Behandeling van Scapho-Lunaire ligament letsel

U heeft last van een zogenoemd Scapho-Lunaire ligament letsel (SL letsel). Op deze webpagina leest u meer over dit letsel en de behandeling ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling van Scapho-Lunaire ligament letsel

U heeft last van een zogenoemd Scapho-Lunaire ligament letsel (SL letsel). Op deze webpagina leest u meer over dit letsel en de behandeling ervan.

Wat is een Scapho-Lunaire ligament letsel (SL letsel)

Een polsgewricht bestaat uit handwortelbeentjes, spaakbeen en ellepijp. De handwortelbeentjes worden bij elkaar gehouden door stevige verbindingen, ligamenten genoemd. Het Scapho-Lunaire ligament is een van de belangrijkste ligamenten. Wanneer dit ligament afscheurt door een ongeluk, spreken we van een SL letsel. Er is sprake van SL dissociatie als de twee botjes (scaphoid en lunatum) al uit elkaar gedreven zijn omdat het ligament stuk is. Een SL letsel kan optreden door een val op gestrekte pols, waarbij ook een botbreuk kan voorkomen. Wanneer het SL ligament gescheurd is, krijgt de hele pols een afwijkend bewegingspatroon. Hierdoor kan er zelfs slijtage van de pols ontstaan.

Wat zijn de klachten

Wanneer het SL ligament is afgescheurd, doet de pols pijn op de plek waar het ligamentje gescheurd is. De pijnklachten kunnen verergeren bij het belasten, opdrukken en wringen van de pols. Soms komt het voor dat er relatief weinig klachten in de eerste weken na het letsel zijn. De klachten komen dan pas na maanden of jaren vanwege beginnende slijtage.

Aanvullend onderzoek

Een SL letsel kan soms aangetoond worden door speciale röntgenfoto’s te maken. Een MRI of CT-scan kan gemaakt worden bij twijfel aan de diagnose of om artrose aan te tonen. Door middel van een pols artroscopie (kijkoperatie) kan het beste worden bekeken of het SL ligament gescheurd is, en in welke mate het ligament is uitgescheurd.

Behandeling

Wordt het letsel in een vroeg stadium geconstateerd? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om het ligament direct te hechten. Er worden dan tijdelijk metalen pennen in de pols gezet om het ligament rust te geven voor herstel.

Meestal wordt het letsel pas laat geconstateerd. Dit komt omdat mensen in de eerste maanden weinig last hebben. In dat geval moet het ligament gereconstrueerd worden. Daarbij wordt een gedeelte van een buigpees van de pols gebruikt.

Blijkt er al sprake te zijn van slijtage in de pols? Dan kan het zijn dat het herstel of reconstrueren van het SL ligament geen nut meer heeft, omdat de klachten daarmee niet verholpen worden. Er kan in dat geval gekozen worden voor een andere soort operatie, afhankelijk van de mate van slijtage. De plastisch chirurg zal de opties met u bespreken.

Doel van de operatie

Afhankelijk van de mate van scheuring van het SL-ligament en de status van het bot, worden de operatie opties met u besproken. Het doel van de operatie is om de pijn te verminderen en de functie van de hand en pols te verbeteren.

Voorbereiding op de operatie:

  • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
  • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamers. U krijgt een afspraak bij de anesthesist. De operatie kan onder narcose of met verdoving van de arm gedaan worden.
  • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
  • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
  • U wordt opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Herstel

Na de operatie krijgt u voor vier tot zes weken gips voor de pols. Na deze periode krijgt u een afneembare spalk. U zult dan ook starten met handtherapie. De revalidatie neemt ongeveer drie maanden in beslag.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie optreden, maar komen gelukkig niet vaak voor. Mogelijke complicaties bij deze ingreep zijn wondinfectie, pijnklachten en stijfheid van het gewricht.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Behandeling van Scapho-Lunaire ligament letsel

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis