Beroerte (CVA)

U heeft een beroerte (CVA) gehad en bent opgenomen in HMC. Dan is het goed om te weten dat een gespecialiseerd team u optimale behandeling en zorg biedt met de meest moderne technieken. HMC is het enige ziekenhuis in de regio Haaglanden waar alle behandelingen voor hersenbloedingen mogelijk zijn.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove en HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

HMC Bronovo
088 979 44 28
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

 

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
3.757 beroerte (CVA/TIA)

Over een beroerte (CVA)

U heeft een beroerte (CVA) gehad en bent opgenomen in HMC. Dan is het goed om te weten dat een gespecialiseerd team u optimale behandeling en zorg biedt met de meest moderne technieken. HMC is het enige ziekenhuis in de regio Haaglanden waar alle behandelingen voor hersenbloedingen mogelijk zijn.

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een hersenbloeding of een herseninfarct. Het wordt ook wel CVA of stroke genoemd.
Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat in het hoofd af. Een deel van de hersencellen krijgt daardoor geen zuurstof meer.Bij een hersenbloeding is er een scheurtje in een bloedvat in de hersenen. Ook komt het voor dat er een bloedvat open barst. Daardoor komt er bloed tussen de hersencellen en beschadigt het hersenweefsel.

Gespecialiseerde zorg op de Acute Hersenhulp

Het is belangrijk om bij een beroerte direct het alarmnummer 112 te bellen, want tijdverlies is hersenverlies! Snel ingrijpen kan veel sterfte of invaliditeit voorkomen bij een beroerte. HMC werkt binnen het Neurovasculair Centrum met succes aan snel ingrijpen bij een beroerte, maar ook aan het voorkomen ervan na een lichte, voorbijgaande aanval (TIA).

Bij een beroerte of een hersenbloeding komt u binnen via de Spoedeisende Hulp (de Acute Hersenhulp) waar direct een team specialisten klaarstaat om zo snel mogelijk de diagnose te stellen en de behandeling in gang te zetten. Als er sprake is van een herseninfarct moet er snel gehandeld worden om de schade aan het hersenweefsel te beperken.

Herken een beroerte!

U weet misschien wel wat de signalen van een beroerte zijn. Maar als het uzelf of uw naaste overkomt, is het toch een stuk moeilijker om ze te herkennen. Waar moet u op letten?

Bij een van de volgende signalen belt u direct 112: :

  • de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden
  • een arm en/of been is verlamd
  • iemand spreekt onduidelijk of komt niet meer uit zijn woorden

Heeft u deze klachten of ziet u deze klachten bij iemand? Bel dan snel 112!

herkenafbeelding_beroerte.gif

Behandeling

Als u binnenkomt op de Acute Hersenhulp van HMC wordt direct onderzocht of er sprake is van een beroerte. Als duidelijk is dat uw klachten worden veroorzaakt door stolsel in de hersenen wordt direct gekeken of u in aanmerking komt voor behandeling van sterke bloedverdunners (trombolyse). Dit kan tot 4,5 uur na het ontstaan van de klachten. Hoe sneller u dit medicijn krijgt toegediend, hoe groter de kans op herstel. Als het bloedvat verstopt blijft komt u mogelijk in aanmerking voor intra-arteriele trombectomie. Dit kan tot 6 uur na het ontstaan van de klachten. Bij deze geavanceerde behandeling brengt de neuroradioloog een slangetje (katheter) naar de hersenvaten via de slagader in de lies. Zo kan hij het bloedstolsel uit het bloedvat in de hersenen verwijderen. De eerste periode na een beroerte contoleren wij u intensief op onze Stroke Care Unit en krijgt u medicijnen die de kans op een nieuwe beroerte verlagen.

Herstellen na een beroerte

Tijdens uw opname begint u zo snel mogelijk met oefeningen doen. Hierbij krijgt u begeleiding van onze fysiotherapeuten, revalidatieartsen, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten. In de eerste 12 weken treedt het meeste herstel op. Ook na ontslag naar huis gaat u door met deze oefeningen. Wij maken controle afspraken met u op onze CVA nazorgpolikliniek om de voortgang van uw herstel te blijven controleren.

CVA nazorg- en preventiepolikliniek

Bij het HMC Neurovasculair Centrum is een speciaal nazorg- en preventiespreekuur bij onze verpleegkundig consulenten. Hier kunt u na een beroerte of TIA terecht met vragen over de ziekte. Ook krijgt u voorlichting over het verminderen van het risico op herhaling. Daarnaast kunnen onze consulenten u adviseren over hoe u in uw dagelijks leven en uw werk met uw aandoening om kunt gaan. Als u opgenomen bent in het ziekenhuis kan de consulent u en uw familie begeleiden.

Meer informatie

Uitgebreide en betrouwbare informatie over een beroerte en nazorg bij een beroerte vindt u ook op medische websites en websites van patiëntenverenigingen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met links naar deze websites.

Gerelateerde behandeling(en)

Beroerte (CVA)

Waarom HMC?

  • Neurovasculair expertise centrum
  • Acute hersenhulp voor TIA en beroertes
  • Behandeling beroerte binnen 30 minuten
  • Als enige ziekenhuis in regio Haaglanden alle beroerte behandeltechnieken in huis
  • Persoonlijke begeleiding door een nazorgconsulent