Behandeling met Prednison

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Prednison (of prednisolon) voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Prednison is een bijnierschorshormoon. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met Prednison

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Prednison (of prednisolon) voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Prednison is een bijnierschorshormoon. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Gebruik van Prednison

Prednison kan op verschillende manieren worden toegediend: in tabletvorm, als capsule, met een injectie in een spier of soms door een infuus. U krijgt tabletten of capsules. U neemt de tabletten of capsules in met water of melk bij het ontbijt. U volgt verder de instructies van uw reumatoloog. Prednison werkt snel, vaak al binnen 48 uur.

Aanpassing van dosering altijd in overleg

Bij koorts of na een operatie heeft uw lichaam tijdelijk meer Prednison nodig. Een eventuele aanpassing van de dosering mag alleen in overleg met uw reumatoloog of huisarts. Ook is het belangrijk dat u altijd eerst met uw reumatoloog of huisarts overlegt voordat u stopt met het gebruik van Prednison.

Combinatie met andere medicijnen

Heeft u reumatoïde artritis? Dan wordt de behandeling met Prednison meestal gecombineerd met methotrexaat. Uw reumatoloog bespreekt dit met u. U krijgt een aparte folder over dit medicijn.

Bijwerkingen

Er kunnen bijwerkingen optreden door het gebruik van Prednison. Hoeveel en welke hangen af van de hoeveelheid Prednison die u gebruikt. De meeste bijwerkingen treden alleen op bij langdurig gebruik. En dus niet als u Prednison voor een paar dagen of weken gebruikt en dan weer afbouwt. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • opgezwollen gezicht, toename gewicht, vasthouden van vocht
  • kwetsbare huid: er ontstaan gemakkelijk blauwe plekken en wondjes die minder goed genezen
  • hoge bloeddruk
  • lichte vorm van suikerziekte
  • grotere kans op infectieziekte
  • bij langdurig gebruik kans op botontkalking.

Controle

Tijdens de behandeling controleren we regelmatig uw bloeddruk, gewicht en uw bloed. Hoe vaak dat nodig is, bepaalt uw reumatoloog. Alleen als de uitslagen niet goed zijn, nemen we contact met u op.

Zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van Prednison tijdens de zwangerschap is relatief veilig. Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Overleg dan wel altijd eerst even met uw reumatoloog.

Prednison komt in de moedermelk terecht. We adviseren u daarom om geen borstvoeding te geven als u Prednison gebruikt. Overleg dit ook altijd eerst met uw reumatoloog.

Vaccinaties

Tijdens de behandeling met Prednison mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld: bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.

Griepprik

Prednison heeft geen invloed op het effect van een griepprik. U kunt deze dus gewoon bij uw huisarts halen. Overleg wel met uw huisarts of reumatoloog over eventuele andere vaccinaties.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Voor deze informate is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

Behandeling met Prednison

Reumatologie
Waarom HMC?

  • Speciaal spreekuur: handen
  • Snel overleg met andere specialisten
  • Hulp bij omgaan met reuma