Behandeling met tocilizumab (RoActemra®)

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn tocilizumab voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is RoActemra®. Het doel van de behandeling is het ontstekingsproces tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met tocilizumab (RoActemra®)

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn tocilizumab voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is RoActemra®. Het doel van de behandeling is het ontstekingsproces tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Behandeling met tocilizumab

Tocilizumab is een antistof gericht tegen de interleukine-6 receptor. Interleukine-6 is een eiwit dat geproduceerd wordt door bepaalde witte bloedcellen. Het speelt een belangrijke rol bij het op gang brengen en onderhouden van ontstekingen. Bij een aantal reumatische aandoeningen is er sprake van een teveel aan interleukine-6 receptor. Tocilizumab blokkeert de receptor, waardoor ontstekingsklachten afnemen. Tocilizumab kan ervoor zorgen dat de pijn en zwelling in uw gewrichten afnemen en uw gewrichten op de lange termijn minder schade oplopen.

Wanneer wordt tocilizumab voorgeschreven?

Tocilizumab wordt (meestal in combinatie met methotrexaat) voorgeschreven voor de behandeling van actieve reumatoïde artritis wanneer andere medicijnen onvoldoende effect hadden. Eerst wordt onderzocht of u in aanmerking komt voor de behandeling en of de behandeling voor u veilig is. Er wordt gecontroleerd of u een infectie heeft gehad.

Gebruik

U krijgt het medicijn via een infuus. Daarvoor komt u eens in de vier weken naar het ziekenhuis. De behandeling duurt ongeveer één tot twee uur. In het ziekenhuis worden uw bloeddruk en pols gecontroleerd. Het effect van tocilizumab treedt gewoonlijk enkele weken na het starten van de behandeling op.

Controle

Tijdens de behandeling zal regelmatig bloed bij u afgenomen worden voor controle van onder andere de aanmaak van bloedlichaampjes, de leverfunctie, nierfunctie en het cholesterolgehalte. Tijdens uw afspraak op de polikliniek krijgt u de uitslag via de specialist te horen.

Als de uitslagen niet in orde zijn, krijgt u daarover bericht. Als u niets hoort, is uw bloed in orde en kunt u doorgaan met de behandeling.

Bijwerkingen

Tijdens de behandeling met het infuus zijn mogelijke bijwerkingen of reacties: hoofdpijn, huiduitslag en verhoging van de bloeddruk Tijdens het infuus zult u dan ook nauwlettend in de gaten gehouden worden door een arts of verpleegkundige. Als u last krijgt van een ongewenste reactie of bijwerking, dan kan het infuus vertraagd of tijdelijk gestopt worden. Als het nodig is, krijgt u een anti-allergiemiddel toegediend.

Patiënten die met tocilizumab behandeld worden, hebben een iets grotere kans op infecties. Neem daarom altijd de temperatuur op wanneer u zich ziek voelt. Neem bij koorts vanaf 38 graden of andere tekenen van infectie, bijvoorbeeld een wondje waar pus uitkomt, altijd contact op met uw huisarts of reumatoloog.

Zwangerschap en borstvoeding

Over het gebruik van tocilizumab tijdens zwangerschap zijn onvoldoende gegevens bekend om de veiligheid te kunnen beoordelen. Overweegt u een zwangerschap of wilt u borstvoeding geven, overleg dan eerst met uw reumatoloog.

Vaccinaties

Tijdens de behandeling met tocilizumab mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld: bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan, adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.

Het medicijn heeft geen invloed op de werking van de griepprik. U kunt deze gewoon bij uw huisarts halen. We adviseren om overige vaccinaties eerst met uw huisarts of reumatoloog te overleggen.

Operaties en andere ingrepen

Het gebruik van tocilizumab kan leiden tot een verhoogd risico op infecties na een operatie en een vertraagde genezing van wonden. Daarom wordt geadviseerd om circa 40 dagen te stoppen met tocilizumab als u geopereerd moet worden. Overleg met uw reumatoloog als u geopereerd gaat worden.

Combinatie met andere medicijnen

Licht andere artsen bij wie u onder behandeling bent in over uw behandeling met tocilizumab. Het is niet altijd veilig om verschillende medicijnen tegelijk te gebruiken. Vertel uw huisarts, uw tandarts en uw specialist daarom altijd welke medicijnen u gebruikt. Denk hierbij ook aan uw eventuele gebruik van zelfzorgmedicatie.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Onafhankelijke informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op de websites www.zorginstituutnederland.nl en op www.apotheek.nl.

Voor deze informatie is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

 

Behandeling met tocilizumab (RoActemra®)

Reumatologie
Waarom HMC?

  • Speciaal spreekuur: handen
  • Snel overleg met andere specialisten
  • Hulp bij omgaan met reuma