Bestraling bij huidkanker

Bij huidkanker is bestraling (radiotherapie) één van de manieren waarmee we u kunnen behandelen. 

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over bestraling bij huidkanker

Bij huidkanker is bestraling (radiotherapie) één van de manieren waarmee we u kunnen behandelen.

Bestralen bij huidkanker

Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom ontstaan dicht aan de oppervlakte van de huid. Bij deze soorten huidkanker bestralen we u vaak met het orthovolt toestel. Dit is een klein bestralingsapparaat. We kunnen het orthovolt toestel makkelijk plaatsen in verschillende posities. Het apparaat bestraalt u tot 3-4 centimeter onder de huid. U ligt tijdens deze bestraling op een bestralingstafel. Soms kunt u ook zitten tijdens het bestralen.
orthovolt_apparaat.jpg
Orthovolt apparaat

Uw eerste afspraak

U krijgt voor we u gaan bestralen eerst een afspraak bij een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het bestrijden van kanker met bestraling. De afspraak duurt een half uur tot 3 kwartier. In die tijd onderzoekt de radiotherapeut-oncoloog u. Ook heeft hij tijdens de afspraak een gesprek met u. De radiotherapeut-oncoloog praat met u over:

 • waarom bestraling een goede behandeling is voor u
 • hoelang de behandeling duurt
 • hoe vaak we u iedere week zullen bestralen
 • welke voorbereiding nodig is voor de bestralingen
 • de bijwerkingen die we verwachten als we u bestralen
 • waarom het resultaat van de bestraling niet goed te meten is

Stel gerust uw vragen. Blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. U mag altijd zelf kiezen of u bestraling wilt krijgen of niet. Neem bij dit eerste gesprek iemand mee waar u een goede band mee heeft. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Kiest u voor bestraling? Dan krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding van deze behandeling.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over uw eerste afspraak.

Loden afscherming

Soms is het nodig een loden afscherming te maken voor we beginnen met bestralen. Hiermee beschermen we dan delen van uw lichaam die rond het bestraalde gebied liggen. Bijvoorbeeld uw ogen. Voor de loden afscherming maken wij eerst een afdruk van gips. Dit gebeurt in de moulagekamer. De afspraak voor het maken van de gipsafdruk is meestal direct na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Na het maken van de gipsafdruk mag u naar huis. Onze technici maken dan een op maat gemaakte loden afscherming. Dit duurt ongeveer 1 week. Daarna starten we met het bestralen.

loodmasker.jpg
Voorbeeld van een loodmasker

Orthovolt bestraling

De radiotherapeut-oncoloog bepaalt het deel van uw lichaam dat we gaan bestralen Ook berekent hij of zij hoe sterk de bestraling moet zijn. Meestal starten we een week na uw eerste afspraak met het bestralen. Uw radiotherapeut-oncoloog is aanwezig bij uw eerste bestraling. Hij of zij controleert dan nog een keer goed welk deel van uw lichaam we gaan bestralen.

Het meeste contact heeft u tijdens uw behandeling met de bestralingsdeskundigen. Zij voeren de bestralingen uit. Een bestralingsdeskundige zorgt ervoor dat u goed op de bestralingstafel komt te liggen of aan de tafel komt te zitten. Aan het bestralingstoestel zit een buis. Die plaatsen we op het deel van uw lichaam dat we gaan bestralen. De bestralingsdeskundigen controleren hierna nog een keer of de buis op de goede plek gericht is. Daarna gaan ze de ruimte uit en zetten het bestralingstoestel aan. Het bestralen duurt een paar minuten. De straling zelf ziet en voelt u niet. Het bestralen doet dus ook geen pijn.

U kunt via de intercom praten met de bestralingsdeskundigen. Zij kunnen u ook zien door camera’s. Is er iets aan de hand? Dan kunnen ze het apparaat even stoppen en naar u toekomen. Na de bestraling mag u weer naar huis.

De behandeling bestaat vaak uit meerdere bestralingen, die we 3x per week uitvoeren. De orthovolt bestralingen gebeuren op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag.

Controle

Krijgt u veel bestralingen? Dan heeft u tussen bestralingen regelmatig een afspraak met uw radiotherapeut-oncoloog. Hij praat met u over hoe uw behandeling gaat. Ook bespreekt de radiotherapeut-oncoloog eventuele bijwerkingen met u. Na de laatste bestraling krijgt u een controleafspraak mee voor de radiotherapeut-oncoloog. De radiotherapeut-oncoloog vertelt ook uw huisarts en uw andere artsen hoe uw behandeling gaat.

Vaak heeft u direct na de laatste bestraling het meeste last van bijwerkingen. Het duurt ook een tijdje voordat u herstelt van de bestraling. Meestal duurt dat net zolang als de totale duur van de bestralingsbehandeling. De jaren na de bestralingen blijven we u regelmatig onderzoeken. Bent u ongerust of heeft u klachten? Bel dan gerust voor het maken van een extra controleafspraak.

Reactie van de huid

Meestal reageert de huid in het bestraalde gebied op de bestraling. Ze wordt dan bijvoorbeeld rood, droog of schilferig. Soms gaat uw huid zelfs open. Deze klachten beginnen vaak 2 weken na de start van de bestralingen. Vaak heeft u er nog een week of 2 last van na het stoppen met bestralen. Hierna herstelt uw huid zich weer.

Adviezen om de bestraalde huid zo goed mogelijk te verzorgen:

 • U mag in de periode waarin we u bestralen gewoon zeep/doucheschuim/reinigingsschuim gebruiken. Ook met de huidverzorgingsproducten die u gebruikt, mag u gewoon doorgaan.
 • Dep uw huid na het wassen droog (dus niet wrijven).
 • Smeer uw huid eventueel tweemaal per dag dun in met een hydraterende crème. Bijvoorbeeld Calendula of vitamine E-crème. Maar u kunt uw huid ook insmeren met de hydraterende crème die u normaal gebruikt.
 • Draag geen schurende, stugge of knellende kleding.
 • Krab niet bij jeuk.
 • Gebruikt u cosmetische producten als make-up of parfum? Of sterk geparfumeerde bodylotions, haarverf, gel, enzovoorts? Dan kunt u hiermee doorgaan tijdens het bestralen. Stop wel als uw huid geïrriteerd raakt. Dat merkt u als uw huid rood, gevoelig bij aanraking en/of schilferig wordt. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn met de bestraalde huid.
 • Bestralen we uw hals en/of gezicht? Dan mag u zich gewoon blijven scheren. Daarbij maakt het niet uit of u zich nat of elektrisch scheert. We raden u wel aan om aftershave te gebruiken die geschikt is voor de gevoelige huid.
 • Het is belangrijk dat u niet onnodig met uw huid in de zon komt. Ga ook niet onder de zonnebank. Dit advies geldt voor de bestraalde huid, maar ook voor de rest van uw huid. Gaat u naar buiten terwijl de zon schijnt? Dan adviseren we u crème te gebruiken met zonbeschermingsfactor 30.
 • U kunt gewoon naar de sauna. Ook zwemmen (chloor en buitenwater) en hot tub zijn geen probleem. Stop wel als uw bestraalde huid hierop reageert. Bijvoorbeeld als de huid rood wordt.
 • Plak in de periode waarin we u bestralen geen pleisters op de bestraalde huid. U mag wel siliconenpleisters gebruiken. Gaat uw huid toch open? Dan overlegt de bestralingsdeskundige met uw arts en neemt eventueel maatregelen. Gaat de huid na het einde van de behandeling kapot? Neem dan contact op met de bestralingsafdeling. U hoeft niet te wachten tot uw volgende afspraak.

Bestraling bij huidkanker

Waarom HMC?

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in intra-operatieve radiotherapie bij endeldarm- en borstkanker