Bestraling bij hersentumor

Bestralingen spelen een grote rol in de behandeling van tumoren in het hoofd. Een tumor in het hoofd kan ontstaan zijn vanuit de hersencellen of de hersenvliezen, deze tumoren worden primaire hersentumoren genoemd. Daarnaast kunnen in de hersenen uitzaaiingen ontstaan van een tumor elders in het lichaam.
Voor beide soorten tumoren is bestraling één van de mogelijke behandelingen.

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over bestraling bij een hersentumor

Bestralingen spelen een grote rol in de behandeling van tumoren in het hoofd. Een tumor in het hoofd kan ontstaan vanuit de hersencellen of de hersenvliezen, deze tumoren worden primaire hersentumoren genoemd. Daarnaast kunnen in de hersenen uitzaaiingen ontstaan van een tumor op een andere plaats in het lichaam.

Voor beide soorten tumoren is bestraling één van de mogelijke behandelingen. Soms is bestraling de enige behandeling, maar bestraling kan ook plaatsvinden in combinatie met chemotherapie of na een operatie. Afhankelijk van de soort, grootte, plaats en uitbreiding van de tumor en van uw conditie wordt gekeken wat voor u de beste behandeling is.

Uw eerste afspraak

Hoort bestraling bij de behandeling die we u aanraden? Dan krijgt u een afspraak bij een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het bestrijden van kanker met bestraling. De afspraak duurt een half uur tot 3 kwartier. In die tijd onderzoekt de radiotherapeut-oncoloog u. Ook heeft hij of zij tijdens de afspraak een gesprek met u. De radiotherapeut-oncoloog praat met u over:

 • waarom bestraling een goede behandeling is voor u
 • hoelang de behandeling duurt
 • hoe vaak we u iedere week zullen bestralen
 • welke voorbereiding nodig is voor de bestralingen
 • de bijwerkingen die we verwachten als we u bestralen
 • waarom het resultaat van de bestraling niet goed te meten is

Stel gerust uw vragen. Blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. U mag altijd zelf kiezen of u bestraling wilt krijgen of niet. Neem bij dit eerste gesprek iemand mee waar u een goede band mee heeft. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Kiest u voor bestraling? Dan krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding van deze behandeling.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over uw eerste afspraak.

Voorbereiding op de bestraling

Masker

Bij bestraling van de hersenen is een kunststof ‘fixatiemasker’ nodig. Het masker geeft u steun bij het stilliggen. Een bijkomend voordeel van een fixatiemasker is dat we de lijnen voor de positiebepaling op het masker en niet op de huid aantekenen. Het masker maken we voor u op maat tijdens de voorbereiding en gebruiken we bij elke bestraling. Met het masker op kunt u gewoon ademhalen.

Bij bestraling van het hoofdgebied is een kunststof ‘fixatiemasker’ nodig. Met dit masker kunnen we de nauwkeurigheid waarborgen van de behandeling. Het masker geeft u steun bij het stilliggen. Een bijkomend voordeel van een fixatiemasker is dat we de lijnen voor de positiebepaling op het masker en niet op de huid aantekenen. Het masker maken we voor u op maat tijdens de voorbereiding en gebruiken we bij elke bestraling. Met het masker op kunt u gewoon ademhalen.

qfix_masker.jpg

Bekijk onze voorlichtingsvideo over het maken van een q-fix masker.

CT-scan

Voor de bestraling maken we een CT-scan. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken uw hoofd. Elke foto laat een plakje van uw lichaam zien. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. Op de beelden kan de radiotherapeut-oncoloog precies aangeven welk gebied we gaan bestralen.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over de CT-scan.

MRI-scan

Soms is het nodig om het bestralingsgebied nauwkeuriger te bepalen met een MRI-scan. Deze scan werkt met sterke magnetische velden en dat levert een zeer gedetailleerd beeld op. U moet zo stil mogelijk liggen in een tunnel. Deze tunnel is nauwer en langer dan bij de CT-scan en dat ervaren sommige patiënten als lastig. Bij deze scan kan een contrastmiddel worden toegediend via een infuus in een bloedvat.

Bestralingsplan

We maken na de CT-scan een bestralingsplan. Daarvoor gebruiken we alle informatie die we hebben verzameld. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Dit kost wat tijd. U start daarom ongeveer twee weken na de CT-scan met de bestraling. Vaak krijgt u al meteen een afspraak mee voor de eerste bestraling. Lukt dat niet? Dan bellen we u later om een afspraak te maken voor de eerste bestraling.

De bestraling

U meldt zich voor de eerste afspraak bij de balie van de afdeling Radiotherapie in HMC Antoniushove. Een bestralingsdeskundige haalt u op uit de wachtkamer. Hij of zij geeft u nog een keertje kort informatie over de bestraling. Daarna gaat de bestralingsdeskundige met u naar de bestralingsruimte. U gaat daar op de behandeltafel liggen. Dit doet u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Met behulp van onder andere het masker zorgen de bestralingsdeskundigen ervoor dat u exact hetzelfde ligt als bij de CT-scan

De bestralingsdeskundigen gaan daarna de ruimte uit. Eerst controleren we nog een keer met een soort CT-scan of u goed ligt. Als het nodig is, kunnen we uw positie nog een beetje aanpassen. Hierna zetten we het bestralingstoestel aan. Tijdens de bestraling maakt het toestel een zoemend geluid. U hoort ook het aanzetten en uitzetten van het apparaat. De straling zelf ziet en voelt u niet. Het bestralen doet dus ook geen pijn.

U kunt via de intercom praten met de bestralingsdeskundigen. Zij kunnen u ook zien door camera’s. Is er iets aan de hand? Dan kunnen ze het apparaat even stoppen en naar u toekomen.

De afspraak voor de bestraling duurt ongeveer 15 minuten. Meestal bestralen we u vanuit meerdere kanten. Het apparaat draait dus om u heen. U blijft hierbij steeds in dezelfde houding liggen. Het toestel gaat automatisch uit als u genoeg bestraling heeft gehad. U kunt daarom nooit te veel bestraling krijgen.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over bestraling.

Controle

Krijgt u veel bestralingen? Dan heeft u tussen bestralingen regelmatig een afspraak met uw radiotherapeut-oncoloog. Hij of zij praat met u over hoe uw behandeling gaat. Ook bespreekt de radiotherapeut-oncoloog eventuele bijwerkingen met u. Na de laatste bestraling krijgt u een controleafspraak mee voor de radiotherapeut-oncoloog. De radiotherapeut-oncoloog vertelt ook uw huisarts en uw andere artsen hoe uw behandeling gaat.

Vaak heeft u direct na de laatste bestraling het meeste last van bijwerkingen. Het duurt ook een tijdje voordat u herstelt van de bestraling. Meestal duurt dat net zolang als de totale duur van de bestralingsbehandeling. De jaren na de bestralingen blijven we u regelmatig onderzoeken. Bent u ongerust of heeft u klachten? Bel dan gerust voor het maken van een extra controleafspraak.

Bijwerkingen

Algemene klachten

Soms heeft u rond de bestralingen last van vermoeidheid, slaperigheid, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Misschien vindt u het ook zwaar om vaak naar het ziekenhuis te moeten reizen. U mag de gewone dingen blijven doen tussen de bestralingen. Deze activiteiten zijn vaak een prettige afleiding. Voelt u zich erg moe? Probeer dan niet te veel te doen. U mag meestal gewoon eten waar u trek in heeft. Dat mag niet als we u iets anders hebben verteld.

Specifieke klachten bij bestraling op het hoofd

Verergering van klachten

Als u op uw hoofd bestraald wordt, kan het voorkomen dat u tijdens de bestralingsserie (meer) last krijgt van hoofdpijn of misselijkheid. Dit moet u altijd melden aan een bestralingsdeskundige of aan de radiotherapeut-oncoloog. Meestal kunnen we u medicatie geven om deze klachten te verhelpen.

Als andere klachten en symptomen van uw tumor verergeren moet u dit ook melden aan een bestralingsdeskundige of radiotherapeut-oncoloog.

Haaruitval

U kunt alleen te maken krijgen met haaruitval op plekken waar uw haar binnen het bestralingsgebied valt. De mate van de haaruitval is afhankelijk van de dosis en de grootte van het bestralingsgebied. Als haaruitval optreedt, gebeurt dit meestal 2 à 3 weken na het begin van de bestraling. Als we haaruitval verwachten door de bestraling, kan het verstandig zijn om al voor het begin van de behandeling een haarwerk te bestellen. Voor de vergoeding van dit haarwerk kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. U kunt er ook voor kiezen om een pet, hoed of sjaal te dragen. Meestal gaat uw haar enige maanden na de afloop van de bestraling weer opnieuw groeien. Het is dan soms wel veranderd qua slag, kleur en dikte.

Adviezen om het bestraalde gebied zo goed mogelijk te verzorgen

 • Was uw haren met een milde shampoo als u op uw hoofd wordt bestraald. Probeer alleen uw haren te wassen en ontzie de hoofdhuid zoveel mogelijk. Masseer de shampoo dus niet in. Gebruik ook geen föhn.
 • Krab niet bij jeuk.
 • Het is belangrijk dat u niet onnodig met uw huid in de zon komt. Ga ook niet onder de zonnebank. Dit advies geldt voor de bestraalde huid, maar ook voor de rest van uw huid. Gaat u naar buiten terwijl de zon schijnt? Dan adviseren we u crème te gebruiken met zonbeschermingsfactor 30.

Meer informatie over hersentumoren

Op deze pagina staat alle informatie over bestraling bij de behandeling van een hersentumor. Wilt u meer weten over hersentumoren? Op de pagina 'Hersentumoren' leest u er alles over.

Bestraling bij hersentumor

Over HMC?

 • Binnen 1 week eerste afspraak
 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (endeldarm- en borstkanker)
 • Stereotactische precisie bestraling (leverkanker, longkanker)
 • Expertisecentrum bestraling hersentumor
 • Geen wachttijden bij spoed