Behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen

Na behandeling voor borstkanker

Uw internist-oncoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor behandeling met bisfosfonaat zoledroninezuur, een medicijn dat ook bekend is onder de merknaam Zometa. Deze behandeling verkleint de kans op het ontstaan van uitzaaiingen in het bot en versterkt uw botten.

Afspraak en contact

088 979 43 34
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur

Cijfers

Aantal patiënten per jaar:

355 borstkanker
240 darmkanker
302 longkanker
94 melanoom
145 hoofd-halskanker
216 prostaatkanker
36 eierstokkanker

Over behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen. Na behandeling voor borstkanker

Uw internist-oncoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor behandeling met bisfosfonaat zoledroninezuur, een medicijn dat ook bekend is onder de merknaam Zometa. Deze behandeling verkleint de kans op het ontstaan van uitzaaiingen in het bot en versterkt uw botten.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Omvorming van het bot is een proces dat voortdurend plaatsvindt in uw lichaam. Het houdt in dat uw lichaam oud bot vervangt door nieuw bot, zodat uw botten sterk en gezond blijven. Hierbij zijn twee soorten cellen actief:

 • osteoblasten: cellen die bot aanmaken
 • osteoclasten: cellen die bot afbreken

Onder normale omstandigheden werken beide soorten cellen even hard en is het proces van aanmaken en afbreken van bot in balans. Als dit proces uit balans raakt, bestaat de kans dat uw botten zwakker worden. Dit heet botontkalking of osteoporose. U heeft dan een verhoogd risico op botbreuken.

In de periode na de overgang (de postmenopauze) kan het proces tussen aanmaken en afbreken van bot uit evenwicht raken. De botafbraak is dan iets sterker dan de botopbouw, waardoor uw botten enigszins zachter worden. Voor de eventueel aanwezige borstkankercellen zijn deze zachtere botten een goede plek om zich te nestelen. De kankercellen kunnen daar in de toekomst uitgroeien tot uitzaaiingen.

Werking van zoledroninezuur

Het medicijn zoledroninezuur, een zogenoemd bisfosfonaat, remt de osteoclasten die het bot afbreken en draagt zo bij aan de balans tussen botopbouw en botafbraak. Zoledroninezuur voorkomt botontkalking en maakt het bot steviger. Daardoor is het veel moeilijker voor eventuele kankercellen om zich in de botten te nestelen.

Zoledroninezuur remt ook de groei van eventueel aanwezige kankercellen. Als kankercellen zich willen delen, vormen zij nieuwe bloedvaten om de cellen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Zoledroninezuur gaat de vorming van deze bloedvaten tegen. Daardoor kunnen de kankercellen zich niet ongeremd blijven delen.

Resultaat

Zoledroninezuur heeft dus op twee manieren een gunstig effect op uw gezondheid:

 • Het verkleint de kans op het ontstaan van uitzaaiingen in de botten. Daarmee vergroot het de kans op genezing.
 • Het voorkomt het ontstaan van botontkalking en het maakt de botten steviger als er botontkalking optreedt.

Toediening via infuus

We dienen zoledroninezuur twee keer per jaar toe via een infuus. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten en vindt plaats op de dagbehandeling van de afdeling Oncologie/Hematologie. De looptijd van de totale behandeling beslaat een periode van minimaal drie jaar.

Mogelijke bijwerkingen

Vaak voorkomend

Gemiddeld één op de tien mensen krijgt last van:

 • griepachtige klachten met koorts, koude rillingen, hoofdpijn, vermoeidheid, zwakte, slaperigheid, bot-, gewrichts- of spierpijn, spierkramp, spierstijfheid, misselijkheid en braken.
  Deze klachten treden vooral op na de eerste en tweede toediening en kunnen enkele dagen aanhouden.
 • oogslijmvliesontsteking, ofwel conjuctivitis, wat zorgt voor rood, jeukend en geïrriteerd oogwit
 • vermindering van de nierfunctie

Soms voorkomend

Gemiddeld één op de honderd mensen krijgt last van:

 • een ernstige kaakbotontsteking, ofwel osteonecrose van de kaak
 • een onregelmatige hartslag
 • een allergische reactie

Maatregelen vóór de start van de behandeling

 • Bestaat er twijfel over de gezondheid van uw gebit en kaak? Laat uw tandarts dan uw gebit controleren. Hij kan beoordelen of uw gebit in goede staat is en of wij u veilig kunnen behandelen met zoledroninezuur.
 • Geef uw tandarts de brief die u van uw arts of verpleegkundig specialist heeft ontvangen. Deze brief gaat over het gebruik van zoledroninezuur.

