Behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN)

Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN) kan uitgroeien tot anuskanker. Wij kunnen u waar nodig behandelen.

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten bij Dermatologie

Over behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN)

U heeft besloten om u te laten behandelen aan Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN). Hieronder leest u wat AIN is en hoe de behandeling gaat.

Wat is AIN?

Bij AIN zijn er onrustige cellen in het slijmvlies in en rond de anus. Deze onrustige cellen kunnen uitgroeien tot anuskanker. Daarom behandelen we AIN als een voorstadium van anuskanker. Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt AIN. Dit is hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Vooral mannen met HIV die seks hebben met mannen lijken een hoger risico te hebben op AIN en anuskanker.

Over het algemeen merkt u niet dat u AIN heeft. AIN geeft bijvoorbeeld geen klachten.

Graderingen

Er zijn drie graderingen van AIN:

 • AIN 1 (LSIL: Laaggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie)
  Alleen in het slijmvlies aan de oppervlakte zitten afwijkende cellen.
 • AIN 2 (HSIL: Hooggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie)
  De afwijkende cellen zitten dieper in het slijmvlies.
 • AIN 3 (HSIL: Hooggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie)
  De afwijkende cellen zitten in het hele slijmvlies in en rond de anus.

LSIL (AIN 1) wordt gezien als een onschuldige afwijking. Deze afwijking kan vanzelf verdwijnen. Ze hoeft niet behandeld te worden. HSIL (AIN 2 en 3) behandelen we wel als u dat wilt.

Uw situatie

Bij u is er AIN 2 of 3 gevonden. Dit betekent niet dat u anuskanker heeft of zult krijgen. Slechts een minderheid van de patiënten met AIN 2 of 3 krijgt anuskanker.

We kunnen u op verschillende manieren behandelen voor AIN 2 of 3. De keuze voor de behandeling hangt af van de plek waar de afwijkende cellen zitten. Wij zullen in deze informatie vanaf nu in plaats van AIN 2 of 3 de term HSIL gebruiken.

Behandeling

HSIL kan zitten aan de binnenkant of aan de buitenkant van de anus. Het kan ook zijn dat HSIL aan de binnenkant én aan de buitenkant van de anus zit. Hieronder leggen we u uit wat dit betekent voor uw behandeling.

Behandeling van HSIL aan de binnenkant van de anus

Voorbereiding

Om de behandeling goed te kunnen doen, vragen we u om 24 uur voor de behandeling:

 • geen anale seks te hebben
 • niet anaal te spoelen
 • geen voorwerpen in de anus te brengen
 • niet gekruid te eten

U hoeft niet te stoppen met bloedverdunnende medicijnen.

Waar gebeurt de behandeling

De behandeling gebeurt op de polikliniek Gynaecologie in HMC Westeinde, in kamer 4. U kunt in de wachtkamer gaan zitten zonder u te melden bij de balie.

Vooronderzoek

Voor de behandeling begint, voert de behandelaar de volgende stappen uit:

 1. De behandelaar doet een ‘rectaal toucher’. Daarbij voelt de behandelaar met een vinger aan de binnenkant van de anus. Zo kan hij/zij voelen waar de afwijkingen in het slijmvlies zitten.
 2. De behandelaar brengt azijnzuur aan op het slijmvlies. Dit is een kleurstof die de afwijkingen beter laat zien. Azijnzuur voelt koud, nat en soms een beetje branderig aan.
 3. De behandelaar brengt (meerdere keren) de proctoscoop in de anus. Dit is een kort metalen buisje met daarin een lampje. Met de proctoscoop kan de behandelaar de binnenkant van de anus bekijken. De behandelaar brengt zo de plek of plekken goed in beeld die behandeld moeten worden.

Elektrocoagulatie

Bij HSIL aan de binnenkant branden we de afwijkingen in het slijmvlies weg. Dit noemen we elektrocoagulatie. Het wegbranden gebeurt met een soort balpen met een klein elektrisch bolletje.

Voor het wegbranden verdoven we de afwijking in het slijmvlies met een spuit. Het wegbranden doet geen pijn. U kunt wel een warm gevoel krijgen. Na het wegbranden komt er een oppervlakkige ‘brandwond’ op de plek waar de afwijking zat. Die geneest binnen 2 weken.

