Behandeling van een mucoïd cyste. Zwelling in het topje van de vinger

U heeft een zogenoemde mucoïd cyste. Op deze webpagina leest u hoe we u hiervoor kunnen behandelen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Behandeling van een mucoïd cyste. Zwelling in het topje van de vinger

U heeft een zogenoemde mucoïd cyste. Op deze webpagina leest u hoe we u hiervoor kunnen behandelen.

Wat is een mucoïd cyste?

Een mucoïd cyste is een goedaardige zwelling, gevuld met een geleiachtige substantie (gewrichtsvocht). De cyste komt vanuit het gewricht in het topje van de vinger. De zwelling zit vaak ter hoogte van het gewricht of tegen de nagel aan. De cyste wordt meestal veroorzaakt door slijtage van het gewricht in het topje van de vinger.

Wat zijn de klachten?

Klachten kunnen variëren van een zwelling, een richel in de nagel, ontsteking van de cyste of pijn in het onderliggend gewricht.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek is zelden nodig. Soms kan er een röntgenfoto gemaakt worden om eventuele artrose (slijtage) in beeld te brengen.

Behandeling

In sommige gevallen, als mensen geen last van de zwelling hebben, hoeft niet geopereerd te worden. Als u last heeft van de zwelling, is het het beste om de zwelling weg te laten halen door middel van een kleine operatie.

Het leegprikken van de cyste wordt niet geadviseerd, omdat dit tot ontsteking van het gewricht kan leiden.

Voorbereiding thuis voor de operatie:

  • Regel vervoer naar huis voor na de operatie, omdat u uw hand niet goed kunt gebruiken. U mag niet autorijden zolang het drukverband om uw vinger zit.
  • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren? Dan moet u dit melden aan de plastisch chirurg.

Operatie

De operatie vindt plaats op de poliklinische operatie kamers. De gehele vinger wordt verdoofd. De operatie duurt 20-30 minuten. De cyste wordt weggenomen tot aan het gewricht en eventuele onregelmatigheden aan het gewricht worden ook verwijderd. Hierdoor is de kans minimaal dat de zwelling weer terugkeert. De wond wordt hierna gehecht met niet-oplosbare hechtingen.

Herstel

Na de operatie krijgt u een drukverbandje voor een aantal dagen. Dit kunt u er zelf afhalen. Vervolgens kunt u een pleister plakken. De hechtingen worden na 10-14 dagen poliklinisch verwijderd.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie optreden, maar komen gelukkig niet vaak voor. De belangrijkste complicaties bij deze ingreep zijn wondinfectie, stijfheid van het gewricht en het weer terugkomen van de cyste.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80

Behandeling van een mucoïd cyste. Zwelling in het topje van de vinger

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis