Over behandeling met certolizumab pegol (Cimzia®)
In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn certolizumab pegol voor de behandeling van uw reumatische aandoening. De merknaam van dit middel is Cimzia®. Het doel van de behandeling is het ontstekingsproces tot rust te brengen. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.
Behandeling met certolizumab pegol
Het medicijn certolizumab pegol is een antistof tegen een eiwit (TNF-alfa genaamd) dat helpt bij het op gang brengen en onderhouden van ontstekingen. Certolizumab pegol remt de werking van TNF-alfa, waardoor ontstekingsklachten (pijn en zwelling) in uw gewrichten afnemen en uw gewrichten op lange termijn minder schade oplopen. Het medicijn wordt voorgeschreven wanneer andere geneesmiddelen onvoldoende effect hadden.
Eerst wordt onderzocht of u in aanmerking komt voor de behandeling en of de behandeling voor u veilig is. Dit houdt onder andere in dat wordt nagegaan of u een infectie heeft gehad.
Gebruik
U moet zichzelf injecties geven met het medicijn. U leert hoe u dit moet doen van een verpleegkundige. Het injecteren moet 1 keer per 2 weken. De eerste 3 keer dient u een zogenaamde oplaaddosis van 400 mg (2 injecties) toe. Daarna is de toediening van 1 injectie (200 mg) voldoende.
Het medicijn werkt soms al na 2 weken. Het duurt echter langer voordat het effect maximaal is. Vaak moet u tegelijkertijd methotrexaat gebruiken.
Controle
Tijdens de behandeling zal er regelmatig bloed bij u worden afgenomen voor controle. Bij deze controle worden rode en witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes, leverfuncties en nierfunctie beoordeeld. Tijdens uw afspraak op de polikliniek informeert de arts u over de uitslag. Als de uitslagen niet in orde zijn, krijgt u daarover bericht. Als u niets hoort, is uw bloed in orde en kunt u doorgaan met de injecties.
Bijwerkingen
De volgende opsomming is niet volledig maar geeft een overzicht van de meest voorkomende bijwerkingen.
- Op de plaats waar u zichzelf injecteert, kan een lichte roodheid of een kleine blauwe plek ontstaan. Wij adviseren u om de injectieplaats af te wisselen. Als u zich afvraagt of u de juiste injectietechniek toepast, neem dan contact op met uw huisarts, reumatoloog of de verpleegkundig reumaconsulent.
- Patiënten die certolizumab pegol gebruiken, hebben een grotere kans op infecties. Neem daarom altijd de temperatuur op wanneer u zich ziek voelt. Neem bij koorts of andere tekenen van infectie, bijvoorbeeld een wondje waar pus uitkomt, altijd contact op met uw huisarts en wacht met het toedienen van de injectie.
Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
Over het gebruik van certolizumab pegol tijdens zwangerschap zijn onvoldoende gegevens bekend om de veiligheid te kunnen beoordelen. Overweegt u een zwangerschap of wilt u borstvoeding geven, overleg dan eerst met uw reumatoloog.
Vaccinaties
Tijdens de behandeling met Certolizumab pegol mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld: bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan, adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.
Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.
Griepprik
Het medicijn heeft geen invloed op de werking van de griepprik. U kunt deze gewoon bij uw huisarts halen. We adviseren om overige vaccinaties eerst met uw huisarts of reumatoloog te overleggen.
Operaties en andere ingrepen
Het gebruik van certolizumab pegol kan leiden tot een verhoogd risico op infecties na een operatie en een vertraagde genezing van wonden. Daarom wordt geadviseerd certolizumab pegol tijdelijk te stoppen als u geopereerd moet worden. Het algemeen advies is om acht weken voor een geplande operatie (of andere ingreep) te stoppen met het gebruik van certolizumab pegol en weer te starten als de wond genezen is.
Combinatie met andere medicijnen
Het is niet altijd veilig om verschillende medicijnen tegelijk te gebruiken.Vertel uw huisarts, uw tandarts en uw specialist altijd welke medicijnen u gebruikt. Denk hierbij ook aan uw eventuele gebruik van zelfzorgmedicatie.
Bloedstollingstesten
Certolizumab pegol kan het resultaat van bepaalde bloedstollingstesten beïnvloeden. Hierdoor is het testresultaat onbetrouwbaar. Licht daarom uw arts in over uw behandeling met certolizumab pegol als u een bloedstollingsonderzoek moet ondergaan. Er zijn geen aanwijzingen dat behandeling met certolizumab pegol effect heeft op de bloedstolling.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.
Onafhankelijke informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op de websites www.zorginstituutnederland.nl en op www.apotheek.nl.
Voor deze informatie is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.