Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Tijdens een acute verslechtering van MS kunnen MS-patiënten behandeld worden met methylprednisolon. Op deze webpagina willen wij u informeren over de werking van methylprednisolon, de gang van zaken rond de behandeling en eventuele bijwerkingen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 60
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
2.548 hoofdpijn
3.757 beroerte (CVA/TIA)
5.154 hernia (rug en nek)
1.393 carpaal tunnel syndroom (CTS)
1.861 Parkinson
952 multiple sclerose (MS)
1.933 epilepsie

Over behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Tijdens een acute verslechtering van MS kunnen MS-patiënten behandeld worden met methylprednisolon. Op deze webpagina willen wij u informeren over de werking van methylprednisolon, de gang van zaken rond de behandeling en eventuele bijwerkingen.

Klachten

Bij een acute verslechtering (ook wel schub, aanval, relaps of exacerbatie genoemd) ontstaat er een ontsteking in het ruggenmerg en/of de hersenen.
Klachten die kunnen ontstaan zijn onder andere verminderd zien, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, evenwichtsstoornissen, moeite met plassen of moeite met praten. De klachten herstellen meestal vanzelf, maar dit heeft tijd nodig. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren.
Als u door een acute verslechtering in uw dagelijks functioneren wordt beperkt en de klachten niet spontaan verdwijnen, kunt u in overleg met de neuroloog worden behandeld met een methylprednisolonkuur.

Wat doet methylprednisolon

Methylprednisolon is een medicijn dat via een infuus rechtstreeks in een bloedvat wordt toegediend. Het is een corticosteroïd. Dit is een medicijn dat wordt gebruikt om ontstekingen in het lichaam af te remmen. Het medicijn wordt voorgeschreven om herstel tijdens of na een schub (acute verslechtering) te versnellen. Het effect van de kuur kan per keer verschillen.

Voorbereiding

Methylprednisolon heeft invloed op uw afweersysteem. Daarom mag dit medicijn niet gegeven worden als u een infectie heeft. Voordat u met de kuur start, worden daarom bloed en urine bij u afgenomen om te onderzoeken of u een infectie heeft. Het is van belang dat u het aangeeft als u zich ziek voelt, verhoging of koorts heeft of denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft.

Behandeling

Behandeling via een infuus

De kuur duurt drie of vijf dagen. Meestal wordt de kuur poliklinisch gegeven. U krijgt elke dag een nieuw infuus. Hiermee wordt gedurende één of twee uur het medicijn toegediend. U ligt tijdens de behandeling in bed of zit op een behandelstoel. Als u klaar bent met de behandeling, krijgt u een verband om het infuusnaaldje en kunt u naar huis. De verpleegkundige vertelt hoe u thuis met het infuusnaaldje moet omgaan.
Uw behandelend arts kan ervoor kiezen om u tijdelijk op te nemen in het ziekenhuis. Meestal vindt de behandeling plaats op de dagbehandeling (Emma-afdeling) van HMC-Bronovo (derde etage, route 34).
De kuur kost veel energie. Tijdens de dagen dat u de kuur heeft, moet u het rustig aandoen.

Orale behandeling

De behandeling met orale methylprednisolon (methylprednisolon die via de mond kan worden toegediend) is nog niet beschikbaar in Nederland. Wellicht dat dit in de toekomst verandert.

Bijwerkingen

Heeft u last van bijwerkingen tijdens de behandeling? Meldt u dit dan bij de verpleegkundige. Er wordt dan gekeken naar de oorzaak van de klacht en hoe deze mogelijk kan worden verholpen.

Tijdens of na de kuur kunt u last krijgen van

 • Een metaalachtige smaak in de mond

Wanneer u last heeft van een metaalsmaak, helpt het vaak als het infuus wat langzamer wordt gezet. Ook het zuigen op een pepermuntje of een zuurtje vermindert de metaalsmaak.

 • Moeite met slapen

Door de medicijnen slapen sommige mensen slechter.

 • Verandering van stemming

Een aantal mensen voelt zich tijdens de kuur opgewekter en energieker. Het stoppen van de kuur kan een vervelend, depressief gevoel met zich meebrengen. Het kan ook zijn dat u prikkelbaar, rusteloos, angstig of agressief wordt.

 • Maagklachten (zuurbranden)

Om maagklachten te voorkomen, krijgt u in het ziekenhuis een maagzuurremmend medicijn.

 • Hoofdpijn, niet lekker voelen

Deze klachten kunnen ook na de kuur nog aanhouden of ze beginnen pas na de kuur. U kunt hier nog enige tijd last van hebben.

 • Toename van de eetlust en zwaarder worden

Methylprednisolon kan de eetlust opwekken, zodat u meer gaat eten en dus aankomt. Wanneer u merkt dat uw eetlust is toegenomen, moet u erop letten niet te veel te eten. Ook kan u zwaarder worden doordat u vocht vasthoudt. Als u te veel vocht vasthoudt en hier last van heeft, zal de arts u medicijnen voorschrijven.

 • Rode blos in het gezicht

Het komt vaak voor dat patiënten tijdens de kuur een rode blos in het gezicht krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.

 • Verhoogde bloeddruk

Tijdens de kuur kan uw bloeddruk iets verhoogd zijn. Elke dag worden uw bloeddruk, temperatuur en pols gecontroleerd. Zeer zeldzaam zijn de bijwerkingen verwardheid en beschadiging van het bot, waardoor een gedeelte van de heup geen bloed meer krijgt. Dit geeft op die plaats pijnklachten.

Diabetes

Heeft u diabetes (suikerziekte) of komt dit in de familie voor? Dan wordt u verzocht dit aan de neuroloog of verpleegkundige door te geven. Het medicijn heeft invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarom wordt bij mensen met diabetes iedere dag het bloedsuikergehalte bepaald.

Na de behandeling

Na de kuur zou u last kunnen krijgen van hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een lichte vorm van apathie (lusteloosheid, onverschilligheid, ongevoeligheid voor indrukken van buitenaf). Deze klachten verdwijnen over het algemeen binnen een week.
Als u vlak na een methylprednisolonkuur ziek wordt en koorts krijgt, is het verstandig de huisarts te raadplegen en te vermelden dat u net een methylprednisolonkuur heeft gehad.
Na de kuur heeft u binnen een aantal weken een afspraak met uw neuroloog of de MS-verpleegkundige op de polikliniek. Zij zullen het effect van de behandeling met u bespreken.

MS-verpleegkundige

Tijdens de kuur is de MS-verpleegkundige een aanspreekpunt voor u. De MS-verpleegkundige werkt op de polikliniek Neurologie in HMC Bronovo. Op dinsdag en donderdag is MS-verpleegkundige Ria Halkes aanwezig. Zij is telefonisch bereikbaar op 088 979 53 40, haar e-mailadres is ria.halkes@haaglandenmc.nl. Op maandag tot en met donderdag is MS-verpleegkundige Simon Vis aanwezig. Hij is telefonisch bereikbaar op 088 979 21 75, zijn e-mailadres is s.vis@haaglandenmc.nl.

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis