Behandeling van hydrocefalus met drain

Uw arts heeft met u afgesproken dat er een drain in uw hoofd zal worden ingebracht om hersenvocht af te voeren. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Op deze webpagina vindt u informatie over de ingreep en de nazorg.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

HMC Bronovo 088 979 44 26
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

Locatie

Cijfers

HMC is sinds 2015 landelijk expertisecentrum voor gliomen

Over behandeling van hydrocefalus met drain

Uw arts heeft met u afgesproken dat er een drain in uw hoofd zal worden ingebracht om hersenvocht af te voeren. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Op deze webpagina vindt u informatie over de ingreep en de nazorg.

Wat is hydrocefalus?

Mensen met hydrocefalus hebben te veel hersenvocht in hun hoofd. Dit hersenvocht is aanwezig bij alle mensen. Normaal wordt het hersenvocht afgevoerd, maar soms komt het voor dat de doorstroming van het hersenvocht wordt belemmerd of dat het hersenvocht niet goed wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit kan spontaan zijn of een gevolg zijn van een andere aandoening. Het teveel aan vocht drukt dan tegen het omliggende hersenweefsel en verhoogt de druk in de schedel. Hierdoor ontstaan er klachten zoals verwardheid of suf worden, problemen met lopen, wazig zien of hoofdpijn en braken. Soms worden drains gebruikt voor de behandeling van normale-druk hydrocefalus (NPH) en bij idiopathische intracraniële hypertensie (IIH) .

Behandeling met een drain

Om de klachten te voorkomen of te verhelpen, kan met een operatie een slangetje worden ingebracht om het hersenvocht af te leiden. Dit slangetje heet een ventriculo-peritoneale drain (vp-drain). De drain wordt door een gaatje in de schedel in de hersenkamer geplaatst en wordt onderhuids tot in de buikholte gelegd. Het hersenvocht wordt daar door het buikvlies opgenomen. Het inbrengen van een drain neemt niet de oorzaak van hydrocefalus weg.

Voorbereiding op de operatie

Preoperatief spreekuur

Voor de operatie gaat u eerst naar het preoperatieve spreekuur (POS). De afspraak met de anesthesioloog van het preoperatieve spreekuur wordt zo snel mogelijk gepland. Soms kunt u direct na uw gesprek met de neurochirurg naar dit spreekuur.

Tijdens het spreekuur neemt de anesthesioloog uw medische voorgeschiedenis en medicijngebruik met u door. Ook vindt er een kort lichamelijk onderzoek plaats. Indien nodig wordt er verder onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek, een ‘ecg’ (hartfilmpje) of een borstfoto. Mogelijk wordt u hiervoor verwezen naar een andere specialist. De anesthesioloog informeert u over de verschillende anesthesiemogelijkheden.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, bespreekt de neurochirurg met u hoeveel dagen voor de operatie u moet stoppen met deze medicijnen. Vermeld dit altijd ruimschoots voor de operatie.

Nuchter

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn na middernacht. Dit betekent dat u vanaf dat moment niets meer mag eten en drinken. Bepaalde medicatie mag u in overleg met de verpleegkundige innemen.

De opname

U wordt voor deze ingreep ongeveer 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Op de opnamedag heeft u een gesprek met de verpleegkundige en de zaalarts. Samen met de verpleegkundige neemt u de informatie over de voorbereiding op de operatie door en kunt u nog vragen stellen. U krijgt een polsbandje met uw naam, geboortedatum en afdeling.

Uw voedingsvoorkeuren bespreekt u met de voedingsassistente.

De exacte tijd van de operatie is niet precies te zeggen. Operaties kunnen langer duren dan verwacht en soms moet u wachten, omdat er een spoedoperatie tussendoor komt.

De operatie

U wordt door de verpleegkundige van de afdeling naar de voorbereidingskamer van het operatiecomplex gebracht. Daar wordt u ontvangen door een operatieassistente. Er worden voor de operatie nog enkele controlevragen gesteld. Vervolgens start de narcose. Er wordt een infuus geplaatst en uw haar wordt op de plek van de incisie minimaal geschoren.