Hoe vaak

Soms gebeurt het wegbranden tijdens 1 afspraak, soms verspreiden we het over 2 afspraken. Dit hangt onder andere af van hoeveel plekken we moeten behandelen.

Behandelen we u verspreid over 2 afspraken? Dan zit er 12 weken tussen de eerste en de tweede behandeling. Heel soms moeten we u vaker dan 2x behandelen. Voor iedere behandeling doet u de voorbereiding die we hierboven beschreven.

Na de behandeling

 • Na het wegbranden kan de huid of het slijmvlies een beetje bloeden. Dit kan 1 tot enkele dagen duren. U krijgt absorberend verband. Dit zorgt ervoor dat het bloed niet op uw kleding komt.
 • U kunt nog enkele dagen bloed bij de ontlasting te zien. Ook kan er nog enkele dagen bloed zitten op het wc-papier. Dit is normaal. Neem wel contact op met ons als u veel bloed verliest.
 • Heeft u pijn na het wegbranden? Neem dan paracetamol. U mag maximaal 4 keer per dag 1-2 tabletten van 500 mg innemen. Gaat de pijn niet snel genoeg weg? Dan kan uw zorgverlener ook verzachtende crème en/of een pijnstillende lidocaïne zalf voorschrijven. Bel hiervoor met de polikliniek Dermatologie.
 • We adviseren u om de eerste week na de behandeling geen anaal contact te hebben. Pers in de eerste week ook niet als u op de wc zit. Probeer verder te zorgen voor zachte ontlasting. Wondjes genezen dan sneller. Veel drinken en vezelrijk eten helpen om de ontlasting zacht te houden. Er zitten bijvoorbeeld veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit.
 • Heeft u langer dan 1 week las van bloedverlies of andere klachten aan de anus? Wacht dan met anaal contact tot de klachten over zijn. Neem ook contact op met de polikliniek Dermatologie. Verder kunt u gewoon blijven doen wat u normaal ook doet. Bel met uw zorgverlener op de polikliniek Dermatologie als u hier nog vragen over heeft.

Behandeling van HSIL aan de buitenkant van de anus

Zit de HSIL aan de buitenkant van de anus? Dan behandelt u deze zelf met imiquimod crème. Dit is een crème die het immuunsysteem activeert. De afwijkingen verdwijnen daardoor. U gebruikt de crème 16 weken. Mogelijke bijwerkingen van deze crème zijn plaatselijke irritatie van de huid, moe zijn en griepachtige klachten.

Behandeling van HSIL aan de binnenkant en de buitenkant van de anus

Zit de HSIL aan de binnenkant en aan de buitenkant van de anus? Dan krijgt u allebei de behandelingen die we hierboven uitleggen.

Alternatieven

Uw behandelaar kan ook kiezen voor een andere behandeling. Of dit gebeurt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Andere behandelingen zijn bijvoorbeeld:

 • Bevriezen van de afwijkende plekken. Deze behandeling gebeurt in het ziekenhuis.
 • Behandeling met 5-fluorouracil crème (Efudix). Dit is een crème die afwijkende cellen kapot maakt. Hier komen dan weer gezonde cellen voor in de plaats. Deze behandeling doet u zelf thuis.
 • Behandeling met sterk verzadigd trichloorazijnzuur (TCA). Met dit zuur beschadigt u afwijkende cellen. Deze behandeling gebeurt in het ziekenhuis.

Controle

U blijft altijd onder controle bij ons, ook als uw behandeling goed is gegaan. We houden zo in de gaten of de AIN terugkomt. U krijgt een half jaar na de behandeling een eerste controle afspraak in het ziekenhuis.

Afspraak maken of verzetten

Voor het maken of verzetten van een afspraak, belt u naar de polikliniek Dermatologie. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 44 03.

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Dermatologie. Doe dit uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. Meldt u een afspraak niet of te laat af? Dan moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan met de verpleegkundig specialist op de polikliniek Interne Geneeskunde via telefoonnummer 088 979 43 07. U kunt ook bellen met de verpleegkundig specialist op de polikliniek Dermatologie, via telefoonnummer 088 979 44 03. U kunt uw vraag verder stellen via ons patiëntenportaal mijnHMC.

Bron: Deze tekst is gebaseerd op de folder Behandeling van Anale Intra-epitheliale Neoplasie (AIN) van het AMC.

Behandeling van anale intra-epitheliale neoplasie (AIN)

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker