen zijn waterbaby’s bij hun geboorte vrij rustig en wordt er niet of nauwelijks gehuild

* Indien u in bad wenst te bevallen, bespreek dit dan altijd met uw arts of verloskundige. In sommige gevallen is het namelijk niet mogelijk (niet medisch verantwoord) om in bad te bevallen.

 verloskamer_met_bad.jpg

Een van de verloskamers met bevalbad.

Extra medische hulp tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zijn we op elke medische situatie voorbereid. Daarom zijn in ons Moeder- en Kindcentrum 24 uur per dag medisch specialisten beschikbaar. Soms is het voor de gezondheid van moeder of kind nodig om de baring te bespoedigen. In het Moeder- en Kindcentrum zijn hiervoor alle middelen en faciliteiten aanwezig.

Hieronder staan een aantal bijzondere situaties en handelingen die kunnen voorkomen tijdens een bevalling. Deze handelingen verrichten we alléén als ze medisch noodzakelijk zijn.

 • Bijstimulatie
  Wanneer de weeën niet goed op gang komen of de ontsluiting onvoldoende vordert, dan kunnen we via een infuus weeënopwekkers geven.
 • Keizersnede
  Soms besluit de arts tot een keizersnede om de bevalling te bespoedigen. De keizersnede vindt plaats op de operatiekamer (OK) op de derde etage in HMC Westeinde. U krijgt een ruggenprik, zodat u wakker bent tijdens de geboorte van uw baby. Een enkele keer vindt een keizersnede plaats onder algehele narcose. Uw partner mag bij de keizersnede aanwezig zijn. Uw partner mag niet aanwezig zijn als u of uw partner (misschien) besmet is met het coronavirus.
  Heeft u een geplande keizersnede afgesproken? Lees dan meer hierover op de pagina 'Gezinsvriendelijke keizersnede'.
 • Kunstverlossing
  Wanneer de arts besluit om de baring te bespoedigen tijdens de persfase, dan kan deze kiezen voor een kunstverlossing. Dit gebeurt meestal met een vacuümpomp. De arts plaatst dan een kleine cup op het hoofdje van de baby, waardoor de arts kan helpen met de geboorte. Ook zet de arts dan meestal een 'knip' (episiotomie).
 • Placentaverwijdering
  Wanneer de placenta (deels) vast blijft zitten in de baarmoeder, kan het nodig zijn de placenta op de operatiekamer onder algehele narcose te verwijderen. Dit heet een 'manuele placentaverwijdering'.
 • Totaalruptuur
  Een enkele keer gebeurt het dat na de geboorte de kringspier (anus) is geraakt. In dat geval kan het beter zijn om onder algehele narcose de hechtingen te laten plaatsen. Dit doet de gynaecoloog in de operatiekamer.
 • Opvang baby
  Soms heeft een baby na de geboorte extra hulp nodig bij het op gang brengen van de ademhaling. Op elke verloskamer is hiervoor een speciale opvangtafel voor de baby beschikbaar. De kinderarts is snel ter plaatse om hierbij hulp te bieden. Soms is het nodig dat de kinderarts aanwezig is bij de bevalling om het kindje direct op te vangen, zoals bij een te vroeg geboren kindje.

Na de bevalling

Nadat ook de placenta (moederkoek) geboren is, verblijft u de eerste uren na uw bevalling op de verloskamer. Indien nodig zal de arts of verloskundige u hier hechten. Waarschijnlijk gebruikt u deze tijd om bij te komen en te genieten van de geboorte van uw baby.

Het eerste uur na de bevalling laten wij de baby (als de situatie het toelaat) huid-op-huid bij u liggen en vinden er geen handelingen bij de baby plaats. Indien u borstvoeding wenst te geven, helpen wij u bij het aanleggen van de baby voor de eerste voeding. Na deze eerste tijd met uw baby zal de verloskundige of arts de baby lichamelijke controleren.

Beschuit met muisjes om de geboorte te vieren, zal zeker niet ontbreken!

Wel of niet naar huis na de bevallingverloskamer_met_couveuse.jpg
Na de bevalling blijft u gemiddeld twee tot drie uur op de verloskamer. Als alles goed gaat, kunt u dan naar huis, ook als dat 's nachts is. Soms is het nodig dat u of de baby langer in het ziekenhuis blijft. In dat geval verhuizen we u en een baby naar een van onze gezinssuites van ons moeder- en kindcentrum. In onze gezinssuites kunnen baby en ouders/verzorgers samen verblijven.

Indien u rechtstreeks vanaf de verloskamers naar huis gaat, ontvangt u thuis zorg van een kraamverzorgende en verloskundige. Het is belangrijk om de kraamzorg te informeren vóórdat u naar huis gaat.

Kraamzorg
Een medewerker van de kraamzorg is in de eerste week na de geboorte enkele uren per dag bij u thuis aanwezig. Deze doet thuiscontroles bij moeder en kind en helpen en adviseren u in de eerste week.

Verloskundige voor de nazorg
Ook indien u tijdens uw zwangerschap en bevalling onder controle bent geweest bij de gynaecoloog, moet u een verloskundige regelen om na de bevalling uw nazorg aan huis te leveren. Regel dit alvast tijdens uw zwangerschap, u kunt hiervoor een verloskundige bij u in de buurt benaderen.

De verloskundige houdt gedurende de eerste tien dagen het medische toezicht over de kraamvrouwen en baby's die thuis verblijven. Zij komt in de eerste week verschillende keren thuis langs en is telefonisch bereikbaar bij klachten of zorgen over moeder of baby. Zij bezoekt u meestal de dag na thuiskomst. De verloskundige verricht aan huis de hielprik bij uw baby.

Wanneer u naar huis gaat, geven we u een aantal papieren mee:

 • een uitrijkaart, als u met de auto bent
 • papieren voor de geboorteaangifte bij de gemeente

Binnen drie werkdagen na de bevalling moet u de geboorteaangifte doen bij het gemeentehuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken.

Handige websites

www.deverloskundige.nl 
https://www.cjgdenhaag.nl 
https://allesoverzwanger.nl 
https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen-per-thema 

Gerelateerde behandeling(en)

 

Bevallen in HMC

 

 • Privésuites met eigen badkamer, gratis TV en Wifi
 • Beval in één van onze luxe bevalbaden
 • In de Gezinssuites kunnen moeder en kind altijd bij elkaar zijn, ook als beiden ziek zijn
 • We stemmen onze zorg af op de gezinssituatie van de patiënt
 • Onze overdracht naar andere zorgverleners is uitstekend
 • In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig