Behandeling van volair plaatletsel

In overleg met uw orthopeed of chirurg wordt u behandeld voor een beschadiging van uw vinger. De beschadiging aan uw vinger wordt volair plaatletsel genoemd. U krijgt hiervoor een spalk aangemeten. Op deze webpagina leest u wat de behandeling inhoudt en welke oefeningen u moet doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling van volair plaatletsel

In overleg met uw orthopeed of chirurg wordt u behandeld voor een beschadiging van uw vinger. De beschadiging aan uw vinger wordt volair plaatletsel genoemd. U krijgt hiervoor een spalk aangemeten. Op deze webpagina leest u wat de behandeling inhoudt en welke oefeningen u moet doen.

Wat is volair plaatletsel?

Volair plaatletsel ontstaat doordat een vinger wordt overstrekt. Hierbij rekken de bandjes (volaire plaat) die de vingers ondersteunen zo ver op, dat ze te veel uitrekken en soms zelfs een stukje bot meetrekken.

De behandeling

Aanmeten van de spalk
U krijgt een spalk om uw vinger. De spalk wordt op maat voor u gemaakt door een gipsverbandmeester. Dit gebeurt tijdens uw bezoek aan de gipskamer. De spalk is gemaakt van kunststof. Het materiaal wordt eerst verwarmd, zodat het zacht wordt. Als het materiaal afgekoeld is, wordt het om uw vinger gevormd. Uw vinger moet tijdens het maken van de spalk gebogen zijn. Het maken van de spalk duurt ongeveer een kwartier. U mag daarna weer naar huis.

Schoonhouden van uw vinger
U moet de spalk zoveel mogelijk droog houden. U moet de ingespalkte vinger één tot tweemaal per dag schoonmaken. U haalt dan de spalk van uw vinger. Vervolgens spoelt u de vinger onder de douche of kraan af. Daarna droogt u de vinger goed. Dit doet u om te voorkomen dat de huid week wordt. De huid wordt dan namelijk wit van kleur en gaat ruiken. Na het drogen doet u de spalk weer om de vinger.

Belangrijk: houd uw vinger ook zonder de spalk gebogen!
Als u de vinger schoonmaakt, moet u de vinger gebogen houden. Als u uw vinger toch strekt, beschadigt u de bandjes (volaire plaat) opnieuw en is de behandeling voor niets geweest. De behandeling begint dan weer opnieuw.

Oefeningen

Zolang u de spalk draagt, moet u oefeningen doen. Dit doet u om stijfheid in de vinger te voorkomen. De spalk is zo gemaakt dat u het uiteinde van uw vinger kunt buigen. Probeer zoveel mogelijk te oefenen in het buigen van de vinger. Dit kunt u het makkelijkst doen door minimaal zes keer per dag een vuist te maken. Dit zal in het begin moeizaam gaan, maar later veel soepeler.

Controle

Uw vervolgafspraak op de gipskamer is meestal na twee tot drie weken. De orthopeed of chirurg onderzoekt dan uw vinger. De spalk wordt verwijderd als uit het onderzoek blijkt dat uw klachten voldoende zijn afgenomen.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de gipskamer. Dat kan op werkdagen van 08.30 - 16.00 uur via de volgende telefoonnummers:

  • HMC Bronovo:        088 979 81 30
  • HMC Westeinde:        088 979 23 91

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde op telefoonnummer 088 979 23 80.

 

Behandeling van volair plaatletsel

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis