Bestraling bij slokdarmkanker (radiotherapie)

Wanneer u slokdarmkanker heeft, kunnen we u op verschillende manieren behandelen. Bestraling (radiotherapie) is vaak onderdeel van de behandeling.

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over bestraling bij slokdarmkanker (radiotherapie)

Wanneer u slokdarmkanker heeft, kunnen we u op verschillende manieren behandelen. Bestraling (radiotherapie) is vaak onderdeel van de behandeling.

Behandelingen bij slokdarmkanker

Slokdarmkanker heet ook wel oesofaguscarcinoom. De behandeling van slokdarmkanker verschilt per patiënt. Vaak zetten we bestraling (radiotherapie) in. Mogelijke behandelingen zijn bijvoorbeeld:

 • alleen bestralingen
 • chemotherapie (behandeling van kanker met medicijnen) en bestralingen als voorbehandeling, waarna we u opereren
 • chemotherapie en bestralingen zonder operatie

Welke behandeling voor u het beste werkt, ligt onder andere aan het stadium van de slokdarmkanker. Het stadium geeft aan hoever de kanker zich in uw lichaam heeft uitgebreid. Uw arts kan u uitleggen waarom we een bepaalde behandeling aanraden.

Krijgt u naast bestraling ook chemotherapie? dan noemen we dat chemoradiatie. Dit filmpje geeft u meer informatie over chemoradiatie.

Uw eerste afspraak

Hoort bestraling bij de behandeling die we u aanraden? Dan krijgt u een afspraak bij een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het bestrijden van kanker met bestraling. De afspraak duurt een half uur tot 3 kwartier. In die tijd onderzoekt de radiotherapeut-oncoloog u. Ook heeft hij/zij tijdens de afspraak een gesprek met u. De radiotherapeut-oncoloog praat met u over:

 • het verloop van uw ziekte
 • waarom bestraling een goede behandeling is voor u
 • hoelang de behandeling duurt
 • hoe vaak we u iedere week zullen bestralen
 • welke voorbereiding nodig is voor de bestralingen
 • de bijwerkingen die we verwachten als we u bestralen
 • waarom het resultaat van de bestraling niet goed te meten is

Stel gerust uw vragen. Blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. U mag altijd zelf kiezen of u bestraling wilt krijgen of niet. Neem bij dit eerste gesprek iemand mee waar u een goede band mee heeft. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Kiest u voor bestraling? Dan krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding van deze behandeling.

Bekijk ons voorlichtingsfilmpje over uw eerste afspraak

Voorbereiding op de bestraling

CT-scan

Voor de bestraling maken we een CT-scan. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van het gebied rond de slokdarm. Elke foto laat een plakje van uw lichaam zien. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. Op de beelden kan de radiotherapeut-oncoloog precies aangeven welk gebied we gaan bestralen.
De medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) brengt na de CT-scan tatoeagepuntjes aan op uw lichaam. De MBB’er prikt hiervoor kleine druppeltjes inkt vlak onder uw huid. Deze puntjes geven aan hoe u bij de bestraling op de tafel moet liggen. Ze geven dus niet de plaats van de tumor aan. De puntjes zijn heel klein: ongeveer 1 millimeter. Ze gaan niet meer weg.

Bekijk ons voorlichtingsfilmpje over de CT-scan

Bestralingsplan

We maken na de CT-scan een bestralingsplan. Daarvoor gebruiken we alle informatie die we hebben verzameld. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Dit kost wat tijd. U start daarom ongeveer twee weken na de CT-scan met de bestraling. Vaak krijgt u al meteen een afspraak mee voor de eerste bestraling. Lukt dat niet? Dan bellen we u later om een afspraak te maken voor de eerste bestraling.

De bestraling

U meldt zich voor de eerste afspraak bij de balie van de afdeling Radiotherapie in HMC Antoniushove. Een  MBB’er haalt u op uit de wachtkamer. Hij/zij geeft u nog een keertje kort informatie over de bestraling. Daarna gaat de MBB’er met u naar de bestralingsruimte. U gaat daar op de behandeltafel liggen. Dit doet u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Wij stellen het bestralingsveld in. Dat is de plek waar we u gaan bestralen. De MBB’ers zorgen ervoor dat u precies hetzelfde ligt als bij de CT-scan. Daarvoor gebruiken we onder andere de tatoeagepuntjes op uw huid.
De MBB’ers gaan daarna de ruimte uit. Eerst controleren we nog een keer met een soort CT-scan of u goed ligt. Als het nodig is, kunnen we uw positie nog een beetje aanpassen. Hierna zetten de MBB’ers het bestralingstoestel aan. Tijdens de bestraling maakt het toestel een zoemend geluid. U hoort ook het aanzetten en uitzetten van het apparaat. De straling zelf ziet en voelt u niet. Het bestralen doet dus ook geen pijn.
U kunt via de intercom praten met de MBB’ers. Zij kunnen u ook zien door camera’s. Is er iets aan de hand? Dan kunnen ze het apparaat even stoppen en naar u toekomen.
De afspraak voor de bestraling duurt ongeveer 15 minuten. Meestal bestralen we u vanuit meerdere kanten. Het apparaat draait dus om u heen. U blijft hierbij steeds in dezelfde houding liggen. Het toestel gaat automatisch uit als u genoeg bestraling heeft gehad. U kunt daarom nooit te veel bestraling krijgen.

Bekijk ons voorlichtingsfilmpje over bestraling

Controle

Krijgt u veel bestralingen? Dan heeft u tussen bestralingen regelmatig een afspraak met uw radiotherapeut-oncoloog. Hij/zij praat met u over hoe uw behandeling gaat. Ook bespreekt de radiotherapeut-oncoloog eventuele bijwerkingen met u. Na de laatste bestraling krijgt u een controleafspraak mee voor de radiotherapeut-oncoloog. De radiotherapeut-oncoloog geeft ook aan uw huisarts en uw andere artsen door hoe uw behandeling gaat.
Vaak heeft u direct na de laatste bestraling het meeste last van bijwerkingen. Het duurt ook een tijdje voordat u herstelt van de bestraling. Meestal duurt dat net zolang als de totale duur van de bestralingsbehandeling. De jaren na de bestralingen blijven we u regelmatig onderzoeken. Bent u ongerust of heeft u klachten? Bel dan gerust voor het maken van een extra controleafspraak.

Bijwerkingen

Algemene klachten

Soms heeft u rond de bestralingen last van vermoeidheid, slaperigheid, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Misschien vindt u het ook zwaar om vaak naar het ziekenhuis te moeten reizen. U mag de gewone dingen blijven doen tussen de bestralingen. Deze activiteiten zijn vaak een prettige afleiding. Voelt u zich erg moe? Probeer dan niet te veel te doen. U mag meestal gewoon eten waar u trek in heeft. Dat mag niet als we u iets anders hebben verteld.

Klachten bij bestraling van de slokdarm

De binnenkant van de slokdarm raakt geïrriteerd door de bestraling. Daardoor krijgt u pijn achter het borstbeen en pijn tijdens slikken. Toch is het belangrijk om genoeg te eten. U mag niet te veel afvallen. Merkt u dat u door de pijn minder wilt gaan eten? Vertel dit dan aan uw radiotherapeut-oncoloog of aan de MBB’ers die u bestralen. We kunnen dan zorgen voor pijnstilling of aangepaste voeding. Soms krijgt u tijdelijk een sonde. Dit is een dun slangetje dat door uw neus naar uw maag loopt. Door de sonde krijgt u vloeibaar eten.

Adviezen bij een pijnlijke slokdarm:

 • Eet gevarieerd.
 • Zorg ervoor dat het eten en drinken niet te heet zijn.
 • Drink geen alcohol.
 • Vermijd eten met veel zout en scherpe kruiden.
 • Sinaasappel(sap) of grapefruit(sap) kunnen te scherp zijn. Banaan, peer, perzik, appelsap, druivensap en dubbeldrank verdraagt u vaak beter.
 • Vermijd hard en grof voedsel. Maak het eten goed fijn en drink erbij.
 • Snijd de korstjes van het brood of neem pap in plaats van brood.
 • Houd er rekening mee dat eten meer tijd kost.
 • We kunnen u doorverwijzen naar een diëtist als dat nodig is of u dat graag wilt.

Misselijkheid

U kunt vanaf de eerst bestraling last krijgen van misselijkheid. Met medicijnen kunnen we hier vaak iets aan doen.

Kriebelhoest

Door irritatie van uw luchtpijp kunt u last krijgen van kriebelhoest. Vertel dit dan aan uw radiotherapeut-oncoloog. Hij kan u hier medicijnen voor geven.

Reactie van de huid

Soms reageert de huid in het bestraalde gebied op de bestraling. Ze wordt dan bijvoorbeeld rood, droog of schilferig. Soms gaat uw huid zelfs open. Deze klachten beginnen vaak 2 weken na de start van de bestralingen. Vaak heeft u er nog een week of 2 last van na het stoppen met bestralen. Hierna herstelt uw huid zich weer. Smeer de huid eventueel 2x per dag dun in met een hydraterende crème. Bijvoorbeeld Calendula of vitamine E-crème.

Bestraling bij slokdarmkanker

Waarom HMC?

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in intra-operatieve radiotherapie bij endeldarm- en borstkanker