Behandeling van spataderen

Endoveneuze Lasertherapie

Tijdens uw polikliniekbezoek is afgesproken dat u behandeld wordt aan uw spataderen met behulp van de laser. Deze webpagina geeft u uitleg over de gang van zaken rondom de laserbehandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

 

Locatie

Cijfers

Per jaar:

600 liesbreukoperaties
600 galblaasoperaties
1.450 botbreuken
520 borstoperaties
373 darmoperaties
120 long- en luchtwegoperaties

Over behandeling van spataderen

Tijdens uw polikliniekbezoek is afgesproken dat u behandeld wordt aan uw spataderen met behulp van de laser. Deze webpagina geeft u uitleg over de gang van zaken rondom de laserbehandeling.

Wat is een laserbehandeling?

Tijdens een laserbehandeling wordt een laserdraad in de spatader ingebracht. Door de laserenergie wordt de ader vervolgens van binnenuit dichtgebrand.

De laserbehandeling vindt plaats in:

HMC Bronovo
Bronovolaan 5
2597 AX Den Haag
Poliklinische operatiekamer,
Derde etage, route 98.

De hele behandeling zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan uiterlijk 24 uur voor de afspraak naar de polikliniek waar u uw afspraak heeft. De contactgegevens:

 • Polikliniek Dermatologie: 088 979 44 03
 • Polikliniek Chirurgie: 088 979 43 59

Beide afdelingen zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 - 17.00 uur.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorbereiding

 • Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan brengen.
 • Draag een ruimvallende broek en schoeisel, want na de behandeling krijgt u een steunkous om uw been.
 • Autorijden of fietsen wordt afgeraden.
 • Niet uw benen scheren de dag vóór de behandeling.
 • Smeer geen crèmes of bodylotion op uw benen op de dag van de behandeling.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de operaties beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de operatie uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.

De behandeling

De assistente brengt u naar de kleedruimte. U wordt verzocht al uw benedenkleding uit te trekken. U krijgt een operatiebroekje en sloffen aan. De steunkous wordt opgemeten.

Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. Met het echo apparaat zoekt de operateur de ader in uw been op. De aanprikplaats wordt verdoofd en de ader wordt aangeprikt. Door de naald wordt een voerdraad ingebracht. Er wordt een klein sneetje gemaakt in de huid. Over de voerdraad wordt een katheter geschoven. De voerdraad wordt hierna vervangen door de laserdraad.

Er wordt met meerdere prikken verdovings- / koelvloeistof rondom het hele te laseren traject gelegd. Tijdens het laseren krijgt u een laserbril op. De ader wordt dichtgebrand. Dit is niet pijnlijk en duurt maar enkele minuten.

Na de laserbehandeling

Na de behandeling wordt uw been gereinigd en verbonden. U krijgt meteen een elastische kous aangetrokken. Daarna kunt u zich weer aankleden en mag u meteen het ziekenhuis verlaten. We geven u daarbij het advies om direct 15-20 minuten te wandelen.

Controle op de polikliniek

Na ongeveer zes weken komt u terug voor controle. De arts controleert de bloedvaten in uw behandelde been met een echoapparaat.

Adviezen voor thuis

Steunkousen

U draagt de steunkous de eerste 48 uur na de ingreep continu, dus dag en nacht. De daaropvolgende twee weken draagt u de steunkous alleen overdag.

Pijnstillers

Na de behandeling kunt u één of meerdere weken een beurs gevoel hebben in het behandelde been. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.
Om pijnklachten te voorkomen, adviseren wij u iedere zes uur twee tabletten Paracetamol van 500 mg in te nemen.

Beweging

Veel lopen is goed na de behandeling. Na de behandeling mag u niet intensief sporten, zoals aerobics, wielrennen of hardlopen. Na een week mag u weer uw normale sportactiviteiten hervatten.

De eerste vier weken mag u niet met het behandelde been in de zon zitten. Dit kan een (blijvende) verkleuring van de huid geven. Ook lang staan en zitten wordt afgeraden.

Mogelijke bijwerkingen

 • Bloeduitstortingen rond de aanprikplaatsen.
 • Een beurs of pijnlijk gevoel in het behandelde gebied.

Heeft u aanhoudende pijn, ondanks het nemen van de pijnstillers en het dragen van de kous? Of is het behandelde been rood en/of gezwollen? Neem dan contact op met de behandelend arts.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van HMC Antoniushove (via telefoonnummer 088 979 44 03) of de polikliniek Chirurgie van HMC Bronovo (via telefoonnummer 088 979 43 59). Beide afdelingen zijn op werkdagen bereikbaar tussen 08.00 en 17.00 uur. We zullen uw vragen graag beantwoorden.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost via telefoonnummer 070 346 96 69.

Meer informatie

Algemene informatie over spataderen vindt u op de website van huidartsen: www.huidarts.com.

Behandeling van spataderen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis