Beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus)

Een klapvoet, pijn, een doof gevoel: deze en andere klachten kunt u krijgen als de kuitbeenzenuw bekneld zit. Onze ervaren neurochirurgen kunnen de beknelling behandelen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

HMC Bronovo 088 979 44 26
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

Locatie

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus)

Een klapvoet, pijn, een doof gevoel: deze en andere klachten kunt u krijgen als de kuitbeenzenuw bekneld zit. Onze ervaren neurochirurgen kunnen de beknelling behandelen.

Wat is de kuitbeenzenuw (nervus peroneus)

De kuitbeenzenuw (nervus peroneus) is een zenuw die door de knieholte het onderbeen in loopt. Dankzij deze zenuw kunnen we onze voet opheffen en opzij draaien. De zenuw zorgt er ook voor dat we gevoel hebben in een deel van het scheenbeen en de bovenkant van de voet.

Raakt deze zenuw bekneld? Dan kan het moeilijker worden om uw voet op te tillen. Ook het verliezen van gevoel, pijn en tintelingen komen voor. In HMC kunnen we deze klachten behandelen met een operatie.

Beknelling van deze zenuw noemen we ook wel peroneus neuropathie.

afbeelding beknelling

Waar zit de beknelling

Meestal raakt de kuitbeenzenuw bekneld bij de knie. Op die plek is de zenuw gevoelig voor langdurige druk of druk die steeds terugkomt. Maar u kunt de beknelling ook krijgen door een ongeluk. Heel soms ontstaat de beknelling door een cyste (een blaasje in uw lichaam met vocht erin).

Welke klachten krijgt u door de beknelling

Door beknelling van de nervus peroneus kunt u tintelingen, pijn en een doof gevoel krijgen. Deze klachten kunt u dan hebben aan de zijkant van de knie en het scheenbeen en over de voetwreef tot de grote teen.

Soms krijgt u door de beknelling een klapvoet. U kunt uw voet dan moeilijk of zelfs helemaal niet meer optillen. Dit is vooral lastig bij lopen. U struikelt dan snel. Soms krijgt u de klachten pas na een stukje lopen en trekken ze daarna weer weg.

Onderzoek en diagnose

Vaak weten we door uw klachten al dat u een beknelde kuitbeenzenuw heeft. Soms doen we verder onderzoek zodat we het zeker weten. Bijvoorbeeld een elektromyografisch onderzoek (EMG) en/of een echo. Bij een echo maken we met behulp van geluidsgolven een afbeelding van het lichaamsdeel dat we willen onderzoeken. Een EMG is een onderzoek hoe goed uw nervus peroneus werkt. Dit doen we door de zenuw te prikkelen met kleine elektrische schokjes.

Veroorzaakt een cyste bij u de beknelling? Dan maken we ook een MRI-scan. Dat is een 3D-beeld van uw onderbeen. Dit beeld maken we met een magnetisch veld en radiogolven.

Afwachten of opereren

Heeft u niet zoveel last van de beknelling? Dan kunnen we een tijdje afwachten. Soms gaat de beknelling namelijk vanzelf over.

Heeft u veel last? Dan is een operatie vaak de enige oplossing. In die operatie pakken we de oorzaak van de beknelling aan. We bespreken met u op de polikliniek Neurospine welke aanpak voor u het beste is.

Afspraken

U heeft een verwijzing gekregen voor een afspraak in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. Normaal gesproken kunt u binnen twee weken terecht voor uw eerste afspraak. U heeft deze afspraak met de verpleegkundig specialist, de neurochirurg, de physician assistant of de arts-assistent in opleiding tot neurochirurg. Deze praat met u over uw klachten en onderzoekt u. Is er meer onderzoek nodig? Dan proberen we dat zo snel mogelijk in te plannen.

Is een operatie de beste oplossing in uw situatie? Dan bespreken we met u wat de operatie precies inhoudt. Ook plannen we een afspraak in met de anesthesist. Deze arts zorgt voor de verdoving tijdens de operatie. Voor deze operatie is dat een algehele narcose of ruggenprik. Een ruggenprik verdooft het lichaam van de navel tot de tenen. U voelt dan niets en u kunt uw benen tijdelijk niet bewegen. Algehele narcose verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn.

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Neurospine. Doe dit uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Voorbereiding op een operatie

Krijgt u een operatie? Dan volgt u de voorbereidingen die hieronder staan.

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw HMC-arts of u voor de operatie tijdelijk moet stoppen met deze medicijnen. Sommige medicijnen mag u gewoon innemen. Overleg hierover met de verpleegkundige.

Vervoer

Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer naar huis.

Eten en drinken

U moet nuchter zijn vóór de operatie, vanaf 00.00 uur (middernacht). Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken vanaf dat moment. Het enige wat u wel nog mag drinken, zijn heldere vloeistoffen zoals water, thee en koffie (zonder melk(-producten) of suiker). Deze heldere vloeistoffen mag u drinken tot twee uur voor de tijd waarop u wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Opname

Op de dag dat u naar het ziekenhuis gaat voor uw operatie, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U krijgt uitleg over de voorbereidingen op de operatie en u kunt vragen stellen. U krijgt een polsbandje om met uw naam, geboortedatum en afdeling.

Wie opereert u?

De chirurg die u op de polikliniek heeft ontmoet, opereert u ook.

De operatie

De verpleegkundige neemt samen met u uw gegevens door. Ze bespreekt bijvoorbeeld met u welke medicijnen u gebruikt. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie. U mag geen sieraden dragen tijdens de operatie. Doe deze dus van tevoren af. U krijgt van de verpleegkundige medicijnen tegen pijn.

De verpleegkundige brengt u daarna naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt hier een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u geen infectie krijgt en dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartslag meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen verder een dopje op uw vinger. Hiermee meten we hoeveel zuurstof u heeft in uw bloed. Daarna krijgt u een verdoving.

De operatie gebeurt op een operatiekamer in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. Het tijdstip waarop de chirurg u opereert, weten we vooraf niet altijd precies. Soms komt er een spoedoperatie tussendoor of loopt een eerdere operatie uit.

De neurochirurg maakt tijdens de operatie een snee van enkele centimeters. Die snee komt net onder de knie, aan de zijkant van het been. De chirurg neemt via de snee de oorzaak weg van de beknelling van de zenuw.

afbeelding incisie

Na de operatie

Naar huis

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. U kunt al uw dagelijkse bezigheden weer uitvoeren, behalve sporten. Doe niet te veel totdat de wond van de operatie is genezen.

Herstel

De wond geneest in één tot twee weken.

Medicijnen

Als u pijn heeft, kunt u paracetamol slikken. Neem maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram.

Vaak geven we u een recept mee voor Celebrex of Naproxen. Dit zijn pijnstillers die ontstekingen tegengaan.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat soms gebeurt. Bij deze operatie komen complicaties maar heel soms voor. Mogelijke complicaties zijn:

 • roodheid bij de wond
 • een nabloeding
 • een wondinfectie
 • een beschadiging van de zenuw

Controle

Zes tot acht weken na de operatie gaat u voor een controle naar de neurochirurg. De neurochirurg bespreekt met u hoe het gaat en of u nog klachten heeft.
Het is belangrijk om te beseffen dat een klapvoet niet altijd verdwijnt na de operatie. Het kan tot ruim een jaar duren voordat de zenuw helemaal is hersteld. Heeft u dan nog steeds klachten? Dan kan het zijn dat die niet meer weggaan.

Wanneer moet u contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met de polikliniek Neurospine als u één of meer van deze klachten heeft:

 • hevige pijn
 • koorts
 • zwelling
 • wanneer er vocht of pus uit de wond komt

Dagelijks leven

 • U mag weer douchen nadat u het verband heeft weggehaald. Dit mag u twee dagen na de operatie doen.
 • U mag gewoon zeep en shampoo gebruiken.
 • Het is belangrijk dat u normaal blijft bewegen, zonder veel druk op de wond te zetten. Na ongeveer twee weken is de wond hersteld. U mag de wond daarna weer belasten.

Beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus)

Waarom HMC?

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Behandeling door een gespecialiseerd team
 • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit