Behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen

Na behandeling voor borstkanker

Uw internist-oncoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor behandeling met bisfosfonaat zoledroninezuur. Dit medicijn is ook bekend onder de merknaam Zometa. Deze behandeling maakt de kans kleiner dat er uitzaaiingen ontstaan in de botten. Het medicijn maakt uw botten ook sterker.

Afspraak en contact

088 979 43 34
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

Cijfers

Aantal patiënten per jaar:

355 borstkanker
240 darmkanker
302 longkanker
94 melanoom
145 hoofd-halskanker
216 prostaatkanker
36 eierstokkanker

Over behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen. Na behandeling voor borstkanker

Uw internist-oncoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor behandeling met bisfosfonaat zoledroninezuur. Dit medicijn is ook bekend onder de merknaam Zometa. Deze behandeling maakt de kans kleiner dat er uitzaaiingen ontstaan in de botten. Het medicijn maakt uw botten ook sterker.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Uw lichaam vervangt voortdurend oud bot door nieuw bot. Zo blijven uw botten sterk en gezond. Hierbij zijn twee soorten cellen actief:

 • osteoblasten: cellen die bot aanmaken
 • osteoclasten: cellen die bot afbreken

Onder normale omstandigheden werken beide soorten cellen even hard. Het aanmaken en afbreken van bot is dan in balans. Als dit proces uit balans raakt, bestaat de kans dat uw botten zwakker worden. Dit heet botontkalking of osteoporose. Het risico is dan groter dat u botten breekt.

In de periode na de overgang (de postmenopauze) kan het proces tussen aanmaken en afbreken van bot uit evenwicht raken. De botafbraak is dan iets sterker dan de botopbouw. Uw botten worden daardoor een beetje zachter. Zij er nog borstankercellen in uw lichaam? Dan zijn deze zachtere botten een goede plek voor deze kankercellen om zich te nestelen. De kankercellen kunnen daar in de toekomst uitgroeien tot uitzaaiingen.

Werking van zoledroninezuur

Het medicijn zoledroninezuur remt de osteoclasten die het bot afbreken. Het medicijn draagt zo bij aan de balans tussen botopbouw en botaanmaak. Zoledroninezuur voorkomt botontkalking en maakt het bot steviger. Daardoor is het veel moeilijker voor eventuele kankercellen om zich in de botten te nestelen.

Zijn er kankercellen in uw lichaam? Dan remt zoledroninezuur ook de groei hiervan. Als kankercellen zich willen delen, vormen zij nieuwe bloedvaten. Die bloedvaten geven de kankercellen zuurstof en voedingsstoffen. Zoledroninezuur gaat de vorming van deze bloedvaten tegen. Daardoor kunnen de kankercellen zich niet ongeremd blijven delen.

Resultaat

Zoledroninezuur heeft dus op 2 manieren een positief effect op uw gezondheid:

 • Het medicijn maakt de kans kleiner op het ontstaan van uitzaaiingen in de botten. Daarmee maakt het medicijn de kans groter dat u helemaal geneest.
 • Het medicijn voorkomt het ontstaan van botontkalking. Het medicijn maakt bovendien de botten steviger als u toch last krijgt van botontkalking.

Toediening via infuus

We geven u 2 keer per jaar zoledroninezuur via een infuus (slangetje). De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Ze gebeurt op de dagbehandeling van de afdeling Oncologie/Hematologie. De behandeling met zoledrinezuur gaat minimaal 3 jaar door.

Mogelijke bijwerkingen

Vaak voorkomend

Gemiddeld 1 op de 10 mensen krijgt last van:

 • griepachtige klachten met koorts, koude rillingen, hoofdpijn, vermoeidheid, zwakte, slaperigheid, bot-, gewrichts- of spierpijn, spierkramp, spierstijfheid, misselijkheid en braken. Deze klachten kunt u vooral krijgen na de eerste en tweede toediening. Ze kunnen enkele dagen duren.
 • oogslijmvliesontsteking. Dit zorgt voor rood, jeukend en geïrriteerd oogwit.
 • minder goed werken van de nieren

Soms voorkomend

Gemiddeld 1 op de 100 mensen krijgt last van:

 • een ernstige ontsteking van het kaakbot
 • een onregelmatige hartslag
 • een allergische reactie

Maatregelen vóór de start van de behandeling

 • Bestaat er twijfel over de gezondheid van uw gebit en kaak? Laat uw tandarts dan uw gebit controleren. Hij kan beoordelen of uw gebit in goede staat is en of wij u veilig kunnen behandelen met zoledroninezuur.
 • Geef uw tandarts de brief die u van uw arts of verpleegkundig specialist heeft gekregen. Deze brief gaat over het gebruik van zoledroninezuur.

