Behandeling van kanker 

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op het type kanker dat u heeft en uw persoonlijke situatie.

Afspraak en contact

088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Cijfers

Aantal patiënten per jaar (2016):
384 borstkanker
266 darmkanker
285 hersenkanker (waarvan 110 glioom)

Meer over behandeling van kanker

mammapoli 780

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op het type kanker dat u heeft en uw persoonlijke situatie.

Behandelplan

Onze specialist bespreekt het behandelplan met u en geeft u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of kunt u aanpassingen voorstellen. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig. 

Meest voorkomende behandelingen


Operatie

De chirurg haalt de tumor uit uw lichaam. De operaties bij verschillende vormen van kanker vinden plaats in HMC Antoniushove.

Bestraling

Een behandeling met straling (radiotherapie) die de tumorcellen beschadigt zodat deze cellen zich niet meer kunnen delen en afsterven.

Chemotherapie

Een behandeling met medicijnen (cytostatica) die de celdeling remmen en de tumorcellen doden.

Doelgerichte (targeted) therapie

Een behandeling met medicijnen die de groei en deling van kankercellen blokkeren. Vaak geven we deze behandeling in combinatie met chemotherapie.

Immunotherapie

Een behandeling waarbij het natuurlijke afweerweersysteem van het lichaam wordt versterkt en gemanipuleerd om kanker te bestrijden. Vaak geven we deze behandeling in combinatie met chemotherapie.

(Anti-)hormoontherapie

Een behandeling met bepaalde lichaamshormonen die de celdeling van de tumorcellen remt.

Overige behandelingen

Naast de behandelingen die gericht zijn op genezing, zijn er ook behandelingen die gericht zijn op:

  • het bereiken van een beter eindresultaat
  • het remmen van de ziekte
  • het verminderen van de klachten

Of en wanneer we deze behandelingen geven, hangt af van het ziektebeeld.

Adjuvante behandeling

Deze behandeling geven we na een andere behandeling om een beter eindresultaat te bereiken. Zo kan bijvoorbeeld na een operatie een behandeling met straling (radiotherapie) en/of chemotherapie volgen om eventuele niet-waarneembare uitzaaiingen te bestrijden.

Neo-adjuvante behandeling

Deze behandeling geven we vóór een andere behandeling om een beter eindresultaat te bereiken. Zo kan bijvoorbeeld voor een operatie een behandeling met straling (radiotherapie) plaatsvinden om de tumor te verkleinen.

Palliatieve behandeling

Deze behandeling is gericht op het remmen van de groei van de tumor en/of het verminderen van klachten wanneer de kanker niet meer te genezen is.

Nazorg

Na afloop van de behandeling stellen wij een nazorgplan op. Hierin staan onder andere de controle-afspraken. De aard en de frequentie van nacontroles is afhankelijk van het type kanker en het type nabehandeling. Als het nodig is, doen we aanvullend onderzoek bij de controles.

Ondersteuning en begeleiding

Zowel tijdens als na afronding van de behandeling kunnen verschillende zorgverleners ondersteuning bieden, zoals een psycholoog, geestelijk verzorger, diëtist, fysiotherapeut of bedrijfsarts. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u tijdens de behandeling en de nazorg terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld.

Look Good Feel Better

Naast behandeling en emotionele ondersteuning bij kanker hebben we ook voor tips en adviezen over uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker. Daarom organiseren we regelmatig de Look Good Feel Better workshops in HMC Antoniushove. Tijdens de workshops krijgen maximaal 12 deelnemers in een ontspannen sfeer professionele adviezen over huid- en haarverzorging. De workshops zijn mede mogelijk dankzij een schenking van The American  Women’s Club of The Hague (AWC) die al meer dan 10 jaar een grote bijdrage levert aan bewustwording, wetenschappelijk onderzoek en steun voor borstkankerpatiënten.

Gerelateerde behandeling(en)

Aanvullende zorg

Behandeling van kanker

Waarom HMC?

  • Snel terecht en snel duidelijkheid
  • Persoonlijk behandelplan
  • Nieuwste behandeling en medicijnen
  • Alle behandelingen op 1 locatie
  • Een vast aanspreekpunt
  • Workshops uiterlijke verzorging bij kanker
  • Inloopochtenden