Bestraling bij prostaatkanker (inwendig) brachytherapie

Bestralingen spelen een belangrijke rol bij de behandeling van prostaatkanker. Behandeling van prostaatkanker kan genezend (curatief) of klachten bestrijdend (palliatief). Bovendien kan de bestraling uitwendig of inwendig toegepast worden.

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over bestraling bij prostaatkanker (inwendig) brachytherapie

Bestralingen spelen een belangrijke rol bij de behandeling van prostaatkanker. Behandeling van prostaatkanker kan genezend (curatief) of klachten bestrijdend (palliatief). Bovendien kan de bestraling uitwendig of inwendig toegepast worden. Hier wordt de inwendige bestraling besproken. Deze behandeling wordt bijna uitsluitend met curatieve intentie toegepast.

HDR brachytherapie

Bij deze manier van bestralen wordt gebruikgemaakt van een iridiumbron. Van uw arts hoort u of u in aanmerking komt voor deze bestraling.

Voorbereiding

De voorbereiding bestaat uit een voorlichtingsgesprek met een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige die is specialiseerd in radiotherapie (MBB'er) en een preoperatieve screening. Deze screening bestaat uit:

 • een bloedonderzoek
 • een hartfilmpje (elektrocardiogram)
 • een gesprek met de anesthesist

Voor de behandeling is het nodig dat uw endeldarm leeg is. Tijdens het voorlichtingsgesprek krijgt u te horen wat u moet doen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats onder spinale verdoving. Dit houdt in dat u een ruggenprik krijgt. Na het inbrengen van een blaaskatheter brengen we de prostaat in beeld met een echografiesonde in de endeldarm. De radiotherapeut-oncoloog brengt vervolgens tussen de vier en acht katheters in uw prostaat. Dit gebeurt door de huid tussen balzak (scrotum) en anus. Daarna zet radiotherapeut-oncoloog de katheters goed vast in hun positie. De hele behandeling duurt ongeveer twee uur.

De bestralingsmedewerkers gaan nu aan de slag om een berekening te maken van het te bestralen gebied. In deze tijd blijven de katheters in de prostaat zitten.

U wordt gedurende vijf tot vijftien minuten bestraald. Daarna verwijderen we de katheters verwijderd. Meestal mag u aan het eind van de middag naar huis. Voorwaarde is dat u eerst weer op normale wijze kunt plassen.

Wij raden aan om een mobiele telefoon of tablet met koptelefoon mee te nemen. Deze kunt u gebruiken als afleiding tijdens de behandeling.

Bijwerkingen

 • Bloeduitstorting onder de balzak
 • Plasklachten in de eerste weken, soms langer
 • Lichte diarreeklachten in de eerste weken

Bestraling bij prostaatkanker (inwendig) brachytherapie

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week eerste afspraak
 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (endeldarm- en borstkanker)
 • Geen wachttijden bij spoed