Maatregelen tijdens de behandeling

Zorg dat u voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt. Deze stoffen zijn noodzakelijk tijdens uw behandeling met zoledroninezuur. De internist-oncoloog adviseert u om vier keer per dag producten met veel calcium te eten, zoals zuivel of kaas. Als u te weinig vitamine D of calcium binnenkrijgt, schrijft de arts u calcium- of vitamine D-tabletten voor.

Controles tijdens de behandeling

Gebitscontrole

Vóór iedere behandeling met zoledroninezuur informeert uw arts of verpleegkundig specialist naar de toestand van uw gebit. Als u problemen met uw gebit heeft, gaat de behandeling niet door. Denk aan een ontstoken tand, een pijnlijke kies of een tandvleesontsteking. Ook als u binnenkort een grote tandheelkundige ingreep heeft, gaat de behandeling niet door. Bij gebitsproblemen is er namelijk een te groot risico dat u door de toediening van zoledroninezuur een ernstige kaakbotontsteking krijgt.

Bloedonderzoek

Vóór iedere behandeling met zoledroninezuur, nemen we bloed bij af. Dit doen we om te onderzoeken of uw nierfunctie goed is en of u voldoende calcium en vitamine D in uw bloed heeft.

Adviezen van uw arts

Start twee uur vóór de start van de behandeling met zoledroninezuur met het innemen van tabletten paracetamol. Neem drie tot vier keer per dag 1000 milligram paracetamol. Doe dit gedurende drie dagen. Hiermee voorkomt u griepachtige klachten als gevolg van de behandeling met zoledroninezuur.

 • Drink vóór en na de behandeling met zoledroninezuur één tot twee glazen water.
 • Zorg dat u uw gebit goed verzorgt. Zo verkleint u de kans op een ernstige kaakbotontsteking.
 • Poets uw tanden na iedere maaltijd en voor het slapen gaan.
 • Bezoek elk halfjaar uw tandarts of mondhygiënist.
 • Heeft u problemen met uw mond of gebit, zoals loszittende kiezen of tanden, pijn of zwelling, of niet genezende zweren in uw mond? Laat het weten aan uw arts, verpleegkundig specialist en tandarts.
 • Heeft u binnenkort een tandheelkundige ingreep? Laat uw tandarts dan van tevoren weten dat u een behandeling met zoledroninezuur krijgt.
 • Heeft u binnenkort een grote tandheelkundige ingreep? Bijvoorbeeld een verwijdering van tanden of kiezen, het plaatsen van implantaten, een wortelkanaalbehandeling of een tandvleesoperatie. Vraag uw tandarts dan om preventief antibiotica voor te schrijven rond de ingreep. Daarmee voorkomt u een ernstige kaakbotontsteking.
 • Laat uw tandarts weten dat u een behandeling met zoledroninezuur heeft gehad, ook na de laatste behandeling. Vertel dit vóór elk bezoek aan de tandarts, tot twee jaar na de laatste behandeling. Zoledroninezuur blijft namelijk nog lang in uw botten zitten.
 • Als u een kunstgebit draagt: zorg dat dit goed past.
 • Als u rookt: stop met roken. Roken vergroot de kans op een ernstige kaakbotontsteking.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan tijdens kantoortijden contact op met uw verpleegkundig specialist via telefoonnummer 088 979 43 34.

Behandeling met zoledroninezuur tegen botuitzaaiingen. Na behandeling voor borstkanker

Kankerzorg (oncologie)
Waarom HMC?

 

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Een vast aanspreekpunt
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Alle behandelingen grotendeels op 1 locatie
 • Landelijk expertisecentrum gliomen