Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Op deze webpagina vindt u algemene informatie over het slaapapneu-syndroom en de behandeling daarvan met een CPAP-apparaat. Bij deze behandeling slaapt u iedere nacht met een masker dat over de neus, mond of beide wordt geplaatst om apneus oftewel ademstops te voorkomen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Eerste afspraak en
Vervolgafspraken en recepten
088 979 27 22 - keuze 2
Slaaponderzoeken 088 979 27 22 - keuze 1
Afdeling Slaappsychologie
088 979 27 22 - keuze 3

Locatie

Cijfers

1.800 nieuwe patiënten per jaar
80 % geslaagde behandelingen bij slapeloosheid

Over behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Op deze webpagina vindt u algemene informatie over het slaapapneu-syndroom en de behandeling daarvan met een CPAP-apparaat. Bij deze behandeling slaapt u iedere nacht met een masker dat over de neus, mond of beide wordt geplaatst om apneus oftewel ademstops te voorkomen.

Het slaapapneu-syndroom

Het woord apneu betekent “zonder lucht”. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van langer dan tien seconden tijdens de slaap. Als dit meer dan vijf keer per uur voorkomt, spreken we van een slaapapneu-syndroom (SAS).

Tijdens de slaap verslappen alle lichaamsspieren en dus ook de spieren van de keel en het zachte gedeelte van het gehemelte. Het achterste deel van de tong kan zo naar achteren zakken, waardoor het de bovenste luchtweg afsluit. Deze vorm van slaapapneu-syndroom komt het meeste voor en heet obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS). De afsluiting levert geen gevaar op voor verstikking. Als er een slaapapneu optreedt, geven de hersenen een signaal af waardoor u minder diep gaat slapen of wakker wordt. De keelholte gaat dan weer open, waardoor u weer kunt ademen. U slaapt verder en langzaam ook weer steeds dieper, totdat er een nieuwe apneu optreedt.

De tong en het zachte gehemelte blokkeren de bovenste luchtweg

image_4.png

            Er kan geen lucht naar de longen

Figuur 1: Apneu, volledige afsluiting van de luchtweg

Gevolgen

Door slaapapneus en signalen uit de hersenen lukt het niet of nauwelijks om diep genoeg te slapen. Dit leidt tot moeheid en slaperigheid overdag. Dit kan zo erg zijn dat u ongewild in slaap valt. Ook een slechte concentratie en vergeetachtigheid kunnen het gevolg zijn. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld in het verkeer.

Tijdens een apneu kan bovendien het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Daardoor ontstaan er wisselingen in de hartslag; het hart moet harder pompen om het zuurstofgehalte in het lichaam op peil te houden. Dit kan uiteindelijk schade veroorzaken aan hart en bloedvaten en er kan een hoge bloeddruk ontstaan.

Behandeling met een CPAP-apparaat

Onderzoek in het Slaapcentrum kan uitwijzen of behandeling met een CPAP-apparaat zinvol is. CPAP (dit wordt uitgesproken als “si pep”) staat voor Continuous Positive Airway Pressure, oftewel continue positieve druk op de luchtweg. Bij deze behandeling wordt een masker op uw neus, mond of op beide geplaatst. Het masker is met een slang verbonden aan het CPAP-apparaat. Via de slang en het masker wordt een lichte, constante overdruk op de luchtwegen toegediend. Deze druk voorkomt dat de bovenste luchtweg wordt afgesloten en u daardoor stopt met ademhalen.

slapen cpap

Figuur 2: Slapen met een neusmasker

Er zijn twee manieren om het CPAP-apparaat bij u aan te meten en in te stellen. Dit kan gebeuren met of zonder een opname van een nacht in het Slaapcentrum in HMC Westeinde. Uw neuroloog bespreekt met u welke manier voor u het meest geschikt is.

 • Proefplaatsing zonder instelnacht in het ziekenhuis (poliklinische proefplaatsing)

Een firma die CPAP-apparatuur levert, maakt met u een afspraak op hun spreekuur. Dit spreekuur vindt plaats in het Slaapcentrum in HMC Westeinde. Tijdens uw afspraak geeft de medewerker van de CPAP-firma u uitgebreide informatie over de werking van het CPAP-apparaat. Ook meet de medewerker bij u een masker aan. U krijgt daarna het CPAP-apparaat en masker mee naar huis.

Het is belangrijk dat u het apparaat elke nacht gebruikt. Geef uzelf en uw eventuele partner voldoende tijd om te wennen aan het slapen met het apparaat. Veel patiënten nemen het ongemak voor lief, omdat zij beter gaan slapen en zich overdag meer uitgerust voelen.

Mocht u naar aanleiding van het gebruik nog vragen hebben, raadpleeg dan uw handleiding of neem contact op met de CPAP-firma.

 • Proefplaatsing na instelnacht in het Slaapcentrum (klinische proefplaatsing)

De neuroloog kan er ook voor kiezen om het instellen van de CPAP tijdens een nacht in het Slaapcentrum te laten plaatsvinden. U komt dan één nacht slapen in het Slaapcentrum in HMC Westeinde. Tijdens deze nacht wordt ook uw slaap onderzocht. Dit gebeurt met behulp van elektroden die op uw hoofd worden geplakt. Verder wordt uw ademhaling gemeten. Voordat u gaat slapen, bekijkt de deskundige welk masker het beste bij uw gezicht past. Ook geeft de deskundige informatie over het plaatsen van het masker.

Als u slaapt, wordt de druk van het apparaat zo ingesteld dat er geen of nauwelijks meer sprake is van slaapapneu. De deskundige bekijkt hoe u het apparaat gedurende de nacht verdraagt. De instelling van het apparaat dat u thuis op proef krijgt, is gebaseerd op gegevens uit deze registratie.

Het apparaat dat u thuis op proef krijgt, wordt geleverd door een externe CPAP-firma. Deze CPAP-firma zal binnen drie weken nadat u in het Slaapcentrum heeft geslapen, contact met u opnemen en een afspraak maken om een apparaat te leveren. Al onze CPAP-leveranciers maken met u een afspraak voor het spreekuur dat zij in het Slaapcentrum van HMC Westeinde hebben. Daar kunt u het apparaat komen ophalen. Bij ontvangst krijgt u van de CPAP-firma uitgelegd hoe u het apparaat moet gebruiken.

Het is belangrijk dat u het apparaat elke nacht gebruikt. Geef uzelf en uw eventuele partner voldoende tijd om te wennen aan het slapen met het apparaat. Veel patiënten nemen het ongemak voor lief, omdat zij beter gaan slapen en zich overdag meer uitgerust voelen.

Mocht u naar aanleiding van het gebruik nog vragen hebben, raadpleeg dan uw handleiding of neem contact op met de leverancier.

Controle tijdens de proefplaatsing

Het CPAP-apparaat slaat iedere nacht gegevens op. Het betreft informatie over uw ademhaling en over hoe lang u het apparaat gebruikt tijdens de nacht. Als uw CPAP apparaat een verbinding heeft met internet kunnen we deze gegevens inzien. Als uw apparaat GEEN verbinding heeft met internet wordt u gevraagd om het SD-kaartje van het CPAP apparaat naar ons toe te brengen of op te sturen. De gegevens zijn nodig bij de nabesprekingen over de proefplaatsing.

Na 2 tot 4 weken

Ongeveer 2 tot 4 weken na de start van de proefplaatsing wordt u gebeld door een CPAP-deskundige van het HMC om te vragen hoe het gaat met het gebruik van uw CPAP-apparaat.

Na 8 tot 10 weken

Ongeveer 8 tot 10 weken na de start van de proefplaatsing wordt u nogmaals gebeld door de CPAP deskundige. De CPAP deskundige zal tijdens deze afspraak de gegevens die uw CPAP apparaat heeft opgeslagen met u bespreken.

Na 12 weken

Ongeveer 12 weken na de start van de proefplaatsing heeft u een belafspraak met de behandelend neuroloog. U wordt door de neuroloog gebeld om de resultaten van de proefperiode door te nemen. Deze nabespreking over de proefperiode is belangrijk voor het aanvragen van een vergoeding van uw apparaat bij uw zorgverzekeraar.

Contact

Gebruik CPAP-apparaat en masker

Bij vragen over het gebruik van het apparaat of uw masker neemt u zowel tijdens de proefperiode als daarna contact op met de leverancier.

Vragen over de behandeling

Heeft u vragen over uw behandeling, dan kunt u terecht bij een van de CPAP-deskundigen van het Slaapcentrum. Zij kunnen u adviseren en begeleiden tijdens de proefperiode en daarna. Zij hebben contact met zowel uw behandelend arts als met de leverancier, zodat eventuele aanpassingen snel kunnen worden doorgevoerd. Voor een afspraak belt u naar het Slaapcentrum in HMC Westeinde. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 088 979 27 22 of e-mail naar: cpapslaapcentrum@haaglandenmc.nl.

Meer informatie

Verdere informatie is te vinden op onze website:
www.haaglandenmc.nl/specialismen/afdeling/slaapcentrum

Uw ervaringen maken ons beter!

Wij willen onze zorg blijven verbeteren! Deel uw ervaring over uw bezoek aan onze polikliniek door deel te nemen aan ons tevredenheidsonderzoek: website: www.haaglandenmc.nl/patienttevredenheid

qr kwaliteit

Scan de QR-code met de camera van uw telefoon.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik het apparaat gebruiken?

Elke nacht, omdat u zonder CPAP-apparaat apneus heeft tijdens de slaap.

Waar kan ik last van krijgen als ik een CPAP-apparaat gebruik?

 • Drukplekken in het gezicht, meestal veroorzaakt doordat het masker te strak zit.
 • Een droge neus en/of mond. Dit kan verholpen worden door gebruik te maken van de luchtbevochtiging die bij het apparaat hoort.
 • Irritatie van de ogen. Dit ontstaat als het masker niet goed aansluit en er lucht langs het masker naar buiten komt. Aanpassing van het masker kan dit verhelpen.

Wat te doen bij een neusverkoudheid?

 • Probeer met neusdruppels de bovenste luchtwegen vrij te houden.
 • U kunt ook proberen of het slapen beter gaat door met uw bovenlichaam hoger te gaan liggen met behulp van extra kussens. Als dit niet helpt, slaap dan een paar nachten zonder CPAP-apparaat.

Wat te doen bij ziekenhuisopname en/of operatie?

Bij een ziekenhuisopname en/of operatie moet u het CPAP-apparaat altijd meenemen. Informeer uw behandelend arts en de verpleegkundigen dat u slaapapneu heeft.

Ook voor de anesthesioloog is het belangrijk dat hij weet dat u slaapapneu heeft en behandeld wordt met een CPAP-apparaat. Hij houdt hier dan voor, tijdens en na de operatie rekening mee.

Meldt u ook eventueel gebruik van zware pijnstillers zoals Morfine.

Wat te doen als ik op reis ga?

U moet uw CPAP-apparaat als handbagage vervoeren. Voor verdere informatie en een douaneverklaring kunt u terecht bij de leverancier.

Mag ik autorijden met het obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS)?

Het CBR heeft hier richtlijnen voor opgesteld. Die kunt u nalezen op www.cbr.nl onder rijgeschiktheid slaapstoornissen.

Wanneer is het risico op obstructief slaapapneu-syndroom hoger?

Mensen met overgewicht lopen een hoger risico op het krijgen van een obstructief slaapapneu-syndroom. Daarnaast stijgt het risico met de leeftijd. Overmatig gebruik van alcohol en zware rustgevende middelen (waaronder slaapmiddelen) brengen ook een grotere kans op slaapapneus met zich mee.

Veelvoorkomende vragen en oplossingen over het apparaat en masker staan vaak op de website van de leverancier en in de handleiding die u bij het apparaat heeft gekregen.

Handige websites

Behandeling met CPAP bij obstructief slaapapneu-syndroom

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren behandelteam
 • Geaccrediteerd door federatie voor Nederlandse slaapcentra
 • Behandeling van alle slaapproblemen
 • Behandeling van slaapproblemen bij kinderen
 • Expertisecentrum rusteloze benen (RLS)
 • Moderne technieken
 • Slaaponderzoek thuis mogelijk
 • Grootste slaapcentrum in de regio Haaglanden