Behandeling met MabThera

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn MabThera® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel is om de ontsteking tot rust te brengen. Op deze webpaginga vindt u uitleg over de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met MabThera

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn MabThera® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel is om de ontsteking tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling.

Gebruik van MabThera®

U krijgt in het ziekenhuis twee keer een infuus met MabThera®. De eerste keer duurt dit ongeveer vier tot zes uur. De tweede keer – na twee weken – duurt iets korter. Tijdens het inlopen van het infuus controleren we regelmatig uw polsslag, hartslag, temperatuur en bloeddruk. MabThera® werkt langzaam. Het duurt daardoor meestal enkele weken tot maanden voordat u iets merkt van het effect van de behandeling. Het kan zijn dat de behandeling na zes maanden wordt herhaald.

Combinatie met andere medicijnen

De behandeling met MabThera® wordt meestal gecombineerd met methotrexaat, prednison of nog andere medicijnen tegen reuma. Uw reumatoloog bespreekt dit met u. U krijgt een aparte folder over deze medicijnen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen treden meestal op tijdens het inlopen van het infuus. We houden u daarom goed in de gaten. Voorbeelden van mogelijke bijwerkingen zijn:

  • ademhalingsmoeilijkheden;
  • koorts;
  • rillingen;
  • huiduitslag;
  • te hoge of te lage bloeddruk.

Om de kans op bijwerkingen te verkleinen, krijgt u voor elk infuus een middel tegen allergie, prednison en paracetamol. Als u toch last krijgt van bijwerkingen, vertragen of onderbreken we het infuus met MabThera®.

Kans op infectie

U heeft door het gebruik van MabThera® een grotere kans op infecties (ontstekingen). Neem daarom altijd uw temperatuur op als u zich niet lekker voelt. Heeft u koorts, een ontstoken wondje met pus of ander tekenen van een infectie? Neem dan altijd contact op met uw reumatoloog.

Controle

Een week voor uw controle bij de reumatoloog laat u bloed afnemen. Uw bloed wordt gecontroleerd op witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes en de lever- en nierfunctie. Alleen als de uitslagen niet goed zijn, nemen we contact met u op.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Overleg dan altijd eerst met uw reumatoloog. Er is namelijk nog onvoldoende bekend over het effect van MabThera® op de ontwikkeling van een ongeboren kind. Ook is het niet bekend of MabThera® in de moedermelk terechtkomt. Wij adviseren u dan ook om na afronding van de behandeling twaalf maanden te wachten met een zwangerschap.

Vaccinaties

Tijdens de behandeling met MabThera® mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld:
bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan, adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.

Griepprik

MabThera® heeft geen invloed op het effect van een griepprik. U kunt deze dus gewoon bij uw huisarts halen. Overleg wel met uw huisarts en reumatoloog over eventuele andere vaccinaties.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Voor deze folder is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

Behandeling met MabThera

Reumatologie
Waarom HMC?

  • Speciaal spreekuur: handen
  • Snel overleg met andere specialisten
  • Hulp bij omgaan met reuma