Maatregelen tijdens de behandeling

Zorg ervoor dat u voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt. Deze stoffen heeft u nodig tijdens uw behandeling met zoledroninezuur. De internist-oncoloog adviseert u om 4 keer per dag producten met veel calcium te eten. Dat zijn bijvoorbeeld zuivel of kaas. Krijgt u te weinig vitamine D of calcium binnen? Dan schrijft de arts u calcium- of vitamine D-tabletten voor.

Controles tijdens de behandeling

Gebitscontrole

Vóór iedere behandeling met zoledroninezuur vraagt uw arts of verpleegkundig specialist naar de toestand van uw gebit. Heeft u problemen met uw gebit? Bijvoorbeeld een ontstoken tand, een pijnlijke kies of een ontsteking van het tandvlees? Dan gaat de behandeling niet door. Ook als u binnenkort een grote tandheelkundige ingreep heeft, gaat de behandeling niet door. Bij gebitsproblemen is er namelijk een te groot risico dat u door zoledroninezuur een ernstige ontsteking krijgt van het kaakbot.

Bloedonderzoek

Vóór iedere behandeling met zoledroninezuur, nemen we bloed bij af. Dit doen we om te onderzoeken of uw nieren goed werken en of u voldoende calcium en vitamine D in uw bloed heeft.

Adviezen van uw arts

 • Begin 2 uur vóór de start van de behandeling met zoledroninezuur met het innemen van tabletten paracetamol. Neem 3 tot 4 keer per dag 1000 milligram paracetamol. Doe dit 3 dagen lang. Hiermee voorkomt u griepachtige klachten door de behandeling met zoledroninezuur.
 • Drink vóór en na de behandeling met zoledroninezuur 1 tot 2 glazen water.
 • Zorg dat u uw gebit goed verzorgt. Zo maakt u de kans kleiner dat u een ernstige ontsteking krijgt van het kaakbot. Poets uw tanden na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. Bezoek elk halfjaar uw tandarts of mondhygiënist.
 • Heeft u problemen met uw mond of gebit? Bijvoorbeeld loszittende kiezen of tanden, pijn of zwelling, of zweren in uw mond die niet genezen? Laat het weten aan uw arts, verpleegkundig specialist en tandarts.
 • Heeft u binnenkort een tandheelkundige ingreep? Laat uw tandarts dan van tevoren weten dat u een behandeling met zoledroninezuur krijgt.
 • Heeft u binnenkort een grote tandheelkundige ingreep? Bijvoorbeeld het weghalen van tanden of kiezen, het plaatsen van implantaten, een wortelkanaalbehandeling of een tandvleesoperatie? Vraag uw tandarts dan om preventief antibiotica voor te schrijven rond de ingreep. Met deze medicijnen voorkomt u een ernstige ontsteking van het kaakbot.
 • Laat uw tandarts weten dat u een behandeling met zoledroninezuur heeft gehad. Doe dit ook na de laatste behandeling. Vertel dit vóór elk bezoek aan de tandarts, tot 2 jaar na de laatste behandeling. Zoledroninezuur blijft namelijk nog lang in uw botten zitten.
 • Als u een kunstgebit draagt: zorg dat dit goed past.
 • Als u rookt: stop met roken. Roken maakt de kans groter op een ernstige ontsteking van het kaakbot.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan tijdens kantoortijden met uw verpleegkundig specialist via telefoonnummer 088 979 43 34.

Behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen. Na behandeling voor borstkanker

Kankerzorg (oncologie)
Waarom HMC?

 

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Een vast aanspreekpunt
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Alle behandelingen grotendeels op 1 locatie
 • Landelijk expertisecentrum gliomen