Bestraling bij endeldarmkanker

Bestralingen spelen een grote rol bij de behandeling van kwaadaardige tumoren in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm. Het begint met enkele cellen die kunnen gaan groeien tot een poliep. Bij verdere groei en het ontwikkelen van kwaadaardige eigenschappen is hieruit kanker ontstaan.

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Uw (eerste) afspraak op de afdeling Radiotherapie

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over bestraling bij endeldarmkanker

Bestralingen spelen een grote rol bij de behandeling van kwaadaardige tumoren in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm. Het begint met enkele cellen die kunnen gaan groeien tot een poliep. Bij verdere groei en het ontwikkelen van kwaadaardige eigenschappen is hieruit kanker ontstaan.

Bij endeldarmkanker is een operatie de meest toegepaste behandeling. Vaak is een combinatie van behandelmethoden nodig. Afhankelijk van de soort, grootte, plaats en uitbreiding van de tumor en uw conditie wordt gekeken wat voor u de beste behandeling is. Wanneer u wordt bestraald in combinatie met chemotherapie kunt u hier meer informatie vinden.

Uw eerste afspraak

Hoort bestraling bij de behandeling die we u aanraden? Dan krijgt u een afspraak bij een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een arts die is gespecialiseerd in het bestrijden van kanker met bestraling. De afspraak duurt een half uur tot 3 kwartier. In die tijd onderzoekt de radiotherapeut-oncoloog u. Ook heeft hij of zij tijdens de afspraak een gesprek met u. De radiotherapeut-oncoloog praat met u over:

 • waarom bestraling een goede behandeling is voor u
 • hoelang de behandeling duurt
 • hoe vaak we u iedere week zullen bestralen
 • welke voorbereiding nodig is voor de bestralingen (iedere bestraling moet met een volle blaas)
 • de bijwerkingen die we verwachten als we u bestralen
 • het vervolg na de bestralingsperiode
 • kinderwens. De bestraling kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, bespreekt u dan voorzorgsmaatregelen met de radiotherapeut-oncoloog

Stel gerust uw vragen. Blijf niet met onzekerheden of twijfels zitten. U mag altijd zelf kiezen of u bestraling wilt krijgen of niet. Neem bij dit eerste gesprek iemand mee waar u een goede band mee heeft. Dan hoeft u niet alles zelf te onthouden. Kiest u voor bestraling? Dan krijgt u een afspraak mee voor de voorbereiding van deze behandeling.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over uw eerste afspraak.

Voorbereiding op bestralingen

CT-scan

Voor de bestraling maken de bestralingsdeskundigen een CT-scan. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van het bekken. Elke foto laat een plakje van uw lichaam zien. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje. Op de beelden kan de radiotherapeut-oncoloog precies aangeven welk gebied we gaan bestralen.

Tijdens de CT-scan willen we graag dat u een volle blaas heeft. Dat geldt voor de CT-scan, voor de MRI-scan en vóór iedere bestraling. Een volle blaas zorgt ervoor dat tijdens de bestraling de dunne darm zo veel mogelijk uit het bestralingsgebied wordt gedrukt. Dit verkleint de kans op bijwerkingen als gevolg van de bestraling.

Het advies hiervoor is:

 • plas één uur voor de scan/ bestraling volledig uit
 • drink daarna 350 ml water
 • hierna mag u niet meer plassen!
 • na afloop van de CT-scan, MRI-scan of bestraling mag u plassen

De bestralingsdeskundige brengt na de CT-scan tatoeagepuntjes aan op uw lichaam. De bestralingsdeskundige prikt hiervoor kleine druppeltjes inkt vlak onder uw huid. Deze puntjes geven aan hoe u bij de bestraling op de tafel moet liggen. Ze geven dus niet de plaats van de tumor aan. De puntjes zijn heel klein: ongeveer 1 millimeter. Ze gaan niet meer weg.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over de CT scan.

MRI-scan

Naast de CT-scan hebben we voor de voorbereiding van de bestraling ook een MRI- scan nodig om het bekken af te beelden. Dit geeft belangrijke aanvullende informatie. Net als bij de CT-scan willen we dat u een volle blaas heeft tijdens de scan.

Bestralingsplan

We maken na de CT-scan en de MRI-scan een bestralingsplan. Daarvoor gebruiken we alle informatie die we hebben verzameld. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. Dit kost wat tijd. U start daarom ongeveer twee weken na de CT-scan met de bestraling. Vaak krijgt u al meteen een afspraak mee voor de eerste bestraling. Lukt dat niet? Dan bellen we u later om een afspraak te maken voor de eerste bestraling.

De bestraling

We vragen u om met een volle blaas te komen. Het advies hiervoor is:

 • plas één uur voor bestraling volledig uit
 • drink daarna 350 ml water
 • hierna mag u niet meer plassen!
 • na afloop van de bestraling mag u plassen

U meldt zich voor de eerste afspraak bij de balie van de afdeling Radiotherapie in HMC Antoniushove. Een bestralingsdeskundige haalt u op uit de wachtkamer. Hij of zij geeft u nog een keertje kort informatie over de bestraling. Daarna gaat de bestralingsdeskundige met u naar de bestralingsruimte. U gaat daar op de behandeltafel liggen. Dit doet u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Met behulp van onder andere de tatoeagepuntjes op uw huid zorgen de bestralingsdeskundigen ervoor dat u exact hetzelfde ligt als bij de CT-scan.

De bestralingsdeskundigen gaan daarna de ruimte uit. Eerst controleren we nog een keer met een soort CT-scan of u goed ligt. Als het nodig is, kunnen we uw positie nog een beetje aanpassen. Hierna zetten de bestralingsdeskundigen het bestralingstoestel aan. Tijdens de bestraling maakt het toestel een zoemend geluid. U hoort ook het aanzetten en uitzetten van het apparaat. De straling zelf ziet en voelt u niet. Het bestralen doet dus ook geen pijn.

U kunt via de intercom praten met de bestralingsdeskundigen. Zij kunnen u ook zien door camera’s. Is er iets aan de hand? Dan kunnen ze het apparaat even stoppen en naar u toekomen.
De afspraak voor de bestraling duurt ongeveer 15 minuten. Meestal bestralen we u vanuit meerdere kanten. Het apparaat draait dus om u heen. U blijft hierbij steeds in dezelfde houding liggen. Het toestel gaat automatisch uit als u genoeg bestraling heeft gehad. U kunt daarom nooit te veel bestraling krijgen.

Bekijk onze voorlichtingsvideo over bestraling.

Controle

Krijgt u veel bestralingen? Dan heeft u tussen bestralingen regelmatig een afspraak met uw radiotherapeut-oncoloog. Hij of zij praat met u over hoe uw behandeling gaat. Ook bespreekt de radiotherapeut-oncoloog eventuele bijwerkingen met u. Na de laatste bestraling krijgt u een controleafspraak mee voor de radiotherapeut-oncoloog. De radiotherapeut-oncoloog vertelt ook uw huisarts en uw andere artsen hoe uw behandeling gaat.

Vaak heeft u direct na de laatste bestraling het meeste last van bijwerkingen. Het duurt ook een tijdje voordat u herstelt van de bestraling. Meestal duurt dat net zolang als de totale duur van de bestralingsbehandeling. De jaren na de bestralingen blijven we u regelmatig onderzoeken. Bent u ongerust of heeft u klachten? Bel dan gerust voor het maken van een extra controleafspraak.

Bijwerkingen

Algemene klachten

Soms heeft u rond de bestralingen last van vermoeidheid, slaperigheid, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Misschien vindt u het ook zwaar om vaak naar het ziekenhuis te moeten reizen. U mag de gewone dingen blijven doen tussen de bestralingen. Deze activiteiten zijn vaak een prettige afleiding. Voelt u zich erg moe? Probeer dan niet te veel te doen. U mag meestal gewoon eten waar u trek in heeft. Dat mag niet als we u iets anders hebben verteld.

Klachten bij bestraling van de endeldarm

Darmen

Vaak is er al sprake van ontlastingsproblemen voor de behandeling begint en kunnen er (meer) krampen, (meer) aandrang en diarreeklachten ontstaan. Dit komt vooral voor als naast bestraling ook chemotherapie wordt gegeven.

Als de anus in het bestralingsgebied valt, kunt u hier veel last van krijgen (pijn, kapotte huid). Maak deze klachten bekend aan de radiotherapeut-oncoloog, deze kan hier medicijnen tegen voorschrijven. Meestal nemen de klachten 1 of 2 weken na de bestralingsbehandeling af en zijn ze 4 weken na de laatste bestraling over.

Blaas

U kunt ook plasklachten krijgen bij een bestraling van de endeldarm. Meestal zijn dit milde klachten. Misschien moet u vaker en met kleine beetjes plassen of ervaart u een branderig gevoel. Ook kan het zijn dat u er 's nachts vaker uit moet. Meestal treden deze problemen op als u al enkele weken bestraald wordt. 1 of 2 weken na de bestralingsbehandeling nemen ze weer af en ongeveer 1-2 maanden na de laatste bestraling zijn ze over.

Veranderingen in het seksuele leven

Seksualiteit begint met de zin om te vrijen. De diagnose kanker brengt vaak gevoelens van angst en onzekerheid met zich mee. Het is volstrekt normaal dat hierdoor de zin in seks vermindert. Iedereen bij wie kanker is geconstateerd, kan te maken krijgen met veranderingen in het seksuele leven. Bij een aantal soorten kanker, zoals bijvoorbeeld endeldarmkanker, is de kans hierop groter. Niet alleen kunnen er lichamelijke gevolgen van de ziekte of behandeling zijn, ook onzichtbare gevolgen zoals vermoeidheid en psychische klachten kunnen een rol spelen. Bespreekt u dit gerust met de radiotherapeut- oncoloog.

Gerelateerde behandeling(en)

Bestraling bij endeldarmkanker

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week eerste afspraak
 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (endeldarm- en borstkanker)
 • Geen wachttijden bij spoed