Behandeling met Plaquenil

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Plaquenil® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Plaquenil® is geen pijnstiller. Maar omdat de zwelling minder wordt, heeft u ook minder pijn. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met Plaquenil

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Plaquenil® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Plaquenil® is geen pijnstiller. Maar omdat de zwelling minder wordt, heeft u ook minder pijn. In deze folder vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze folder en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Gebruik van Plaquenil®

U krijgt Plaquenil® in de vorm van dragees. Een dragee is een pil met een suikerlaagje. De gebruikelijke dosis is één dragee per dag. Het kan zijn dat u een lagere of hogere dosering krijgt. Slik de dragees op een vast moment op de dag ná de maaltijd. U kunt de dragees doorslikken met water of melk. Het is belangrijk dat u de dragees niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Bent u een dragee vergeten? Slik deze dan alsnog op een later tijdstip op dezelfde dag. Het kan twee tot vier maanden duren voordat u iets merkt van de werking van Plaquenil®. Als u goed op het middel reageert, kunt dit medicijn jarenlang gebruiken.

Combinatie met andere medicijnen

U kunt Plaquenil® met bijna alle geneesmiddelen combineren. Ook met de pijnstillers die u misschien al gebruikt. Maar overleg toch altijd eerst met uw huisarts of reumatoloog.

Alcoholgebruik

Het gebruik van alcohol heeft geen invloed op de werking van Plaquenil®.

Bijwerkingen

Bijwerkingen komen heel weinig voor, maar er bestaat een kleine kans dat u last krijgt van:

 • maag- en darmklachten zoals een vol gevoel, misselijkheid, braken en diarree;
 • huiduitslag en jeuk;
 • hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • oorsuizen;
 • slapeloosheid of juist sufheid;
 • overgevoeligheid voor zonlicht;
 • dubbel of wazig zien;
 • zien van lichtflitsen of kringen rond lichtbronnen;
 • verkleuring van het haar en de huid (pigmentvlekken).

Heeft u toch last van (een van) deze bijwerkingen? Geef dit door aan uw reuma­­toloog . Om de invloed van Plaquenil® op de ogen te verminderen, is het waarschijnlijk beter om fel zonlicht te vermijden. Draag daarom wat vaker een zonnebril.

Controle

Heeft u een oogafwijking? Dan controleert uw oogarts uw ogen voordat u start met het gebruik van Plaquenil®.

Zwangerschap en borstvoeding

Voor zover nu bekend is, heeft het gebruik van Plaquenil® geen nadelige effecten op een zwangerschap. Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Dan kunt u Plaquenil® dus gewoon gebruiken. Overleg wel eerst met uw reuma­toloog als u borstvoeding wilt geven. Plaquenil® komt namelijk terecht in de moedermelk.

Griepprik

Plaquenil® heeft geen invloed op het effect van een griepprik. U kunt deze dus gewoon bij uw huisarts halen. Overleg wel met uw huisarts of reumatoloog over eventuele andere vaccinaties.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Voor deze folder is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

Behandeling met Plaquenil

Reumatologie
Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur: handen
 • Snel overleg met andere specialisten
 • Hulp bij omgaan met reuma