Behandeling met een harde halskraag

Een harde halskraag is een middel om een breuk aan de nek te genezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurochirurgie
HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Verpleegafdeling Neurochirurgie
HMC Westeinde 088 979 21 67
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over de behandeling met een harde halskraag

Een harde halskraag is een middel om een breuk aan de nek te genezen.

Wat is een behandeling met een harde halskraag?

Oorzaak

De nek bestaat uit zeven halswervels. Deze wervels zijn verbonden met kleine gewrichten, banden en spieren . Dit maakt de nek stabiel en toch beweeglijk. Schade aan de nek, ofwel nekletsel, bestaat vaak uit een of meer breuken in de halswervels. Soms zijn ook de banden en spieren beschadigd. Hierdoor is de nek minder stabiel.

harde_halskraag_vh_folder_h1139_fig_1.png
Zijaanzicht van de halswervels

Behandeling

Vaak kunnen we nekletsel behandelen met een harde halskraag. Soms is (alsnog) een operatie aan de nek nodig.

Werking van de halskraag

Als u een harde halskraag gaat dragen, dan is deze van het type Vista.

harde_halskraag_vh_folder_h1139_fig_2.png

Vista halskraag

De kraag bestaat uit een losse voor- en achterkant. Deze maakt u met klittenband aan elkaar vast. De kraag zorgt ervoor dat u uw nek zo min mogelijk kunt bewegen. Zo kunnen de delen van de nek waar een breuk in zit, aan elkaar vastgroeien. De kraag voorkomt ook dat de wervels verschuiven en zo de zenuwwortels of het ruggenmerg afknellen. Het herstel duurt over het algemeen twaalf weken. Soms is dat langer. Vooral in het begin kunt u het dragen van de halskraag als onprettig ervaren.

Dragen van de halskraag

Draag de kraag altijd volgens de afspraken. Anders vergroot u de kans dat de halswervels verplaatsen. Daardoor ontstaat druk op de zenuwwortels of het ruggenmerg. Dat kan leiden tot blijvende schade aan de zenuwen.

Overeind komen

Draag de halskraag altijd als u overeind komt, omdat de belasting op de nek dan toeneemt. Doe de kraag om als u nog ligt. Dit oefenen we met u in het ziekenhuis.

In bed

Alleen wanneer u in bed ligt, kunt u de kraag afdoen. Als u platligt, belast u de nek namelijk bijna niet. Terwijl u in bed ligt, mag u zich op uw zij draaien. Het is dan wel belangrijk dat u uw hoofd ondersteunt met een kussen. Op die manier vormen uw rug- en nekwervels een zo recht mogelijke lijn. U mag het hoofdeinde van uw bed maximaal 45 graden omhoog zetten. Zolang het hoofdeinde van het bed uw nek maar ondersteunt. Als u het hoofdeinde verder omhoogzet, moet u in bed de kraag dragen.

harde_halskraag_vh_folder_h1139_fig_3.gif
Het hoofdeinde van uw bed mag onder een hoek van maximaal 45 graden omhoog staan.

‘s Nachts doet u de kraag altijd af, omdat er anders drukplekken kunnen ontstaan op uw achterhoofd.

Binnenvoering

Wij geven u een extra binnenvoering mee voor de halskraag. Zorg dat u de voering geregeld omwisselt en wast. De voering kunt u met de hand wassen met een kleine hoeveelheid wasmiddel. Spoel de voering hierna goed uit.

Bezoek aan de polikliniek

Kort na het aanmeten van de kraag, maken we een röntgenfoto van uw nek. Dat doen we om de stand van uw halswervels te controleren. Meestal kunt u daarna gewoon naar huis. Soms is het nodig dat u voor uw herstel tijdelijk verblijft op een zorgafdeling of in een verpleeghuis.

In de periode dat u de halskraag draagt, bezoekt u nog enkele keren de polikliniek. We maken dan telkens een röntgenfoto van uw nek. Uw HMC-arts controleert hoe het met u gaat en beoordeelt de röntgenfoto. De arts kijkt hierbij alleen naar een mogelijke verschuiving van de wervels. De genezing van de breuk is pas zichtbaar na ongeveer twaalf weken. Dan maken we een CT-scan van de nek om de genezing te beoordelen. Uw arts bespreekt hoe het met u gaat en hoe de genezing van de breuk verloopt.

Wilt u uw halskraag tijdens de behandeling laten aanpassen? Neem dan contact op met de Gipskamer van HMC, via telefoonnummer 088 979 23 91, op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Na de behandeling

Wanneer uw nek voldoende is hersteld, bespreekt uw arts dit met u. Vanaf dat moment heeft u de kraag niet meer nodig. Omdat u de nekspieren tijdens de behandeling minder heeft gebruikt, voelen deze bij het afdoen van de kraag zwak aan. Vaak is het daarom prettig om het dragen van de kraag langzaam af te bouwen, over een periode van één tot twee weken. U kunt bijvoorbeeld de kraag in de eerste dagen één uur per dag afdoen, daarna twee keer per dag één uur, enzovoort, tot u uw nek weer met vertrouwen kunt bewegen. Een behandeling door een fysiotherapeut is niet noodzakelijk, maar u kunt er wel voor kiezen.

Operatie

In sommige gevallen herstelt uw nek onvoldoende of verslechtert de stand van de halswervels. Dit merkt u niet altijd. De arts kan dan besluiten om alsnog een operatie uit te voeren. In dat geval bespreekt uw arts dit met u.

Douchen

Als u de halskraag draagt, is het vaak moeilijk om uzelf te verzorgen. Het helpt dan als u hulp van iemand krijgt. U kunt zich (laten) wassen in liggende houding, omdat de kraag dan af mag. Ook kunt u douchen met de halskraag. Na het douchen, kunt u de halskraag afdrogen met een handdoek. Vervang de natte voering door een droge.

Dagelijks leven

U kunt een groot deel van uw normale dagelijkse bezigheden uitvoeren wanneer u de halskraag draagt. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Ga niet intensief sporten of fietsen.
 • Bestuur geen auto of (motor)fiets. Door de halskraag kunt u namelijk uw hoofd niet draaien. U mag wel het openbaar vervoer nemen of meerijden in een auto.
 • Til geen voorwerpen die zwaarder zijn dan twee kilogram.
 • Als u last krijgt van uw nek tijdens uw dagelijkse bezigheden, rust dan goed uit.
 • Wissel lopen, staan, zitten en liggen ongeveer om de twintig minuten af. Het afwisselen van uw positie voelt over het algemeen het prettigst.
 • Draag goede schoenen.
 • Kijk goed of u zich op een gelijke of ongelijke ondergrond bevindt.
 • Ken uw grenzen.

Wanneer moet u contact opnemen met HMC?

Neem contact als u zich ongerust voelt of als u nieuwe klachten ontwikkelt. Let vooral op

 • toenemende pijn
 • tintelingen
 • krachtsverlies

in uw nek, schouders, armen en handen.

Behandeling met een harde halskraag

Waarom HMC?

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Behandeling door een gespecialiseerd team
 • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
 • Voor iedereen