Wanneer u onder narcose bent en alle voorbereidingen genomen zijn, begint de operatie. De neurochirurg maakt een snee in de huid aan de zijkant van het hoofd waardoor het schedelbot zichtbaar wordt. Met een boor wordt een gaatje gemaakt in de schedel. Door dit gaatje wordt de drain in de hersenkamer gebracht. Achter het oor, onder de huid, wordt via een tweede snee een pompje geplaatst, dat wordt verbonden met de drain. Het pompje regelt bij welke hersendruk het teveel aan hersenvocht wordt afgevoerd.

Vanaf het pompje wordt de drain onderhuids opgeschoven door een buis. De buis wordt onder de huid achter het oor ingebracht en naar de navel toegeschoven. Naast de navel wordt een kleine snee in de huid gemaakt. Door de buis kan de drain worden opgeschoven tot aan de snee in de buikwand. Soms is het nodig enkele extra sneetjes in de huid te maken, zodat de buis goed doorgeschoven kan worden. De buis wordt verwijderd en via de snee in de buik wordt de drain ingebracht in de buikholte (tussen de darmen). Daarna wordt de wond gehecht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.

Het verblijf op de afdeling

Na de operatie controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, pols, zuurstofgehalte, ademhaling en temperatuur. We verrichten neurologische controles, waarbij we kijken naar kracht, bewustzijn en de grootte van de pupillen. Daarnaast controleren we de wonden en houden we uw pijnscore bij.

U kunt na de operatie mogelijk pijn hebben bij de wond in uw hoofd en in uw buik. De plaats waar de buis is ingebracht, kan beurs aanvoelen. U krijgt hiervoor pijnstillers. Het effect van de drain wordt bevorderd door een vlotte stoelgang. Hiervoor krijgt u laxeermiddelen voorgeschreven.

Na de operatie krijgt u 24 uur antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. U mag voorzichtig starten met eten en drinken. Afhankelijk van de klachten mag u meer bewegen, zo nodig onder begeleiding van een verpleegkundige en fysiotherapeut. Na 3 dagen mag u voorzichtig uw haren wassen. Dep uw haren rond de wond voorzichtig droog met een handdoek.

Dagelijks komt de zaalarts bij u langs. De zaalarts bekijkt de wond en bespreekt hoe het met u gaat. De arts en de verpleegkundige overleggen met u wanneer u weer naar huis kunt.

Na de operatie

Na de operatie ziet u de drain niet zitten. U kunt de drain eventueel wel voelen onder de huid. Het litteken op het hoofd zit onder het haar, dus is later niet meer zichtbaar. Het litteken achter het oor wordt gedeeltelijk bedekt door het oor. Het litteken in de buik is een sneetje van ongeveer 5 à 10 cm.

Complicaties

Het kan voorkomen dat zich na de operatie een complicatie voordoet, zoals een bloeding in de hersenen, een onderhuidse bloeding of een infectie van de wond. Soms raakt het slangetje los, komt er een lus in of vergroeit het slangetje in het littekenweefsel. Dan is opnieuw opereren nodig. Complicaties die zelden voorkomen, zijn beschadiging van hersenweefsel en beschadiging van een darm (darmperforatie). Zeer zelden komt het voor dat het lichaam het materiaal van de vp-drain afstoot. De neurochirurg bespreekt deze risico’s met u voor de operatie.

Controle

Na ongeveer 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts. Uw arts bespreekt met u wanneer in uw geval gebeurt. U komt na de operatie voor controle op de polikliniek bij uw behandelend arts.

Thuis

U krijgt bij uw ontslag adviezen mee voor thuis. De eerste weken moet uw lichaam een nieuwe balans vinden, nu het vocht via de drain wordt afgevoerd. De klachten verdwijnen vaak niet direct. De eerste 3 weken moet u voorzichtig zijn met bukken en met het tillen van zware voorwerpen. Na 4 weken kunt u vaak bijna alles weer doen. Of u mag autorijden, hangt af van het advies dat u krijgt van uw behandelend arts en de regels die uw verzekering heeft.

Contact

Als u thuis klachten krijgt, zoals hoofdpijn, duizeligheid, koorts, of wanneer er vocht of pus uit de wond komt, dan moet u contact opnemen met HMC:

Tijdens kantoortijden (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur)
Poli neurochirurgie, telefoonnummer 088 979 43 65

Buiten kantoortijden
Afdeling Neurochirurgie, telefoonnummer 088 979 21 67

Behandeling van hydrocefalus met drain

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis