Behandeling van een skiduim

U heeft last van een zogenoemde skiduim. Deze pagina geeft informatie over deze aandoening en de behandeling hiervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling van een skiduim

U heeft last van een zogenoemde skiduim. Deze pagina geeft informatie over deze aandoening en de behandeling hiervan.

Wat is een skiduim?

De bandjes die de binnenkant van de duim stabiliseren, kunnen door een ongeval uitgescheurd zijn. Dit komt vaak voor bij skiën, omdat daarbij de band van de skistok achter de duim kan blijven haken.
Het bandje kan gedeeltelijk of geheel scheuren. Ook kan een botfragment eraf gescheurd zijn. Sommige mensen hebben last van een chronische skiduim door herhaaldelijke overbelasting.

Wat zijn de klachten?

Bewegen van de duim kan pijn doen. De duim kan ook instabiel zijn, waardoor u de duim niet goed kunt gebruiken.

Aanvullend onderzoek

Voor het stellen van de diagnose is lichamelijk onderzoek het belangrijkste. Soms is het nodig om de duim te verdoven om de stabiliteit beter te kunnen testen. Een röntgenfoto kan duidelijk maken of er ook een botbreuk aanwezig is.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit een spalkbehandeling of uit een operatie. De keuze is afhankelijk van de mate waarin de stabiliserende banden zijn uitgescheurd. Een operatie komt aan de orde als er onvoldoende herstel te verwachten is van alleen een spalk.

Spalkbehandeling

Met behulp van een spalk kunnen we uw gewricht langdurig ontlasten, zodat de bandjes geleidelijk kunnen genezen. De spalk wordt op de gipskamer gemaakt en zal vier tot zes weken blijven zitten. Tussentijds wordt de spalk een keer gewisseld. Dit gebeurt omdat door afname van de zwelling de spalk los kan komen te zitten. Afhankelijk van de genezing van de bandjes wordt ook nog een afneembare spalk gebruikt.

Operatie

De operatie kan bestaan uit het direct herstellen van de stabiliserende bandjes. Soms is hier tijdelijk een stalen pennetje bij nodig. Dit geeft het gewricht extra steun, zodat de stabiliserende banden kunnen genezen. Het pennetje wordt dan na zes weken weer verwijderd met lokale verdoving.

Heeft u last van chronisch bandletsel en kunnen de stabiliserende banden niet voldoende worden hersteld? Dan maakt de plastisch chirurg gebruik van een stukje pees van de buigzijde van de pols om het duimgewricht te stabiliseren. Is er sprake van slijtage in het gewricht? Dan is de beste optie om het gewricht vast te zetten.

Voorbereiding op de operatie

 • De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.
 • Na het consult bij de plastisch chirurg maakt de opnameplanner de afspraak voor de operatie met u. U krijgt ook een afspraak bij de anesthesist om de details te bespreken van de narcose of lokale verdoving van de arm.
 • Meldt het de plastisch chirurg en de anesthesist wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • U wordt opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan op twee manieren plaatsvinden:

 • onder algehele narcose;
 • onder verdoving via een regionaal blok door middel van een injectie in de hals of oksel.

De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dat wil zeggen dat het bloed wordt weggemasseerd uit de arm. Met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied “bloedleeg” gehouden. Aan het eind van de ingreep wordt de band weer verwijderd. Het bloed kan dan weer doorstromen.

U wordt op de dag van de operatie opgenomen en kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie zelf duurt ongeveer een uur.

Na de operatie

Na de operatie wordt er een drukverband of spalk om de arm aangelegd.
U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is vaak prettig om uw arm op een kussen te leggen.

U krijgt een mitella om de arm rust te geven. Het is verstandig de mitella de eerste vijf dagen te dragen. Het is wel belangrijk dat u regelmatig uw schouder en vingers beweegt! Als u een operatie heeft gehad met verdoving van de arm, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen. U krijgt instructies over de verzorging en het gebruik van de hand na de operatie.

Nazorg

Na de operatie is de wond gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op. Is de wond gesloten met niet-oplosbare hechtingen? Dan worden deze na 12 tot 14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie. U krijgt ook afspraken voor de Gipskamer om uw spalk/gips te vervangen.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie voorkomen. Wanneer u rookt, is de kans op complicaties groter. Het risico neemt dan ook toe dat de operatie onvoldoende effect heeft.

Neem contact op met de polikliniek wanneer het verband bloederig wordt.
Is de wond rood, gezwollen en pijnlijk, eventueel in combinatie met koorts? Dan heeft u een wondinfectie. Neem bij deze klachten ook contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Behandeling van een skiduim

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis