Behandeling van nierstenen

Niersteenvergruizing

U heeft nierstenen in uw nieren of urineleiders. Daarom krijgt u binnenkort een behandeling met een niersteenvergruizer in de polikliniek Urologie van HMC Westeinde. Op deze webpagina leest u over de behandeling met de niersteenvergruizer.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
943 niersteenpatiënten

Over behandeling van nierstenen

U heeft nierstenen in uw nieren of urineleiders. Daarom krijgt u binnenkort een behandeling met een niersteenvergruizer in de polikliniek Urologie van HMC Westeinde. Op deze webpagina leest u over de behandeling met de niersteenvergruizer.

Niersteenvergruizer

De niersteenvergruizer is een apparaat dat energie opwekt met schokgolven. Die energie kunnen we heel precies richten op een niersteen. Zo maken we er heel kleine stukjes, ofwel gruis, van. Dat gruis plast u na de behandeling uit.

Voorbereiding

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier in overleg met uw uroloog mogelijk vóór de behandeling tijdelijk mee stoppen. Heeft u hierover nog niet met uw uroloog gesproken of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
 • Bent u zwanger of vermoedt u dat u zwanger bent? Geef dit vóór de behandeling door aan uw uroloog of de polikliniek Urologie. We stellen de behandeling dan uit.

Dag van de behandeling

U kreeg op de polikliniek Urologie een zetpil mee. Breng deze één uur voor de behandeling in. De zetpil helpt tegen mogelijke pijnklachten. U mag een licht ontbijt gebruiken. U hoeft dus niet nuchter te zijn op de dag van de behandeling.

Behandeling

Kleed u uit in de behandelkamer en houd uw ondergoed aan. Een medewerker begeleidt u naar de behandeltafel. U krijgt een met gel gevuld kussen tegen uw lichaam. Dit kussen geleidt de schokgolven tijdens de behandeling, zodat we de schokgolven heel precies op de steen kunnen richten.

Om de plaats van de steen te bepalen, brengen we deze in beeld met een röntgenfoto en/of een echografie. Vervolgens zetten we de niersteenvergruizer aan. De schokgolven uit dit apparaat kunt u tijdens de behandeling goed horen. U kunt ze ook voelen, als een soort tikken op de huid. Door de schokgolven valt de niersteen in kleine stukjes uit elkaar. De behandeling duurt meestal rond de dertig minuten, afhankelijk van de grootte en de ligging van de steen.

Nazorg

Na de behandeling moet u de kleine stukjes steen (het gruis) uitplassen. Het duurt soms enkele weken, voordat u alle gruis heeft uitgeplast. Hoe meer u drinkt, hoe sneller u het gruis kwijtraakt. Drink daarom ongeveer twee liter per dag. Veel bewegen helpt ook goed. Het kan pijn doen, wanneer het gruis door uw urinewegen beweegt en wanneer u het uitplast.

Bijwerkingen

 • Grotere stukken gruis kunnen zorgen voor pijnlijke krampen vanuit de zij, met pijn die uitstraalt naar de onderbuik. Dit noemen we ‘koliekpijn’. U krijgt hier pijnstillers voor.
 • U kunt in het begin wat bloed in uw urine krijgen. Dat komt doordat het weefsel een beetje beschadigd is geraakt tijdens het vergruizen. Dat kan geen kwaad en gaat na een paar dagen weer over.
 • Door de schokgolven kan uw huid licht beschadigen. Dit ziet eruit als een schaafwond en voelt ook zo. Binnen enkele dagen geneest de wond.
 • U kunt na de behandeling lichte koorts krijgen.

Wanneer moet u een arts waarschuwen?

Als u na de ingreep last krijgt van onderstaande klachten, adviseren wij u contact op te nemen:

 • U heeft veel pijn, waartegen de medicijnen die u van ons kreeg, niet werken.
 • U heeft koorts boven de 38,5℃.

Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. ‘s Nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Controle

Twee tot drie weken na de behandeling heeft u een controle afspraak in het ziekenhuis. We maken dan een röntgenfoto van uw buik. Daarop kunnen we zien of de nierstenen helemaal weg zijn. Vooral bij grotere nierstenen komt het voor dat we de steen niet volledig hebben vergruisd. Er is dan nóg een behandeling nodig.

Bent u verhinderd?

Kunt u door onvoorziene omstandigheden niet op tijd zijn voor de behandeling? Meld u dan zo snel mogelijk af bij de polikliniek Urologie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Meer weten

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen over de ingreep? Of heeft u vragen over uw eigen medische situatie? Bel dan met uw uroloog. U bereikt de polikliniek Urologie via telefoonnummer 088 979 41 44.

Heeft u problemen die spoed hebben, buiten kantooruren? Bel dan de Spoedeisende Hulp (SEH) in HMC Westeinde:

SEH HMC Westeinde        088 979 23 80

Behandeling van nierstenen Niersteenvergruizing

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis