Over behandeling na schildklieroperatie met radioactief jodium-131
U bent door uw arts doorverwezen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde voor een behandeling met radioactief jodium-131, na de schildklieroperatie die u heeft ondergaan. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.
Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal dagen van deze opname is afhankelijk van de hoeveelheid jodium die u krijgt toegediend en van de snelheid waarmee u de straling kwijtraakt.
Uw afspraak in HMC Westeinde
Naam: ______________________________________
Datum en tijd: ______________________________________
U wordt verwacht bij de balie op de 6e etage, afdeling C6B
Voorbereiding
☐ Licht ontbijt | ||
☐ Medicijnen | Stoppen vanaf: | Herstarten op: |
............................................. | ............................................. | ............................................. |
............................................. | ............................................. | ............................................. |
☐ Jodiumbeperkt dieet | Stoppen vanaf: | Herstarten op: |
............................................. | ............................................. | ............................................. |
☐ Voorafgaand bloed laten prikken op de begane grond.
De behandeling
De behandeling bestaat uit het innemen van een capsule met radioactief jodium. Het toegediende radioactieve jodium wordt door de achtergebleven schildkliercellen opgenomen. Door de straling worden de schildkliercellen opgeruimd. Het deel van het radioactieve jodium dat niet wordt opgenomen in de achtergebleven schildkliercellen, verlaat in de eerste twee à drie dagen na de behandeling het lichaam, voornamelijk via de urine. Ook verlaat een kleine hoeveelheid radioactief jodium het lichaam via speeksel, zweet en ontlasting.
Waarom een opname?
De overheid hanteert strenge normen voor het omgaan met radioactieve stoffen. Door u in het ziekenhuis op te nemen, wordt voorkomen dat mensen in uw directe omgeving onnodig aan straling worden blootgesteld.
Metingen
De hoeveelheid straling in het lichaam wordt gedurende de opname dagelijks gemeten. Wanneer het stralingsniveau onder een wettelijk vastgestelde norm komt, mag u weer naar huis. Het moment van ontslag is voorafgaand aan de behandeling nooit exact bekend. Meestal is dit na één tot drie dagen.
Voorbereiding thuis
Medicijngebruik
Zoals afgesproken met uw behandelend arts of nucleair geneeskundige, stopt u enkele weken voor uw opname met het gebruik van uw schildkliermedicijn, tenzij nadrukkelijk is afgesproken dat u het medicijn kunt doorgebruiken. In dat geval krijgt u in de twee voorafgaande dagen twee injecties. Hiervoor zijn dan aparte afspraken gemaakt.
Eventuele andere medicijnen die u gebruikt, kunt u wel gewoon innemen, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Neem voldoende medicijnen mee voor de dagen dat u wordt opgenomen. Neemt u ook uw eigen schildkliermedicijnen (Levothyroxine of Thyrax®) mee. De arts bespreekt met u wanneer u (weer) kunt beginnen met het innemen van het schildkliermedicijn. Dit is meestal de dag na inname van de jodiumcapsule.
Jodiumbeperkt dieet
Enkele dagen voorafgaand aan de toediening van de capsule met radioactief jodium volgt u het jodiumbeperkt dieet. Door het volgen van dit dieet wordt tijdens de behandeling een optimale opname van het radioactief jodium in de achtergebleven schildkliercellen bereikt. Dit geeft de grootste kans op een succesvolle behandeling.
Jodium zit in veel producten die u dagelijks eet en drinkt. Ook kan jodium via de huid in het lichaam komen. In de aparte bijlage staat het dieet uitgebreid beschreven. Lees dit goed en op tijd door.
Wat neemt u mee?
- Neem voldoende medicijnen mee voor een aantal dagen ziekenhuisopname (zie ook Voorbereiding thuis)
- Gebruikt u antistolling via de trombosedienst? Zorg er dan voor dat u de dosering voor één week bij zich heeft. Tijdens de opname kunt u namelijk niet geprikt worden in verband met besmettingsgevaar
- Neem zuurtjes of kauwgom mee. Deze zorgen ervoor dat opgenomen jodium in de speekselklieren sneller wordt uitgescheiden
- Neem, als u dat wenst, iets lekkers mee voor tussendoor. Tussen de maaltijden door kunt eten en drinken wat u gewend bent. U mag vanaf het moment van uw behandeling niet van uw kamer af
- Zorg voor voldoende afleiding, bijvoorbeeld een boek, tijdschrift of laptop
- Toiletbenodigdheden
- Gemakkelijk zittende kleding
- Plastic slippers voor het douchen vanwege de gladheid van de douchevloer
De dag van opname
Ontbijt
U mag op de dag van de opname een licht ontbijt gebruiken, dat bestaat uit een beschuitje met zoet beleg (jam, vruchtenhagelslag, honing of suiker). Drinken is toegestaan. Uw medicijnen kunt u gewoon innemen, met uitzondering van de schildkliermedicijnen.
Melden
Op de dag van uw opname laat u (indien dit vooraf is afgesproken) bloed prikken. Dit gebeurt voordat u naar de afdeling gaat en vindt plaats op de begane grond (blauw 0). Hierna meldt u zich bij de balie op de zesde etage, afdeling C6B, lifthal rood. Hier wordt u verder begeleid naar uw kamer op de afdeling.
Innemen van de capsule
Op uw kamer op de afdeling krijgt u het radioactieve jodium in de vorm van een smaakloze capsule. U slikt deze capsule door met water.
Vanaf dit moment mag u uw kamer niet meer verlaten.
Waarschuw bij misselijkheid direct de verpleegkundige.
Een uur na de inname van de capsule mag u weer eten. Ook is het dan belangrijk dat u veel water drinkt, zodat het radioactieve jodium dat niet wordt opgenomen, via de urine wordt afgevoerd.
Uw verblijf in het ziekenhuis
Tijdens uw verblijf krijgt u een eigen kamer, waar u gedurende de opname niet vanaf mag. Op deze kamer is een toilet en douche aanwezig. Deze kamer is speciaal afgeschermd zodat personeel en andere patiënten geen onnodige straling ontvangen. Roken is op deze kamer verboden, zoals in het gehele ziekenhuis.
Het is de bedoeling dat u zich tijdens de opname zoveel mogelijk zelf verzorgt. Ook wordt uw kamer tijdens uw verblijf niet schoongemaakt.
De verpleegkundigen zijn wel op de afdeling aanwezig, maar beperken zoveel mogelijk nauw contact met u, om zo weinig mogelijk straling op te lopen. U kunt ze natuurlijk wel altijd bereiken via het verpleegkundig oproepsysteem.
Op de kamer is een telefoon, televisie en een koelkast aanwezig. Ook heeft de kamer wifi.
Toilet en douche
Iedere patiënt moet zittend plassen, ook de heren. Dit is om besmetting van de toiletruimte te voorkomen. Gebruik toiletpapier.
Het toilet dient met gesloten deksel doorgespoeld te worden om spatten te voorkomen.
Na gebruik van het toilet moet u uw handen goed wassen.
Mocht er toch met de urine een ongelukje gebeuren, ruim dit dan zo goed mogelijk op met droog toiletpapier.
In de douche is het streng verboden te plassen.
Kleding
U mag uw eigen kleding dragen en hoeft niet in pyjama rond te lopen. Wanneer u na ontslag uw kamer verlaat, moet u andere kleding aandoen dan de kleding die u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis droeg. U moet dus een extra set kleding meenemen. De door u gedragen kleding neemt u mee naar huis en wast u thuis direct in de wasmachine.
Voeding
U krijgt de normale dagelijkse voeding. U moet dagelijks zoveel mogelijk drinken.
Eten en drinken worden in de tussensluis op een tafeltje gezet en na gebruik weer opgehaald.
Etensresten gooit u weg in de afvalbak op de kamer.
Bezoekregeling
Gedurende de opname is het ontvangen van bezoek niet toegestaan.
Naar huis
Dagelijks wordt op de afdeling gemeten hoeveel straling er nog in uw lichaam zit. Wanneer de hoeveelheid straling genoeg is gedaald, mag u naar huis. Als u naar huis mag, dient u zich wel aan de voorgeschreven leefregels te houden. Lees Leefregels na ontslag onder aan deze webpagina.
U gaat direct vanaf uw kamer naar huis en mag niet op de afdeling rondwandelen.
Thuis mag u alles weer doen met inachtneming van de gedragsregels. Vergeet niet uw kleding direct te wassen.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u het secretariaat van Nucleaire Geneeskunde bellen. Het secretariaat is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag, van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 088 979 22 43.
Leefregels na ontslag
Algemeen
Hoe groter de afstand tot de stralingsbron, hoe minder straling een ander persoon opvangt. Daarom raden wij u aan zoveel mogelijk afstand te houden tot uw huisgenoten en bezoekers. In ieder geval meer dan één meter, maar bij langdurige aanwezigheid (dertig minuten of meer) liefst twee meter of meer.
Toilet
Het radioactief jodium dat niet door de schildklier wordt opgenomen, verlaat het lichaam via de urine. U kunt normaal op het toilet plassen. Om besmetting van de toiletruimte te voorkomen, moeten mannen zittend plassen. Na ieder toiletbezoek moet u uw handen goed wassen. Spoel na toiletgebruik tweemaal door met gesloten deksel.
Partner
Heeft u een partner? Dan raden wij u sterk aan apart te gaan slapen. Er moet minstens twee meter ruimte tussen u en uw partner zijn. Nog beter is het wanneer u in aparte kamers slaapt. Let erop dat de bedden in de twee kamers niet tegen dezelfde muur staan. Direct lichamelijk contact zoals knuffelen of seksueel contact moet beperkt worden tot maximaal dertig minuten per dag.
Kinderen
Kinderen tot en met 10 jaar zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Daarom moet u direct lichamelijk contact zoveel mogelijk beperken. Houd ook zo veel mogelijk afstand. Neem kinderen niet te lang op schoot. Laat ze zoveel mogelijk door uw huisgenoten verzorgen. U mag uw kinderen wel even knuffelen of een zoen geven.
Vervoer
Als u reist met het openbaar vervoer, mag u maximaal één uur in de buurt van dezelfde medereizigers zitten. Reist u met zijn tweeën in een auto, ga dan schuin achterin zitten. De rit mag niet langer duren dan twee uur. Duurt uw rit langer dan twee uur of bent u met meer dan twee personen in de auto? Overleg dit dan met de nucleair geneeskundige.
Openbare ruimtes
Openbare ruimtes waarbij u langer dan één uur naast dezelfde persoon zit, moet u zoveel mogelijk vermijden. Bijvoorbeeld als u een reis maakt, een bioscoop bezoekt of een vergadering bijwoont.
Werk
Na het ontslag uit het ziekenhuis hoeft u zich meestal niet ziek te melden op uw werk. In een enkel geval kan dat wel nodig zijn. Wij bespreken dit dan met u bij uw ontslag uit het ziekenhuis. Er is een uitzondering: als u werkt in het basisonderwijs of in de kinderopvang met kinderen tot en met 10 jaar.
In die gevallen moet u zich ziekmelden. U meldt zich dan net zo lang ziek als de periode van de leefregels.
Net als thuis moet u op het werk zoveel mogelijk afstand bewaren tot collega’s en andere mensen.
Zwangerschap
Een behandeling met radioactief jodium mag niet gegeven worden tijdens de zwangerschap. Wij raden het af om binnen vier maanden na de therapie zwanger te worden of, als u man bent, een zwangerschap te verwekken. Seksueel contact tijdens deze periode is geen bezwaar.
Borstvoeding
U moet stoppen met borstvoeding geven vóór de behandeling. Maar ook na het ontslag uit het ziekenhuis mag u niet verder gaan met het geven van borstvoeding.
Ziekenhuisopname tijdens de periode met leefregels
Als u in de periode waarin u zich aan de leefregels moet houden, wordt opgenomen in een ziekenhuis, dan moet u dit melden aan de stralingsdeskundige van dat ziekenhuis.
Vliegen kort na ontslag
Bent u van plan kort na uw ontslag uit het ziekenhuis een (lange) vliegreis te maken? Dan moet u dat tijdens de poliklinische afspraak aangeven. De nucleair geneeskundige zal u dan bij uw ontslag een douaneverklaring (de zogenaamde vliegbrief) meegeven. Hierin staat dat u een behandeling met radioactief jodium heeft ondergaan.