Behandeling van spataderen: sclerocompressie

Uw arts heeft de behandeling van uw spataderen door middel van injecties voorgesteld. Dit wordt sclerocompressietherapie genoemd.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten

Over behandeling van spataderen: sclerocompressie

Uw arts heeft de behandeling van uw spataderen door middel van injecties voorgesteld. Dit wordt sclerocompressietherapie genoemd.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door de dermatologen, de arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog of de nurse practitioner. De nurse practitioner is een verpleegkundige die is opgeleid om geprotocolleerde medische handelingen te verrichten. Als u ook geopereerd moet worden aan de spataderen, kunnen de resterende spataderen na de operatie ingespoten worden.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 1 werkdag voor de afspraak) via telefoonnummer 088 979 44 03, om u af te melden. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vóór de behandeling

Smeer de dag van de behandeling geen crèmes of lotions op uw benen, omdat de (huidvriendelijke) pleisters daardoor niet willen plakken.

De behandeling

U neemt plaats op de behandeltafel. De arts prikt de ader(en) aan met een naald. Vervolgens wordt een vloeistof in de ader gespoten. Als meerdere spataderen worden behandeld zal de arts de procedure een aantal keren herhalen. Het is erg belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op de behandelde ader, om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven. Daarom moet u na de behandeling een therapeutisch elastische kous dragen, die u van de poli dermatologie krijgt.

Na de behandeling

 • Direct na afloop van de behandeling moet u 15 minuten wandelen.
 • De eerste 2 dagen moet u de kous dag en nacht dragen. Daarna draagt u, minimaal 1 week, de kous overdag door.
 • In de week na de behandeling moet u lang staan of zitten zoveel mogelijk te vermijden. Dagelijks één of meerdere wandelingen maken of fietsen is aan te bevelen.
 • Als u sport moet u daar tijdelijk mee stoppen.
 • De watten en pleisters mag u verwijderen na 2 tot 7 nachten (afhankelijk van de instructies van de arts). Als er blaren ontstaan, mag u de watten en pleisters eerder verwijderen. Dan kunt u een niet te warme douche nemen. Neem geen bad of sauna. In de warmte (dus ook tijdens zonnebaden of onder de hoogtezon) hebben uw aderen de neiging te verwijden, iets wat vlak na het inspuiten niet wenselijk is.
 • Het is mogelijk dat u in de weken na de behandeling pijnlijke knobbeltjes of strengetjes opmerkt. Deze verhardingen (ingedikt ‘oud bloed’ of nog iets ontstoken maar verschrompelende spatadertjes) verdwijnen spontaan na korte of langere tijd. U kunt dan óf langer doorgaan met het dragen van uw elastische kousen òf (als de behandeling is beëindigd) contact opnemen met onze polikliniek. Soms kan het ‘oude bloed’ met kleine prikjes eruit worden gedrukt, zodat een snellere verschrompeling kan plaatsvinden. Eventuele bruinige verkleuringen verdwijnen meestal. Dit kan soms wat langer duren (tot enkele maanden).
 • Heeft u problemen, zoals pijn die tijdens het wandelen niet verdwijnt, of een jeukende uitslag, neem dan contact met ons op.

Complicaties

De kans op het ontstaan van een trombose of longembolie na sclerocompressie­therapie is zeer klein. Ook het per vergissing in een slagader of naast een ader spuiten komt gelukkig vrijwel nooit voor.

Als u (direct) na het inspuiten (sterke) pijn krijgt die niet overgaat met bewegen of wandelen, belt u dan met de polikliniek Dermatologie of buiten kantooruren met de afdeling Spoed Eisende Hulp.

Dit geldt ook bij benauwdheid of pijn op de borst. Als een been zwelt of pijnlijker wordt na twee à drie dagen, moet u ook contact met de polikliniek Dermatologie opnemen.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

 • Den Haag, Hadoks: 070 346 96 69
 • Zoetermeer: 079 343 16 00
 • Westland: 0174 63 87 38
 • Leiden SHR: 0900-513 80 39

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van HMC Antoniushove. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur via telefoonnummer 088 979 44 03.

Behandeling van spataderen: sclerocompressie

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker